Matolcsy György hitelprogramja a növekedés forrása
2016. május 9.
Továbbra is támogatja Matolcsy György jegybankelnökségét Orbán Viktor. A miniszterelnököt az azonnali kérdések és válaszok órájában a kényszerbetelepítésről szóló népszavazásról is faggatták.

Az Országgyűlésben többek között Polt Péter legfőbb ügyész és Matolcsy György jegybankelnök munkája kapcsán kérdezték a miniszterelnököt ellenzéki képviselők.

Egy MSZP-s kérdésre válaszolva Orbán Viktor kifejtette: több mint arcátlanság a szocialisták részéről „összeférhetetlenségről”, „összehangolt kifosztási akcióról” beszélni, miután az MSZP kormányzása alatt a miniszterelnök felesége második emberként felelt a fejlesztési pénzek elköltéséért. A kérdést feltevő Harangozó Tamásnak azt is mondta, hogy „2009-ben ön huszonévesen mindenfajta energetikai előképzettség nélkül, pártkatonaként a paksi atomerőmű igazgatóságába került, ahol 13 hónap alatt felvett 3,3 millió forint fizetést”.

A legfőbb ügyészt és a jegybankelnököt illető bírálatokra a kormányfő úgy reagált: nagyra értékeli az ügyészség és Polt Péter munkáját, a szervezet „a magyar jogállam egyik jelentős pillére”; Matolcsy György nélkül pedig nem sikerült volna stabilizálni és növekedési pályára állítani a gazdaságot.

Orbán Viktor kifejtette: Matolcsy György a lehető legjobb jegybankelnök, aki megmentette a devizahiteleseket, olyan hitelprogramot hirdetett, amely nehéz pillanatban növekedés forrása volt a magyar gazdaságban, az inflációt pedig leszorította. Ezért „Matolcsy György jegybankelnökségét jó lelkiismerettel és teljes egészében továbbra is támogatom” – jelentette ki.

Orbán Viktor válaszaiban jelezte azt is, helyesli, hogy a jegybank egyetemet, főiskolai kart épít, segít visszaszerezni a nemzeti kincseket, vagyont halmoz fel, ösztöndíjat biztosít. Külön megjegyezte: helyesli, hogy „Debrecenben ott van a Munkácsy-festmény”. „Meggyőződésem, hogy a célok jók, fontosak, és azt kívánom, folytassák ezt a munkát a jegybankban” – zárta válaszát.

A Jobbik Junckerrel „árul egy gyékényen”

A Jobbik rendszeresen változtatja véleményét, „ha jól látom, most éppen radikálisból mérsékeltbe fordulnak, és úgy döntöttek, hogy férfiakból inkább cuki zsúrpubik lesznek” – mondta a miniszterelnök a kényszerbetelepítésről szóló népszavazással kapcsolatos kérdésre válaszolva. Orbán Viktor emlékeztetett: a kötelező kvóta ügyében néhány hónap alatt tett 180 fokos fordulat azonban „súrolja a felelőtlenség határát”, hiszen korábban a Jobbik is referendumot javasolt.

A miniszterelnök úgy látja, a jobbikosok Jean-Claude Junckerrel „árulnak egy gyékényen”, az Európai Bizottság elnöke szerint ugyanis – idézte -, „a miniszterelnököknek be kellene fejezniük, hogy túlságosan a választóikra hallgatnak, helyette főállású európaiakként kellene munkálkodniuk”. „A jobbikosok európai jófiúk akarnak lenni, de ennyire azért nem kell aláfeküdni Brüsszelnek” – fogalmazott, majd azt mondta Vona Gábornak, hiába „udvarol”, nem fogják őt megkedvelni Brüsszelben.