- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/miskolc-ma-mar-a-munkaerot-kereso-vallalkozasok-varosa/ -

Miskolc ma már a munkaerőt kereső vállalkozások városa

Időarányosan halad a Modern városok program Miskolcra vonatkozó része, jó esély van a végrehajtására – közölte a kormányfő, aki annak alkalmából tárgyalt a polgármesterrel a városházán, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség Lillafüreden tartja kihelyezett ülését.

Orbán Viktor szerint a modern ipari várossá válás útján Miskolc jó ütemben halad. Megjegyezte, a pozitív oldalát nézi annak a jelenségnek is, hogy lassan munkaerőhiánnyal kell megküzdeni a városban.

A futó fejlesztések közül megemlítette a várfelújítást, a miskolctapolcai fürdő fejlesztését és az iparterület bővítését. Sürgette egyúttal, hogy a teljes városra kiterjedő kamerarendszer mihamarabb elkészüljön. Ismertette továbbá azt a kormánydöntést, amely az intermodális csomópont megépítésének 8 milliárd forintos támogatásáról szól.

Miskolcon „nagy potenciál” van, amit részben a város nagy népessége ad – mondta, majd ezzel kapcsolatban hozzátette: „azok az erőteljes fellépések, amelyek a város közrendjének, közbiztonságának megteremtése érdekében történtek, egyre inkább vonzóvá teszik a várost”, még ha ez olyan városi döntéseket is igényel, amelyek „emberi jogi és egyéb szervezetek érdeklődését és kritikáját” váltják ki. Ahhoz, hogy egy ekkora városban rend legyen, bizonyos lépéseket meg kell tenni, mert egyébként a nagy népesség inkább problémát okoz, semmint előnyt jelent – fogalmazott. A kormányfő nagy lehetőségnek nevezte Miskolc ipari múltját is: a korábban ott dolgozó, képzett embereket, valamint a város egyetemét.

Orbán Viktor és Kriza Ákos polgármester sajtótájékoztatót tart a miskolci városházán. Fotó: Vajda János/MTI [1]
Orbán Viktor és Kriza Ákos polgármester sajtótájékoztatót tart a miskolci városházán.
Fotó: Vajda János/MTI

Orbán Viktort kérdezték az északkelet-magyarországi és kelet-lengyelországi iparvidék autópályán való összekötésére vonatkozó tervről is, amellyel kapcsolatban közölte: a kormány szerint tarthatók a Miskolc-Kassa közötti szakasz elkészülésére vonatkozó szoros határidők, ami fontos, mert e nélkül a magyar-szlovák szakasz nélkül nem lehet összekötni a magyar és a lengyel iparvidéket.

„Nem egyszerűen miskolci belügyről beszélünk, hanem egy regionális, stratégiai kérdésről, amely a magyar gazdaság jövőbeli sikerét alapvetően befolyásolja: össze kell kötnünk a lengyel iparvidéket a magyar északi iparvidékkel. Ehhez persze a mostani politikai és második világháború után kötött békeszerződések értelmében át kell haladnunk Szlovákián is. De (…) ebben az egész történetben a szlovákok teljesítettek a legjobban” – fejtette ki, kiemelve, hogy a szlovák fél jól halad az „ipartengely” létrehozásában.

Arra a kérdésre, hogy milyen újabb iparágak települhetnek Miskolcra, a miniszterelnök azt felelte: jelenleg is vannak az asztalon olyan gépjárműipari beruházások, amelyeknél két-három magyar város – köztük Miskolc – közül választanak a befektetők.

A sajtótájékoztatón – amelyen jelen volt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter is – Kriza Ákos jelezte, hogy a Magyar Közlönyben megjelentek az idénre tervezett miskolci fejlesztési szakaszok finanszírozási oldalát biztosító rendelkezések.

Ezek a fejlesztések is abba az irányba hatnak, hogy „Miskolc végre teljesen lerázza magáról az acélváros szürke porát, és egy dinamikus, fejlődő városa legyen Északkelet-Magyarországnak” – fogalmazott a polgármester.