Magyarország támogatja Ukrajna EU-tagságát
2016. november 24.
Magyarország támogatja Ukrajna európai uniós tagságát - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután tárgyalt Volodimir Hrojszmannal. Az ukrán kormányfő szerint fokozni kell a magyar-ukrán együttműködést.

Ukrajna célja, hogy a nyugati világ része legyen, elfoglalja jól megérdemelt helyét az EU közösségében – mondta a közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor, egyértelművé téve az ukrán EU-tagság magyar támogatását. Igaz – jegyezte meg -, ez a kérdés ma nincs napirenden, mert a csatlakozásról szóló tárgyalásokig még néhány lépcsőfokot meg kell mászni.

Rámutatott ugyanakkor, hogy ma az EU-ban Ukrajna szempontjából két döntő ügyet is „blokkolnak” európai országok: az egyik a vízummentesség, a másik a szabadkereskedelmi megállapodás. E két ügyben Európában Ukrajna szószólója a visegrádi országcsoport – tette hozzá, kijelentve, hogy Ukrajna uniós vízummentessége Magyarországnak erkölcsi kérdés. A miniszterelnök szerint az után a három nehéz év után, amelyen Ukrajna keresztülment, és amelyet az európai értékek nevében vállalt, az EU-nak erkölcsi kötelessége megadni a vízummentességet.

Ennek „blokkolása” miatt Magyarország úgy döntött, azonnali hatállyal bevezeti a nemzeti vízumok díjmentességét az ukrán állampolgároknak – közölte a kormányfő, kérve ukrán kollégáját, vizsgálja meg, hogy a viszonosság alapján az Ukrajnában munkát vállaló magyarországiaknak mikortól lehetne megadni ugyanezt.

20161124_KAR1953

Azt is nyomatékosította, hogy Magyarország Ukrajna szuverenitását a legfontosabb kérdésnek tartja, feltétlenül tiszteletben tartja, és a szuverenitás megerősítése érdekében kész segíteni is Ukrajnának. Szavai szerint a magyarok és az ukránok sorsközösséget éreznek egymás iránt, egy sorsközösségben látják saját nemzetük életét.

Orbán Viktor beszámolt továbbá arról – utalva az aláírt egyezményekre -, hogy a két ország történetének legjelentősebb gazdasági és infrastrukturális programjáról állapodtak meg. Magyarország 50 millió eurót bocsát rendelkezésre a program megindítására, végrehajtására – tudatta. Tájékoztatása szerint Magyarország az idén 2 milliárd, jövőre pedig 5,2 milliárd forintot ajánl fel az ukrán gazdaság fejlesztésére.

20161124_KAR1974

A két ország közötti kereskedelem nagyarányú visszaesést szenvedett el az elmúlt két évben, ami összefügg az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókkal – fejtette ki. Az ukrán-magyar kereskedelem visszaesése 33 százalékos volt, de jó hír, hogy 2016 első nyolc hónapjában újra növekedést tapasztalni, ennek mértéke 11 százalék, vagyis a két ország kereskedelme megkezdte a visszakapaszkodást – mondta.

E fejlődés töretlensége érdekében a kormány vállalta, hogy 2020-ra magyar oldalról autópálya fogja elérni a magyar-ukrán határt.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az idei 20 fő után továbbra is készen állnak sebesült katonák fogadására magyar kórházakban.

A megbeszélésen egyetértés volt abban, hogy a Magyarországon élő ukrán, illetve az Ukrajnában élő magyar nemzeti kisebbségek különös értéket jelentenek mindkét országnak, és „elkötelezettek vagyunk ezeknek a közösségeknek a megerősítése, oktatási, kulturális identitásának a megerősítése mellet” – közölte Orbán Viktor, aki azt kérte Volodimir Hrojszmantól, legyen az ukrajnai magyarok szószólója, érdekvédője a nekik fontos kérdésekben.

20161124_KAR2118

Volodimir Hrojszman arról beszélt, hogy nagyon jó a két ország kapcsolata, és az együttműködés fokozására jó lehetőségek kínálkoznak, amelyeket kötelességük kihasználni a hatalmon lévőknek, hogy a kooperációt hatékonnyá és sikeressé tegyék elsősorban országaik állampolgárai javára.

Az ukrán miniszterelnök kiemelte: a nemzeti kisebbségek értéket jelentenek Ukrajna számára, és büszkék arra, hogy magyar nemzeti kisebbség is él az országban. Azt szeretnék, ha minden állampolgár jól érezné magát Ukrajnában, és a magyar kormánnyal tervezett közös erőfeszítések is ezt a célt szolgálják – mutatott rá. Volodimir Hrojszman hangsúlyozta: a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat is mélyíteni kell, és az ukrán kormány minden feltételt igyekszik megteremteni ahhoz, hogy a vállalatok sikeresek lehessenek az országban.

Kifejtette: pénteken magyar kollégájával részt vesz a magyar-ukrán üzleti fórumon, ahol azt az üzenetet közvetítik majd az üzleti szférának, hogy szorosabbra kell fűzni a kapcsolatokat. Ukrajna fontos belső reformokat hajt végre, és már látszanak a jelei a gazdaság megindulásának, a növekedés jelenleg 1,8 százalék – mondta. Hozzátette: jelentős privatizációs programot terveznek, amelyre a magyar üzleti szférát is várják.

Az ukrán miniszterelnök emlékeztetett: napjainkban emlékeznek meg a kijevi Majdan téren kezdődött eseményekre. Az ország rendkívül nehéz úton halad, miközben a függetlensége helyreállításáért és az agresszió megszüntetéséért harcol, amelyet „a békés Ukrajna” kénytelen elszenvedni. Az ukrán kormányfő köszönetet mondott, amiért Magyarország támogatja Ukrajna területi egységének megőrzését, a vízummentesség elnyerését és az európai uniós integrációját.

Volodimir Hrojszman azért is köszönetet mondott, hogy Magyarország ingyenesen biztosítja a nemzeti vízumokat az ukrán állampolgároknak. Ezt a bejelentést nagyon kedvezően fogadják majd Ukrajnában – vélekedett. Hozzáfűzte: ez is hozzájárul ahhoz, hogy Ukrajna olyan jó, megbízható partnere Magyarországnak, amely mindig támogatja Magyarországot. Az ukrán kormányfő azzal zárta szavait, hogy hisz a magyar-ukrán együttműködésben és abban, hogy a két ország közös sikereket érhet el az európai népek családjában.

20161124_KAR2082

A sajtónyilatkozatok előtt a két kormányfő aláírt egy segélyhitel-megállapodást és egy infrastrukturális együttműködési szándéknyilatkozatot. A magyar és az ukrán delegáció tagjai emellett sportügyi, valamint a Tisza-hidak felújításáról szóló megállapodást kötöttek.