Nagyra becsüljük Málta előkészületeit az uniós elnökségre
2016. december 1.
Nagyra becsüljük a máltai kormányfő uniós elnökséggel kapcsolatos törekvéseit - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a dél-európai szigetország kormányfőjével folytatott csütörtök esti budapesti megbeszélése után újságíróknak.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország jó partner lesz e hat hónap alatt, és mindent megtesz, hogy megoldásokat, eredményeket és együttműködési lehetőségeket találjon, hogy megoldásokra leljen, vagy közelebb jusson azokhoz az Európai Unió keretein belül.

Magyarország nyitott állam, amely kész a konzultációra – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök nagyon gyümölcsözőnek nevezte az általa Magyarország régi és nagy barátjaként jellemzett máltai partnerével folytatott megbeszélést.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

Megjegyezte, hogy jó a két állam együttműködése az Európai Unió intézményein belül, és partnerével annak ellenére rendszeresen konzultál fontos kérdésekben, hogy más politikai családhoz tartoznak.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: nagyra becsüljük a Magyarországon jelen lévő máltai befektetőket. Arra kérte partnerét, hogy támogassa továbbiak érkezését.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

Joseph Muscat, Málta munkáspárti miniszterelnöke örömét fejezte ki, hogy hazája cégei ilyen nagy mértékben fektetnek be Magyarországon, megjegyezve, hogy nemsokára közvetlen légi járattal lehet utazni a két ország között.

A liberális gazdaságpolitika és a munkahelyteremtés fontosságára hívta fel a figyelmet, de arra is kitért: nem csupán Magyarország és Málta nemzeti ügyeiről cseréltek eszmét.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

A máltai kormányfő jelezte, hogy érti Magyarország miniszterelnökének álláspontját, és örül, hogy ez kölcsönös.

„Nem beszélhetünk végleges megoldásokról a változó globális és európai összefüggések között, amit el akarunk érni” a máltai elnökség ideje alatt, az az előrehaladás – fogalmazott Joseph Muscat, hozzátéve, hogy ennek egyik forrása a nyílt párbeszéd, amire mindkét fél törekszik.

Málta a következő fél évben tölti be az EU soros elnökségét.