- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/magyarorszag-tamogatja-macedonia-eu-es-nato-tagsagat/ -

Magyarország támogatja Macedónia EU- és NATO-tagságát

Orbán Viktor újságíróknak kifejtette: Macedóniában hamarosan parlamenti választást tartanak, a döntés a macedón nép kezében van, de az biztos, hogy „az a jövőbeni Macedónia, amely az EU és a NATO tagja akar lenni, mindig számíthat Magyarország barátságára”.

„Magyarországnak is és Macedóniának is Nyugaton van a helye”, az EU és a NATO közösségében – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy Magyarország már tag, és azt kívánja a macedónoknak, hogy ők is mihamarabb érjék ezt el.

Fotó: Árvai Károly [1]
Fotó: Árvai Károly

Kiemelte azt is, hogy Nikola Gruevszki miniszterelnöksége idején a magyar-macedón kapcsolatok soha nem látott színvonalat értek el, „egy igazi és őszinte barátság épült ki a két ország között”.

A korábbi macedón miniszterelnök nyilatkozatában országa egyik fő szövetségesének nevezte Magyarországot, hangsúlyozva, hogy magas szintű az együttműködés a két ország között, és a jó kapcsolatokat a jövőben is szeretnék megőrizni, tovább építeni.

A politikus örömmel nyugtázta, hogy Macedónia ezután is számíthat a magyar kormány támogatására az EU- és a NATO-csatlakozásban.

Fotó: Árvai Károly [2]
Fotó: Árvai Károly

Nikola Gruevszki elmondta: tájékoztatta Orbán Viktort a macedón belpolitikai helyzetről és a gazdasági eredményekről. Hangsúlyozta, hogy a macedón politikai krízisnek mielőbb véget kell érnie, amire a legjobb alkalom a küszöbön álló választás.

„Mi egy olyan politikai garnitúrához tartozunk, amely komolyan gondolja azt, hogy az állampolgárok életszínvonalát folyamatosan emelni kell, elsősorban új munkahelyek teremtésével, a gazdaság felpezsdítésével, új külföldi tőke bevonásával” – közölte.

Macedóniában december 11-én tartanak előrehozott parlamenti választást, hogy megoldódjon a majdnem két éve tartó belpolitikai válság.