Nem engedhetünk teret az anarchiának
2016. október 20.
Nem engedhetünk teret az anarchiának címmel interjút közölt Orbán Viktor miniszterelnökkel csütörtökön a német Passauer Neue Presse.

A kormányfő az interjúban kijelentette: ha a görögök megvédték volna határukat, most nem lenne migránsválság. Hozzátette: Magyarország az uniós külső határ védelmével betartja a nemzetközi és az EU-s jogot. „Abszurd politikai világ”, ahol ezt támadják – jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy Angela Merkelhez közeli körök szerint hálával tartozik a kancellárnak, mert sok problémától megkímélte a Magyarországon áthaladó menekültek befogadásával, azt válaszolta, hogy ez nem igaz.

Kifejtette: elmondta a kancellárnak, hogy „elfogadjuk a segítséget, de nem kérjük”, mert Magyarország egyedül is meg tudja oldani a problémát. Azt is elmondta neki, számíthat arra, hogy Magyarország megvédi határát, és területéről „egyetlenegy migráns sem fog Ausztriába érkezni”. Ez csak akkor történhet meg, ha Merkel kéri, és „ez aztán így is lett” – idézte fel Orbán Viktor.

Ha Ausztria és Németország visszautasította volna a menekülteket, rendőri erővel kellett volna menekülttáborba vinni őket, ami „nem lett volna szép látvány”, de „nem szabad teret engedni az anarchiának” – tette hozzá.

Az iszlámról elmondta: Magyarország „egészségesen gondolkodik a muszlimokról” és tiszteli az iszlámot, amiért civilizálta „a világ egy nagyon nehéz részét”. Másik tapasztalata viszont az, hogy „a kereszténységből származó civilizáció és az iszlámból származó civilizáció nem illik össze”, a két világkép eltérése „párhuzamos világokhoz vezet”, ami „nem politikai kérdés, hanem az élet realitása”. Továbbá a muzulmánok több gyereket vállalnak, mint „mi, európaiak”, így ahová sok muzulmán érkezik, ott a világ húsz éven belül teljesen megváltozik, de „a politikusok egyre kevésbé érzik magukat felelősnek azért, hogy mi lesz 15-20 év múlva”.

Egyes európai országok úgy határoztak, hogy „bevándorló országok lesznek”, és ennek „csak a pozitív, szociálromantikus oldalát látják”. Úgy tűnik, „Németország is ezt akarja, és mesterségesen megváltoztatja a lakosság összetételét”.

Azonban „mi nem vagyunk bevándorlók nemzete, nem is leszünk”, és „senki nem kényszeríthet bennünket arra, hogy bevándorló országot csináljunk magunkból” – mondta Orbán Viktor Magyarország álláspontjáról.

Az uniós támogatások és a szolidaritás összefüggéseiről kiemelte: ha „valaki nemzeti szinten úgy dönt, hogy migránsokat enged az országába, akkor ennek a következményeit nem lehet más nemzetekre szétosztani”, így Berlin sem háríthatja döntései következményeit „brüsszeli kerülő úton” másokra.

Hozzátette, hogy „ha Magyarországnak azt vetik a szemére, hogy csak pénzt fogadunk el az EU-tól, akkor ez sérti az önbecsülésünket, mivel ez csak az érem egyik oldala”. Ugyanis az EU régi, gazdag tagállamai „nagyon sok pénzt keresnek Magyarországon és a magyarokon”, és a kohéziós alapok támogatásai csak részben ellensúlyozzák, hogy „a többi EU-ország hatalmas tőkéje legázol bennünket”.

Magyarország sokat költ határvédelemre, „magyar léptékben legalább annyit, amennyit Németország a menekültekre”. Ez „színtiszta európai szolidaritás” – húzta alá a kormányfő.

Az EU helyzetéről úgy vélekedett: Európa „köldöknézést folytat”, miközben a világ gyorsan változik; az „atlanti korszak elmúlt” és kezdődik a Csendes-óceán térségének korszaka. Reformra szorulnak a szociális piacgazdaságról szóló elképzelések, ismét erőteljesebben kell a munkára és a versenyképes termékek előállítására építeni, mert „Európának segélyalapú társadalomként nem lesz jövője”.

A miniszterelnök kijelentette: Magyarország EU-tagsága megingathatatlan. Az évszázadok óta három világ, Európa, az oroszok és a muzulmánok közé beszorulva élő Magyarország „nyugati gondolkodású, keresztény ország”, ezért természetes helye Európában van, de olyan Európát kíván, amely „nem zárkózik be”, hanem élénk nyugati és keleti kapcsolatokat ápol.

Oroszországról elmondta, olyan politikát kell folytatni, amely érdekeltté teszi a nagyhatalmakat Európa sikerében, és ehhez okos, átgondolt együttműködés szükséges Oroszországgal és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Mint mondta, bízik abban, hogy az így gondolkodó „reformkisebbségből” többség lesz. Hozzátette: „Magyarországon nem érezzük úgy, hogy Oroszország fenyegetné a biztonságunkat”.

Angela Merkelről szólva kiemelte, hogy a kancellárnak „felbecsülhetetlen érdemei” vannak, nélküle „Európa nem tudott volna jó válaszokat adni” az utóbbi tíz év kihívásaira. Hozzátette, hogy sok sikert kíván a kancellárnak a 2017-es választásokhoz, azzal együtt is, hogy az Európai Néppárthoz Helmut Kohl kancellár idején +magyar CDU-ként+ csatlakozott Fideszt ma már inkább +magyar CSU-ként+ jellemezné.

A kormányfő a hétfői müncheni látogatásával kapcsolatos bírálatokról elmondta, ’56-ban Bajorország segítette a „legszebb célokért” harcoló magyarokat, amiről illendő megemlékezni, de a baloldal „hajtóvadászatot” folytat, mert az 1998-as választáson „megvertem nagy legendájukat, Horn Gyulát”. Európa baloldala „baloldali Magyarországot akart, de nem kapta meg”, ezért „engem tesznek felelőssé”, és „mindegy, hol bukkanok fel Európában, megpróbálnak botrányt csinálni” – jelentette ki.

Az amerikai elnökválasztásról elmondta: a mostani amerikai külpolitika „kedvezőtlen”, mert támogatja a migrációt, ahelyett, hogy arra törekedne, hogy mindenki a hazájában boldoguljon, és „Amerika hisz a demokrácia exportjában”, holott „a kultúra határozza meg a politikai struktúrát”. Míg Donald Trump ezt nyíltan kimondja, Hillary Clinton védelmezi az eddigi politikát – tette hozzá a miniszterelnök.

A teljes interjú itt olvasható.