Ökumenikus segítség Egerben
2017. február 8.
Az egyik legrangosabb civil szervezet és az egri önkormányzat összefogásával májusban megnyílik az Ökumenikus Segélyszervezet egri központja, amely Heves megyében az első.

A központtal kapcsolatos tervekről Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője számolt be sajtótájékoztatón, amelyet Lévai Anikó, a szervezet jószolgálati nagykövete, és Lehel László elnök-igazgató is megtisztelt jelenlétével.

Nyitrai Zsolt elmondta: remek példa a civil szervezet és az önkormányzatok együttműködésére az egri központ megteremtése, amelyhez Eger városa 17 millió forintot biztosított a közgyűlés döntése alapján. Különösen a szociális területen elengedhetetlen ez a partnerség, hiszen az önkormányzat feladatainak ellátásában segíthet a jövőben a segélyszervezet, amely tovább bővítheti országos hálózatát, s így egyre több helyen nyújthat szolgáltatást a rászoruló családok számára. Hozzátette: az együttműködés eredményeképpen egy szociális fejlesztő központ épülhet fel Egerben, amely egyben a város egyik fontos közösségi tere is lesz.

Martonné Adler Ildikó, a város alpolgármestere arról szólt, azért fontos az új létesítmény kialakítása, mert az önkormányzat eddig nem tudta maradéktalanul teljesíteni az említett feladatokat. Eger lakosságának negyedrésze él azon a lakótelepen, ahol a központ megkezdheti majd munkáját. A helyiek egyébként Szolgáltató Házként ismerik az épületegyüttest, s a felújítás után ez az objektum valóban visszanyeri eredeti funkcióját, hiszen immár itt működik az értelmi fogyatékosok nappali foglalkoztatója, a lakossági információs központ, egy gyógyszertár, s ide kerül az Ökumenikus Segélyszervezet új bázisa is, amellyel tovább bővül Eger szociális ellátó hálózata.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója köszöntőjében azt hangsúlyozta, nagyon örül annak, hogy végre eljutottak Egerbe is. Továbbra is az egyik legfontosabb szempontjuk, hogy az érintettekkel együtt dolgozzanak, hiszen csak úgy lehet segíteni a rászorulókon, ha azt maguk is akarják, ezért nem egyénekkel, hanem a családokkal foglalkoznak majd mentális vagy éppen anyagi gondjaik megoldásakor. Fontos, hogy jó érzéssel lépjenek be a leendő központba, kulturált, barátságos környezetben találkozzanak az emberekkel, ugyanakkor a hangsúly a tartalmi munkán van: a személyes beszélgetések, foglalkozások kiváló szakemberek – fejlesztők, pszichológusok – közreműködésével folynak majd.

Lévai Anikó, a szervezet jószolgálati nagykövete arról beszélt, hogy már régóta szeretnének Heves megyébe, illetve Egerbe is eljutni. A kapcsolatfelvétel után kiváló együttműködés valósult meg a szervezet és Eger városa között, így sikerült megállapodni az új központ létrehozásában, kialakításában. „Szeretném azt is hangsúlyozni, hogy számítunk az itteni önkéntesek jelentkezésére és munkájára, hiszen velük együtt lehetünk igazán sikeresek. Az egri egyetemen tanuló hallgatók, miután végeznek, az ország különböző részein dolgozhatnak, sokan kisebb falvakba kerülnek majd, ahol biztosan elkel a segítség, s az oktatás során találkoznak olyan helyzetekkel, amelyek megoldásában éppen az önkéntes munka tapasztalatait tudják hasznosítani” – mondta Lévai Anikó.