Mindannyiunk számára fontos a család
2016. január 22.
A Média a Családért Alapítvány minden évben díjazza azokat az újságírókat, akik a médiában értékként tüntetik fel a családot. A szakmai zsűri minden hónapban egy jelöltet választ, végül év végén 12 jelölt közül dönti el, hogy ki az év családbarát újságírója, aki elnyeri a Családbarát Médiáért-díjat. Emellett a jelöltek három különdíjat is megkaphatnak.

Az idei díjátadó házigazdája Süveges Gergő volt, a műsorban fellépett Szalóki Ági, Györgyi Anna és a Bolyki Brothers. A díjátadó gálán megjelenteket Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára üdvözölte először. „Jó látni, hogy a gyermek, a szülő, a család érték” – mondta köszöntőbeszédében, amelyben arról is szólt, hogy az értéksemlegesség sok esetben fontos, de az értékeket igenis fel kell vállalnia a sajtónak. A médiumoknak beszélniük kell a családokról, gyerekekről, nagyszülőkről, a társadalmat nem egyének tömegeként kell bemutatniuk. Arra kell törekedniük, hogy értéket közvetítsenek.

Lévai Anikó szintén a család fontosságát emelte ki beszédében, és minden újságírónak gratulált, aki az esten jelöltként vett részt. Mint elmondta, anyaként rutinszerűen éli az életét, és a sok munkája mellett, abban az óriási hírdömpingben, ami nap mint nap éri az embereket, ő maga is igyekszik már szelektálni, hogy mire érdemes valóban odafigyelni. Örömmel látja, hogy bármilyen értékrendű sajtóorgánumról is legyen szó, mindegyik fontos alapnak tartja a családot. Jól tudja, hogy a zsűri igen széles körben figyelte a különböző témákat más-más terjedelemben feldolgozó anyagokat, s találtak rá a jelöltekre. Mint mondta, ez az este nem arról szól, ami megkülönböztet bennünket egymástól, hanem arról, amiben hasonlítunk, s ez az, hogy mindannyiunk számára fontos a család.

Lévai Anikó átadja a 2015-ös Családbarát Médiáért díj közönségdíját Veress Ágnesnek, a Kossuth Rádió szerkesztőjének  Fotó: Mohai Balázs/MTI
Lévai Anikó átadja a 2015-ös Családbarát Médiáért díj közönségdíját Veress Ágnesnek, a Kossuth Rádió szerkesztőjének
Fotó: Mohai Balázs/MTI

A Családbarát Médiáért idei közönségdíjasa Veress Ágnes lett, aki a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorának Láthatatlan munka – „nem dolgozó” anyák című adásának szerkesztője. A szakember ezzel a kifejező címmel járta körül a családi munkamegosztás, „kiszervezés” témáját. A köré épülő műsor egy hasonló című konferencia apropójából született, készítése csapatmunka volt: az adáson Veress Ágnesen kívül Ambrus Eszter, Cataluccio Andrea, Hegyesi Gabriella és Keresztes Ilona dolgozott. A munkáért járó díjat – egy családi hétvégét az alsópáhoki Kolping Hotelben – a Kolping Hotel Spa & Family Resort ajánlotta föl.

Az Emmi Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának különdíját Lengyel Csilla kapta a Figyelőben megjelent Laptop, fakanál, tűsarok című cikkéért. Munkájában a szerző a női szerepek összeegyeztetésének mikéntjéhez nyújtott segítséget, a lehetetlennek tűnő küldetés kivitelezhetőségét pedig konkrét példák bemutatásával bizonyította.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) különdíját Kuslits Szonjának ítélték az mno.hu-n megjelent A Nobel-díjas IPCC hétgyermekes, magyar klímakutatója című cikkéért. A szerző a Nobel-békedíjas IPCC tudósával készített interjút. A kutató férjével hét gyermeket nevel, az írás születésekor legkisebb babája csak tíz hónapos volt. A asszony mellette és háztartás mellett csak éjjelente tud dolgozni, ahogy ő mondja: ez szerelemmunka. Kifogyhatatlan energiaforrásairól, a női kutatókról és egy igazán nagy család mindennapjairól vallott a portálnak. Kuslits Szonja munkáját egy négy főre szóló pihentető hétvégével díjazták a Dobogókői Walden Hotelben.

Lévai Anikó átadja a 2015-ös Családbarát Médiáért díj fődíját Vándor Éva újságírónak. Fotó: Mohai Balázs/MTI
Lévai Anikó átadja a 2015-ös Családbarát Médiáért díj fődíját Vándor Éva újságírónak
Fotó: Mohai Balázs/MTI

A szakmai zsűri díját – tehát a fődíjat – Vándor Éva kapta a vs.hu-n megjelent, A férfiak agyát tényleg átprogramozza az apaság című cikkéért. Ebben a szerző azt mutatta be, hogy egy baba születése nem csak az anya életét és szervezetét rendezi át, hanem az apáét is. Mert ugyan erről kevesebb szó esik, de az újdonsült családtag érkezése rajtuk is jól látható nyomot hagy.

Az est folyamán bejelentették a Kedves Nagyi! pályázat nyerteseinek nevét is, és átadták a nyerteseknek járó díjakat. A pályázatra unokák jelentkezhettek a nagyszülőjükkel váltott levéllel vagy egy fotósorozattal, amely a kettejük kapcsolatát ábrázolja. Levél kategóriában Gróf Réka, Csernák Zsuzsanna és Huszár Eszter vehették át az elismerést, fotó kategóriában pedig Kolozsvári Dórát, Varjú Gabriellát és Lőrincz Szidóniát tüntették ki.