Nemzeti ügynek kell tekinteni a sportot
2016. június 24.
A kormánynak nemzeti ügyként kell kezelnie a sportot, nem szabad engedni, hogy pártpolitikává váljon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban, ahol elismerését fejezte ki a magyar válogatottnak a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményéért.

Hangsúlyozta: „a hőseink, a játékosaink mögé is érdemes nézni, mert őket mind nevelte valaki”, edzők, testnevelők, szertárosok, vagyis a sikerben több ezer ember munkája van benne.

A kormányfő méltatta Bernd Storck szövetségi kapitányt is, aki a magyar tehetséghez párosította „a rendszeres munka erényét”.

Közölte egyúttal, hogy ott lesz vasárnap Toulouse-ban, ahol Magyarország Belgiummal játssza nyolcaddöntős mérkőzését. „Azok között a magyarok között leszek, akik megpróbálják majd befújni a labdát a kapuba” – mondta.

Jelezte ugyanakkor, hogy a siker legnagyobb pillanataiban kell a leginkább mértéktartónak lenni, egyébként meglepetések érhetik az embert.

A rádióinterjúban téma volt a szeptemberben vagy októberben várható kvótareferendum is. Orbán Viktor elmondta, lesz kampány, izgalmas vitákra számít, „mégiscsak a nemzet jövőjének egyik vagy talán legfontosabb kérdéséről van szó”.

Az akadály elhárult a népszavazás elől, mert ugyan a balliberális oldal „meg akarta fúrni”, de ez nem sikerült. „Nem hiszem, hogy egy balliberális politikai – hazai vagy nemzetközi – mozgalom elvehetné a magyar emberek jogát, hogy döntsenek a saját sorsukról” – fogalmazott, kijelentve: a magyar demokrácia erős lábakon áll, a nép el fogja dönteni, mit akar.

„Európa és benne Magyarország elég erős ahhoz, hogy bármilyen népvándorlással szemben meg tudja magát védeni (…), ha akarjuk. Mi, magyarok akarjuk, ezért meg is fogjuk magunkat védeni” – mondta a kormányfő. Megjegyezte, ha megfogadták volna a magyar javaslatot – amely szerint a határnál fel kell tartóztatni mindenkit, és az EU-n kívül kell elbírálni a bevándorlási kérelmeket -, akkor egész Európa olyan biztonságban lenne, mint Magyarország.

A takarékszövetkezetek ügyében megkérdezték a miniszterelnököt, hogy miért ingott meg a bizalma Spéder Zoltánban, az FHB vezetőjében. Erre azt felelte: semmilyen személyes bizalmi kérdésről nincs szó.

A takarékszövetkezetek ügyét mindig is kiemelten kezelte a kabinet, mivel a rendszer tulajdonosai egyszerű polgárok – közölte, felidézve: „a bajok mértéke olyan erejű volt”, hogy a kormánynak újjá kellett szerveznie a takarékszövetkezeti rendszert, ami szép szakmai teljesítmény volt.

„A szerencsétlenséget az okozza” – folytatta -, hogy ez a pozitív folyamat „összeépült” egy másik üggyel, a postánál, az FHB-nél történtekkel, és itt jön be az „említett banktulajdonos neve” is.

„Mindenfajta kétségek és kételyek merültek fel”, ezeknek a tisztázása zajlik jelen pillanatban szabályos, rendőrségi eljárás keretében – közölte.

Portik Tamásnak, az Energol volt vezetőjének múlt heti vallomásáról, annak Rogán Antal minisztert érintő részéről Orbán Viktor azt mondta: természetesen nem kérdezte meg kabinetfőnökét, Rogán Antalt, hogy mi történt, mert bűnözők véleményével nem hajlandó foglalkozni. Arra a kérdésre, hogy ezek szerint lezártnak tekinti az ügyet, azt felelte: „ki se nyitottam”.