Nyílt levél Mikulás Dzurinda miniszterelnök úrnak
2020. február 2.

Mikuláš Dzurinda úr,
Szlovákia korábbi miniszterelnöke, a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központjának elnöke részére
Brüsszel

Kedves Mikuláš!

Leveleddel megörvendeztettél. Örömmel látom, hogy nem veszett ki az európai politikából a szlovák virtus.

Jó látni, hogy még ma is lelkesítenek azok az eszmék, amelyek miniszterelnökökként összekötöttek bennünket. Te ismersz bennünket, magyarokat, ezért tudhatod, hogy a leveledben megjelölt értékek, mint az erős Európa, a szubszidiaritás, a decentralizáció és a verseny ösztönzése, a katolikus szociális doktrína, a liberális ideológia terjesztésével szembeni fellépés mind zene a magyarok füleinek. Örülök, hogy életjelet adtál magadról, és ismét megjelentél a magyar politika horizontján.

Köszönöm, hogy a római konferencia után alapítványod athéni tanácskozására invitálsz. Ismered a véleményemet, miszerint Európa eszménye három dombról származik: az Akropoliszról, a Capitoliumról és a Golgotáról. Képzelheted hát örömömet, amelyet meghívásod okozott.

Milyen kár, hogy pártunk, a Fidesz a keresztény értékek konzekvens képviselete érdekében arra kényszerült, hogy fölfüggessze a néppárti tagságát. Nem tudom, hogy ilyen körülmények között szabad-e Neked meghívnod engem Athénba. Ha igen, számíthatsz rám.

Viszlát az Akropoliszon!

Budapest, 2020. február 2.

Üdvözlettel:

Orbán Viktor