Orbán Viktor a kairói al-Azhar mecset nagysejkjével tárgyalt Egyiptomban
2016. június 2.
Az egyiptomi-magyar kapcsolatokról és az európai politikáról is eszmét cserélt Orbán Viktor miniszterelnök és Ahmad et-Tajjeb, a szunnita muzulmán világ szellemi központjának számító kairói al-Azhar mecset nagysejkje csütörtökön az egyiptomi fővárosban.

Az egyiptomi-magyar kapcsolatok áttekintésén túl a kormányfő és a vallási vezető – aki az iszlám világ legfontosabb vallástudományi egyetemének vezetője – mélyebb beszélgetést is folytatott arról, mi okozza az európai politika „értetlenségét” az egyiptomi események megértésével kapcsolatban – mondta a mintegy egyórás megbeszéléséről beszámolva Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI tudósítójának Kairóban.

Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor arról beszélt – tájékoztatott a sajtófőnök -, hogy szerencsésnek tartaná, ha ki lehetne törni a „politikai és filozófiai prekoncepciók fogságából”, ugyanis a jelenlegi európai politikai fogalmak alapján nehéz megérteni Egyiptomot, még kevésbé könnyű tanácsot adni neki.

A nagysejk rendkívül hasznosnak, gyümölcsözőnek értékelte a megbeszélést, amely után elmondta Orbán Viktornak, hogy szeretné jobban megismerni a magyar népet és kultúrát. A miniszterelnök ezért magyarországi látogatásra hívta őt, amit a vallási vezető elfogadott – mondta el Havasi Bertalan.