Negyedik jótékonysági maraton Kárpátalján
2018. szeptember 23.
Több mint félezren futottak a Beregszász melletti Makkosjánosiban az Ökumenikus Segélyszervezet által szervezett 4. jótékonysági félmaratonon, amelyen részt vett Gyurta Dániel, olimpiai bajnok úszó, a szervezet önkéntese is.

A segélyszervezet 1353-as mezét viselő futók Gyurta Dániel vezetésével vágtak neki a jótékonysági futóversenynek, amelyet Lévai Anikó, a szervezet jószolgálati nagykövete indított el a település Barna György stadionjából. A félmaratoni 21,5, valamint a 10 és 5 kilométeres távra vállalkozók mellett a környék 11 iskolájából több mint 200 gyermek jelentkezett a 3 kilométeres és a 800 méteres távra.

Fotó: Fekete Dániel – MÖS

A beregszászi félmaratonon először részt vevő Gyurta Dániel elmondta: azért tartotta fontosnak a részvételt a segélyszervezet rendezvényén, mert itt találkozik a sport és a jótékonyság. „Másfelől ez annak is köszönhető, hogy tisztában vagyok azzal, milyen a határon túli, közte a kárpátaljai magyarság helyzete” – tette hozzá. Úszó olimpikonunk a jelenlétével akarta felhívni a figyelmet a határon túli magyarság és az anyaország közötti kapcsolattartás fontosságára, és arra szeretne biztatni mindenkit, aki megteheti, támogassa a rászorulókat Kárpátalján a 1335-as adományvonal hívásával.

Lévai Anikó úgy nyilatkozott: örvendetesnek tartja, hogy egyre népszerűbb a beregszászi félmaraton, amelyre idén Kijevből is érkeztek résztvevők. Nagyon jó, hogy magyar és ukrán iskolák tanulói egyaránt részt vesznek a félmaratonon, így nagyon sok szülő is jelen van a rendezvényen, és ugyancsak képviseltetik magukat a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok szervezetének tagjai. A jószolgálati nagykövet szerint tontos szerepe van a beregszászi félmaratonnak a jótékonykodásra történő figyelemfelhívás és az összefogás erősítése szempontjából egyaránt.

Fotó: Fekete Dániel – MÖS

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondása szerint, a hagyományosan kora ősszel rendezett közösségi sportesemény idén is kapcsolódik a Bereg Fest járási fesztiválhoz, amelynek a rendezvényeit ugyancsak a makkosjánosi stadionban tartják. A jótékonysági sportverseny része az Ökumenikus Segélyszervezet által szeptember 18-án indított 20 napos országos adománygyűjtési akciónak, amelynek keretében az 1353-as adományvonalon hívásonként 250 forint adományozható a kárpátaljai segélyprogram támogatására. A befolyt összeget rászoruló családok, hátrányos helyzetű gyermekek képzésének támogatására, egyedülálló idős emberek téli tüzelővel történő ellátására fordítják.

Lehel László köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik telefonhívásukkal segítik a kárpátaljai segélyakciót.

Fotó: Fekete Dániel – MÖS

A jótékonysági rendezvény vendége volt Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, aki elmondta, hogy a szövetség tagjait adó nagyvárosok polgármesterei évente döntenek arról, kinek adják az általuk felajánlott támogatást, így tavalyelőtt és tavaly is Kárpátalja volt a kedvezményezett, mert ott van legnagyobb szükség a segítségre. A támogatás célba juttatása érdekében megkeresték a leghatékonyabban működő segélyszervezeteket, így tavalyelőtt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közvetítésével kárpátaljai kórházak gyermekosztályai újultak meg, kaptak felszereléseket.

Az utóbbi két évben az MJVSZ közel 100 millió forintot fordított kárpátaljai támogatásokra.