Megújult gyerekházat adott át az Ökumenikus Segélyszervezet
2019. november 7.
Újabb településen működtet Biztos Kezdet Gyerekházat az Ökumenikus Segélyszervezet a Gönci járáshoz tartozó Boldogkőújfalun, amely Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű járása.

A Segélyszervezet által az elmúlt évben átvett és széles körű összefogással teljesen felújított épületbe költöztetett intézmény a 0-3 éves gyermekeknek és családjuknak kínál esélyt a felzárkózásra. A boldogkőújfalui Biztos Kezdet Gyerekház részévé válik a szervezet országos „Kapaszkodó” gyermekfejlesztő programjának, melynek köszönhetően évente több mint 2000 gyermek kaphat esélyt a felzárkózásra.

Fekete Daniel / MÖS

A megújult épület november 7-én tartott ünnepélyes átadóján jelen volt Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Orosz Zoltán, Boldogkőújfalu polgármestere, és az új intézmény létrehozását támogató vállalati partnerek vezető képviselői is.

Fekete Daniel / MÖS

A rendezvényen elmondták, hogy az intézmény 2013 óta az önkormányzat fenntartásában működött, ám 2018-ban úgy tűnt, hogy be kell zárni. Ennek elkerülése érdekében a Gönci Járásban jelen lévő Ökumenikus Segélyszervezet 2019. január 1-jétől átvette az intézményt. Így egyetlen nap kiesés nélkül biztosított maradt működése, sőt idén augusztus 15-én egy teljesen felújított épületbe költözhetett a Biztos Kezdet Gyerekház. Ehhez, az Emberi Erőforrások Minisztériumának 30 millió forintos támogatása mellett jelentős adományokkal járult hozzá a Segélyszervezet több vállalati partnere is: az Elmű-Émász és a Magyar RTL Televízió Zrt. 10-10 millió forinttal, míg a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. 5 millió forinttal támogatta a célkitűzést.

Fekete Daniel / MÖS

Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár asszony kiemelte: minden gyerek érték, aki megszületik és minden gyereknek meg kell adnunk a lehetőséget egy teljes életre. Látnunk kell bennük az egészséges, életerős felnőttet, aki biztosan áll a lábán, munkája van és el tudja tartani a családját. Ha viszont egy gyerek útja már születésétől kezdve hiányokkal és buktatókkal van kikövezve, s nincs lehetősége biztos jövőre, akkor cselekednünk kell. A Biztos Kezdet Gyerekházak szakemberei úgy segítenek a felnövekvő gyerekeknek, hogy a szüleiknek is támaszt nyújtanak.
A Biztos Kezdet Gyerekházak hálózatát 2010 óta fejlesztik és egyre több helyen érhető el. Jelenleg az országban 195 gyerekház van, közülük 110 hazai költségvetési forrásból működik, 85 pedig uniós támogatást kap a szolgáltatás kialakítására. A hazai támogatású gyerekházakat évente 2500 kisgyermek látogatja rendszeresen szüleivel. Amennyiben az uniós fejlesztési szakaszban lévő gyerekházak is átlépnek a hazai rendszerbe, a hálózat legalább 4000 gyermek fejlődését segítheti.

Fekete Daniel / MÖS

Az Ökumenikus Segélyszervezet részéről Lehel László és Lévai Anikó mondtak köszönetet a támogató partnereknek az összefogásért, hiszen nekik és a tavalyi adventi szeretet.éhség. kampány magánadományozóinak is köszönhető, hogy mind az épület megújulásához, mind pedig az intézmény működtetéséhez rendelkezésre áll a megfelelő forrás.
A segélyszervezet elnök-igazgatója kihangsúlyozta: a boldogkőújfalui Biztos Kezdet Gyerekház történetében egy gyönyörű példát látunk a szektorok közötti együttműködésre, az állami, a vállalati és a civil partnerek gyümölcsöző összefogására, melynek köszönhetően nemhogy bezárt, hanem teljesen megújult, korszerű épületben folytatódhat a legsérülékenyebb korosztály támogatása az ország egyik leghátrányosabb helyzetű régiójában. Az Ökumenikus Segélyszervezet felzárkózást segítő munkájának köszönhetően az idejáró gyermekek esélyt kaphatnak arra, hogy több szempontból is a szerencsésebb társaikhoz hasonló lehetőségekkel induljanak el az életben.

A Gyerekház célja, hogy Boldogkőújfalun és a környező településeken élő, a 0-3 éves gyermeket nevelő, hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családoknak nyújtson segítséget. Az intézmény amellett, hogy a gyermekek korai fejlesztését segíti elő, a szülőket is támogatja a gyermekneveléssel, háztartásvezetéssel, munkakereséssel és egyéb családi problémákkal kapcsolatban. A családok életének minőségi javulását célzó segítő munkát szakemberek bevonásával végzik. Rendszeres foglalkozásokat szerveznek a gyerekek számára, melyek keretében egyénre szabottan, egyedi képességeiket figyelembe véve, a saját tempójukban javítják a lemaradásokat. A családok, szülők támogatására is nagy hangsúlyt helyeznek a munkatársak, és elősegítik az optimális szülő-gyermek, illetve a társas kapcsolatok kialakítását. Várandós kismamák is igénybe vehetik a ház szolgáltatásait, akiket elsősorban a szülésre és az anyaságra készítenek fel. Az intézmény mindenki számára nyitott, a szolgáltatások ingyenesek.