Orbán Viktor a Kossuth Rádió „Jó reggelt, Magyarország!” című műsorában
2021. február 26.

Nagy Katalin: A harmadik hullám meredeken felívelő szakaszában vagyunk, sajnos úgy tűnik, hogy a legrosszabb álmaink válnak valóra. Így fogalmazott a tiszti főorvos. Köszöntöm a stúdióban Orbán Viktor miniszterelnököt. Mit mutatnak a mai számok, a mai adatok? Az operatív törzs üléséről érkezett.

Jó reggelt kívánok a hallgatóknak! Az operatív törzs ülésének adatai megerősítették az országos tiszti főorvos asszonynak a véleményét. Van 4.668 új fertőzött betegünk, 123 embert veszítettünk el, nekik és a családjuknak a részvétünket kell kifejeznünk, 451 lélegeztető készüléken túlélésért küzdő honfitársunk van, és 5.027 ember van kórházban. A helyzet valóban drámaian romlik, úgyhogy ismét azokat a számokat kell néznünk, amiket néhány hónappal ezelőtt már magunk mögött hagytunk, és azt hittük, hogy sutba dobhatjuk. Azt a számot kell most ismét nézni, hogy hány üres ágy van egyáltalán a kórházakban és mennyi lélegeztető készülékkel felszerelt ágyunk van, mert abban egyetértenek az orvosok, hogy a fertőzések száma a következő két hétben inkább drasztikusan, semmint enyhén, tehát jelentős mértékben nőni fog. A kérdés megint az, hogy a magyar egészségügy teherbíró képessége, orvosaink, ápolónőink odaadása, helytállása, az eszközeink elégséges volta mind együtt képessé tesz bennünket a védekezésre vagy sem. Itt tartunk. Szabad ágyunk egyébként 15.831 van, és lélegeztető készülékkel felszerelt ágyunk pedig 2.296. Tehát még látszólag ez messze van, sőt ez messze van attól a terheléstől, ahol most vagyunk, de arra számítottunk, hogy a következő két hétben ez a terhelés, a megbetegedések száma erőteljesen növekedni fog.

Ön találkozott a héten járványügyi szakemberekkel. Az elmúlt egy évben volt olyan, hogy ők nem jól lőtték be azt, hogy mire kell számítanunk?

Nem. Mindig volt valamennyi, egy-két százalékos tévedés, de hálásak is lehetünk nekik, mert az orvos professzoraink, a járványügyi matematikusaink, az Egészségügyi Tudományos Tanácsnak a professzorai kivétel nélkül először is mindig rendelkezésre álltak, tehát ha három órán belül kellett találkozni, az ország összes kórházából, kutatóintézetéből itt voltak Budapesten megbeszélésre. Tehát midig elérhetők voltak. Kettő: megfontolt, nyugodt emberek, tehát még a legnagyobb, kaotikus fenyegetettség időpontjában sem vesztették el a hidegvérüket, mondjuk, egy orvosnál ez érthető, ők tudják, milyen a közvetlen életveszélyben, hogyan kell nyugodtan cselekedni és helytállni, harmadrészt pedig az előrejelzéseik nagyon csekély eltérésekkel, de folyamatosan beváltak. Volt olyan, hogy abban vita alakult ki, hogy egy-egy folyamat egy-két héttel vagy később következik-e be, de hogy bekövetkezik, az szinte száz százalékos találati pontossággal regisztrálható.

De az, hogy ilyen hirtelen megugrott a száma azoknak, akik kórházi kezelésre szorulnak, hogyan látják az egészségügy vezetői, bírni fogja a terhelést az ágazat?

Ma egy hosszú és nehéz operatívtörzs-ülésről jöttem. A többiek még maradtak is, és azt hiszem, még órákig fognak dolgozni. De amikor eljöttem, akkor a vita úgy állt, hogy el kellett rendelnem egy emelt szintű készültséget a kórházakban. Tehát a helyzet annyira komoly, hogy emelt szintű készültségre van szükségünk. Most, ugye, új kórházigazgatóink vannak, de szerencsére nem vezényeltem vissza a kórházakba kiküldött kórházparancsnokokat sem. Tehát van egy megerősített vezetési rendszerünk, mert minden kórházban egyenruhások is ott vannak a vezetésben. Tehát ha szükséges, akkor a leggyorsabban és leghatékonyabban tudunk intézkedni.

Ez az emelt szintű készültség ezt jelenti?

Igen, meg hogy át kell nézni újra a vezénylési listákat. Ugye, vezényelni szoktuk ilyenkor az ápolónőket és az orvosokat, ami kényelmetlen nekik, és innen is megköszönöm a készségüket, hogy ezt vállalják, és rendelkezésünkre állnak. Tehát vezényelni kell őket, ezeket át kell tekinteni, a vezényléssel együtt járó szálláshely-feltételeket ellenőrizni kell, tehát újra azt a régi készültségi állapotot kell visszahoznunk, ami április környékén, illetve november közepén jellemzett bennünket.

De ez nem jelenti azt, hogy akkor lesz elég orvos az oltópontokon?

Lesz elegendő orvos, mert azt alapvetően a háziorvosokra alapozva végezzük, illetve most derült ki, hogy bölcs előrelátással döntött Kásler miniszter úr, aki nem engedte, hogy a kórházak visszatérjenek teljes egészében a járványt megelőző, normális működési rendbe, hanem csak bizonyos fajta kórházi beavatkozásokat engedélyezett. Ezért azok az orvosok, akik most a normális ellátásban nem vesznek részt, azok használhatók a járványügyi helyzetben.

A másik nagyon fontos kérdés, hogy itt mindenki az idővel harcol azért, hogy minél több embert lehessen beoltani, mert akkor hátha rövidebb lesz ez a bizonyos nagyon nehéz szakasz, ahogy Ön is fogalmazott, van-e elég vakcina, és tulajdonképpen felmerült itt az, hogy elég vakcinát lekötöttünk-e például a Moderna vakcinájából? Ez egy sajtóhír volt, ami azt hozta elő, hogy lehet, hogy Magyarország a lakosság arányához képest többet is leköthetett volna.

Szamárság. Le van kötve 17 millió vakcinánk! A lekötésben erősek vagyunk. Ha lekötéssel lehetne oltani, akkor már túl lennénk az egészen, de csak vakcinával lehet. Tehát az unióval lekötött vakcinák egyszerűen nem érkeznek, és az előre jelzettnél is lassabban érkeznek. Ha most nem lenne itt az orosz meg a kínai vakcina, akkor nagy bajban lennénk. Most a kínai vakcinával oltunk, hétvégén, jövő hét elején, remélem, hogy én is sorra fogok már kerülni. Most azt mondta a tiszti főorvos asszony, hogy a védekezést irányítók hozzá tudnak jutni kínai vakcinához, mert most már szükség lesz a védekezés miatt erre is. Tehát én is túl fogok ezen esni. Felelőtlenségnek tartom a magyarországi politikai szereplők egy részének a viselkedését, nevezzük nevén, itt a baloldalról beszélek: oltásellenesek, folyamatosan álhíreket gyártanak, folyamatosan bizonytalanságot szítanak, és valahogy le akarják beszélni az embereket arról, hogy beoltassák magukat. Holott egyetlen esélyünk van a túlélésre, az időseknek különösképpen, ez pedig az oltás. Ezért én arra kérek mindenkit, hogy miután az oltás önkéntes, ezért regisztráljanak, hogy tudjuk, hogy ki az, aki oltatni akar, és utána minél gyorsabban be tudjuk őket oltani.

Újabb vakcinák mikor érkeznek?

Úgy kell számolnunk, hogy folyamatos érkezéssel számolhatunk. Látják a hírekből, hogy mindig kiderül, hogy Nyugatról kevesebb jön, mint amit egyébként előre jeleztek. Úgy kell számolnunk, hogy most van körülbelül 2,5 millió, 2 millió 600 ezer regisztráltunk, és ma átnéztük az oltási terv teljesülését, és azt tudom mondani, hogy húsvétra az összes regisztrált meg fogja kapni legalább az első oltását. Ha ide el tudunk jutni, az azt fogja jelenteni, hogy Magyarországon lesz messze az Európai Unión belül a legmagasabb átoltottság.

Úgy döntött a kormány, hogy március 15-ig meghosszabbítja a korlátozásokat. Már azt gondoltuk, hogy lehet március elejétől egy picit, egy nagyon kicsit, de be kell látni, hogy erre nincsen lehetőség. Kell szigorítani esetleg, vagy elég, hogyha nem oldjuk fel a korlátozásokat?

Ugye, felemás, tehát ha van olyan, hogy egyik szemünk sír, a másik nevet, ha ez nemcsak a mesékben meg az irodalomban van, hanem a valóságban is, akkor most pont így nézhetünk ki. Mert egyfelől nevet az egyik szemünk, mert látjuk, hogy van vakcina, halad az oltás, lehet gondolkodni a föloldásról – erről szól a nemzeti konzultációnk is, amit szintén most már több százezren kitöltöttek. Erre is sarkallnám a hallgatókat, hogy aki még nem tette, az mondja el a véleményét. És közben, miközben készülünk a föloldásra, átmenetileg, két-három hétig egy erőteljes fölfutó szakaszba is beléptünk. Ez a szemünk meg sír. Tehát most egyszerre kell megbeszélni, hogy hogyan lazítsunk, és egyszerre kell nagyon fegyelmezetten betartani a fennálló korlátozásokat. Vannak olyan javaslatok – ezeket folyamatosan vizsgáljuk, vizsgálom –, meg kell fontolni, hogy kell-e szigorítani, vagy nem. Ezt majd meglátjuk a következő néhány nap történéseinek fényében, hogy kell-e szigorítani vagy sem. Egy dolog biztos, hogy a határoknál mindenképpen szigorítanunk kell. Ma találkoztam egy olyan jelenséggel is, hogy a koronavírus elleni vakcinát igénylők mellett megjelentek olyan oltást igénylők is érzékelhető számban, akik egzotikus utazásokhoz szükséges oltásokért jelentkeztek. Ez azt jelenti, hogy utazni akarnak valahova, Afrika környékére, ott, gondolom, leestek az árak, minden másképp van, viszont megjelentek az afrikai mutációk. Tehát ha most kiengedjük az embereket Afrikába, ők kimennek, mert most olcsó, utána hazajönnek, és hazahozzák a sokkal gyorsabban terjedő vírusmutáns-fajtákat, hiszen most is azért futnak föl a számok, mert egy új mutáns jelent meg, még erre rájön nekünk egy Afrikából hazahurcolt mutáns, na, akkor kész vagyunk. Ezért én azt kértem az operatív törzstől, hogy dolgozzanak ki nagyon szigorú utazási szabályokat. Az üzletembereknek is meg kell érteniük, hogy ilyen körülmények között, mert erre hivatkozva lehet utazni, és a magyar okosba’ kitalálja, hogy ő végül is üzleti tevékenységet végez, zárójel bezárva, elnézést kérek a rosszindulatú föltételezésért, de láttam ilyen eseteket, nem egyet, nem kettőt, tehát mindenképpen az Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is radikálisan korlátozni kell, mert be fogják hurcolni nekünk ide az újabb, gyorsan fertőző mutánsokat.

Az Európai Unió csúcsot tart. Tegnap délután kezdődött, és ma is folytatódik. Most, ha csak ezt a kérdést nézzük, a határok kérdését, életszerű az, hogy akkor, amikor nincs elég vakcina az Európai Unióban, akkor arról olvasunk, hogy az Európai Bizottság hat ország ellen kötelezettségszegési eljárást akar indítani a határok bizonyos fokú lezárása miatt?

Hosszú viták voltak erről tegnap. Ugye, mindenki aggódik amiatt, hogy az európai gazdaság megbénulhat. Ezért azokat a korlátozásokat próbálja mindenki visszaszorítani, amely az áruszállítással függ össze. Itt leginkább a kamionsofőröknek a tesztelése okozott problémát, ezt a németek okozták, tehát ez egy német ügy. Ausztria és Csehország, mint Németországgal szomszédos két ország emelte föl a hangját emiatt. Ez érthető, de szerintem olyan nagy a baj az Európai Unióban, hogy az egymás felelősségre vonásának nincsen itt az ideje. Ennek nincsen semmilyen realitása, jöhetnek-mehetnek a levelek, itt most minden országnak saját magának kell megvédenie saját magát, és közben lehetőleg a személyforgalom korlátozása mellett is fönn kell tartanunk az áruk, vagyis az üzlet, a gazdaság működéséhez szükséges áru- és tőkeáramlást.

Vakcina-beszerzésről volt szó? Fölmerült a felelősség kérdése, hogy miért nincs elég az unióban?

Persze, hogy fölmerül, mert ráadásul Németországban úgy látom, egyre-másra látnak napvilágot a bizottság által kötött ilyen-olyan szerződések és annak a részletei. Az én gyanúm is igazolódni látszik. Jól tárgyalt a bizottság, mert megpróbált minél olcsóbban vakcinát szerezni, de pont időt vesztett ezzel. S most, ugye, egy bürokrata fejében a pénz fontosabb nyilván, mint az idő, de a valóságos életben ez fordítva van, mint a brüsszeli buborékban. Az idő fontosabb, mint a vakcina éppen aktuális ára, és úgy látom, hogy sok időt vesztettünk azzal, hogy olcsóbbá akartuk tenni a tárgyalások révén a vakcinákat. Most lehet a bizottságot ezért fenéken billenteni, ezt néhányan látványosan meg is teszik, én nem tartozom közéjük egyébként, én inkább védem a bizottságot. Én azt gondolom, hogy most nem gyengítenünk kell egymást. Az a fajta bölcsesség, amire azt mondja a magyar, hogy eső után köpönyeg, nem sokat ér ebben a helyzetben. Támogatni kell a bizottságot, tegye a dolgát, minél jobban, mi is annál jobban járunk, de közben ne engedjük, hogy csak az egyik lábunkon álljunk. Tegnap elmondtam a miniszterelnöki csúcson is, hogy a magyar stratégia két lábon áll. Persze bízunk mi a bizottságban, de van nemzeti hatáskörben való engedélyezési jogunk is, és behozunk minden vakcinát, ami biztonságos és hatékony, és a magyar hatóságok is elfogadják. Vagyis mi élünk a nemzeti hatáskörből fakadó lehetőségeinkkel, ezért lesz itt egy-két napon belül messze Magyarország a legjobban átoltott ország az egész Európai Unióban, mert mi szereztünk orosz és kínai vakcinát.

Igaz az, hogy kérnek Moszkvához telefonszámot?

A diplomáciai megbeszélések folyosói egyeztetéseiről nem ildomos kiadni semmilyen információt. Persze, nézze, azért az európai uniós vezetők azért mégiscsak normális emberek. Jó, időnként ilyen euróblablát beszélnek, és ez nehezíti a megértésüket, de ezek mind okos, komoly, felelősségteljes vezetők. És ők is szenvednek, látják, meghalnak az emberek. Meghalnak az emberek, korlátozva van a szabadság, vesznek el a munkahelyek, cselekedni akarnak, és miután lemondtunk az önálló cselekvés jogáról, mert azt mondtuk, hogy a bizottság tárgyaljon a nevünkben, aki nem él a nemzeti hatáskörével, az otthon ül, frusztrált, és nem tud cselekedni. Mi nem tartozunk ezek közé, mert ugyan nekünk mondhat Brüsszel, amit akar, ha van jogunk nemzetileg beszerezni, és baj van, akkor mi beszerzünk, és cselekszünk. Nem mindenki gondolkodik így, ők a bizottságban erősebben bíznak, mint magukban, nahát, az Magyarországon nem fenyeget, mi magunkban jobban bízunk, mint a bizottságban. De akik a fordított módon gondolkodnak, azok most frusztráltak. Cselekedni akarnak, elégedetlenek, meg akarják menteni az embereiket, és nincs hozzá eszközük. Borzalmas érzés, én ezt belátom, mi is ugyanebben a helyzetben lennénk, ha nem lenne kínai és orosz vakcina, és nem gondoskodtunk volna időben a regisztráció feltételeinek a megteremtéséről, és György István államtitkár urunk vezetésével nem gondoskodtunk volna arról, hogy olyan magas legyen a beoltási képességünk, az oltási kapacitásunk, ami meghaladja a rendelkezésre álló vakcinát. Az is egy rossz érzés lenne, képzelje el, hogy itt van a vakcina, és nem tudjuk kellő tempóban beoltani az embereket, és ezért meghalnak vagy megbetegszenek. Magyarországon nem ez a helyzet, sokkal több embert is be tudnánk oltani, mint amennyi vakcinánk van, ezért halad meglehetősen – most talán kicsit előre szaladok a minősítéssel, de –, az eddigi tapasztalatok szerint meglehetősen jól szervezetten és sikeresen az oltási program végrehajtása.

Igen, csak azért azon is el lehetne gondolkodni Brüsszelben, hogy talán maguk a britek sem gondolták azt, hogy a Brexit után milyen hamar meg fogják azt tapasztalni, hogy előnyük származott abból, hogy kiléptek a közösségből.

Ezt majd meglátjuk, hosszabb távon így van-e, de valóban egy zavaró dolog, ezt mindenki elmondta tegnap a miniszterelnöki csúcson is, ez ma folytatódik egyébként. Tegnap volt a pandémiával foglalkozó napirend pont, ma a biztonsági, katonai kérdésekkel foglalkozunk meg a külpolitikai fő stratégiai irányvonalakkal. De tegnap mindenki elmondta, hogy az zavaró, hogy eddig azt mondtuk, hogy az Európai Unión kívül, ha élet van is, az nyomorultabb, mint belül. Ehhez képest itt egy baj, és kiderül, hogy a britek jobban teljesítenek, mint mi. Kínos.

A konzultációra egy kérdés erejéig még azért térjünk vissza. Ugye, a múlt héten volt egy kis zavar, szervezett kibertámadás indult a kormányzati oldalak ellen. Ki lehet ezt védeni, hogy lehessen szabadon kitölteni a konzultációs íveket?

Nézze, nem tudjuk, hogy mi a belpolitika, és mi a külpolitika. Ugye, minden országnak vannak riválisai a nemzetközi térben, és sohasem szabad kizárni, hogy időnként olyan eszközhöz is nyúlnak, ami túl van a becsületesség határán. Ezért van kibervédelmi programja Magyarországnak mind a katonai rendszerben, mind a polgári rendszerben. Védekezünk az ilyen típusú illetéktelen behatolásokkal szemben. Ugye, nekünk nincsenek ellenségeink a világban. Tehát elvileg senkinek nem állna érdekében, hogy ártson nekünk, de ezt nem mindenki gondolja így, és ezért időnként ártanak. A nemzetközi térből érkeznek ilyen támadások. Meg van belső támadás is. Annak két fajtája van, nyilván politikailag motivált, meg vannak a gyengeelméjűek, ha szabad így fogalmaznom. Tehát vannak olyan jól képzett számítógépes szakemberek, akik örömöt lelnek abban, ha egyébként megtámadnak az emberek biztonsága szempontjából fontos számítógépes informatikai rendszereket. Ez egy bűncselekmény, ezt a magyar büntető törvénykönyv egyébként definiálja, büntetni rendeli. Igyekszünk megvédeni magunkat. Egy modern világ felé haladunk egyre nagyobb tempóban, és az életünk egyre nagyobb része intéződik, tevődik át a digitális térbe, és ezért a kiszolgáltatottságunk, a támadhatóságunk is nő. Tehát miközben modernizálunk és digitalizálunk, nekünk közben a védelmi képességünket is ki kell építeni az emberek személyes biztonsága, szabadsága és méltósága érdekében és a nemzet közös érdekében is. Ezeket a védelmi rendszereket is fejlesztjük folyamatosan.

Több ágazat érzi a bőrén, és eddig is érezte nagyon keményen, hogy mit jelent ez a válság. A vendéglátásra gondolunk, vagy a turizmusra gondolunk. Aztán egy érdekes szám is elhangzott, itt a külügyminiszter említette azt, hogy minden egyes nappal mennyit veszítünk. Hogy hány ezer ember kerül kórházba, hányan halnak meg, illetve hogy naponta 15 milliárd forintot jelent az, hogy a gazdaságban vagy elvész az a haszon, ami, hogyha működött volna, meglett volna, vagy egyszerűen tényleg vesztesége lesz a magyar gazdaságnak azért, mert nem tudunk indulni. Van-e elég eszköz arra, hogy a gazdaság újra induljon?

Meghirdettük a gazdaság újraindításának a programját, erről elég sok információt sikerült eljuttatnunk az emberekhez. Láthatják a védekezés lehetőségeit, hogy ők pontosan mit tudnak igénybe venni, de a helyzet úgy fest, hogy ez a harmadik hullám sok tízezer polgártársunknak, honfitársunknak veszélyezteti a munkahelyét, és nagyon sokan élnek át most nehéz időszakot. Tehát itt az együttérzés hangján kell beszélni, nem egyszerűen csak meg kell oldani a problémákat, hanem át kell éreznünk, hogy nagyon sokan bizonytalan helyzetben vannak. És senkit sem hagyhatunk az út szélén. Tehát törődnünk kell velük is. Ezeket a bértámogatási programokat meg munkahely-mentő programokat megindítottuk, most hoztunk is néhány döntést, majd valamikor nyilvánosságra is hozzuk a részleteit. Most úgy látom, hogy megvannak az eszközeink arra, hogy akiknek támogatást adtunk, tehát a bajba jutott vállalkozásoktól átvállaltuk a munkabéreknek a felét, egy részét előre is ki tudjuk fizetni, szóval ezeket a támogatásokat nemcsak az újranyitásig fogjuk fenntartani, hanem az újranyitást követő első hónapban is fenn fogjuk tartani. Tehát mindent meg fogunk tenni azoknak az embereknek az érdekében, akik most nehéz időszakot élnek át. Ugye, a legfontosabb, hogy ne veszítsék el a munkájukat. Mindig azt nézem, hogy egy évvel ezelőtt hol álltunk, mennyien dolgoztak Magyarországon, és most mennyien dolgoznak. Ez egy folyamatosan változó szám. Most éppen egy nehéz pillanatban vagyunk, mert az egy évvel ezelőtti helyzethez képest 55 ezerrel kevesebben dolgoznak. Tehát a következő két-három hónapban nekünk vissza kell nyernünk, újra létre kell hoznunk 55 ezer munkahelyet. Azt vállaltuk, és körömszakadtáig fogok harcolni ezért, hogy ezt be is tudjam tartani, a vállalásomat, hogy annyi munkahelyet hozzunk létre, mint amennyit a vírus elpusztít. Most -55 ezernél vagyunk, a következő két-három hónapban ezt legalább 0-ra kell hoznunk, vagy inkább még e fölé. Ehhez megvannak az eszközeink. Tehát együtt érzünk azokkal, akik bajban vannak, szeretném, hogyha éreznék, hogy mellettük vagyunk. Megindítottuk azokat a támogatási formákat, amelyek áthidalhatják számukra a nehéz időszakot, és mindent megteszünk az újrainduláskor is, hogy vissza tudják szerezni a munkahelyüket.

A részletekről akkor a következő napokban hallunk majd.

Igen.

Nagyon fontos kérdés, bár most lehet, hogy nem ez a legfontosabb, de mégis sokan szeretik az állatokat, és úgy érzik, hogy nincs kellő állatvédelem. Mert nincs erre lehetőség, nem voltak erre megfelelő szabályok. Elindult most egy állatvédelmi konzultáció, amelyet igen sokan töltöttek ki szintén online. Azok a kérdések, amelyek szerepelnek, mindegyikre lesz majd egy megoldás az azt követő szabályozásban?

Megmondom őszintén, hogy én is kitöltöttem ezt, és fontosnak is tartom az ügyet, csak ez a vírus meg a járvány meg a munkahelyteremtés meg a felfutó harmadik hullám, meg hogy nincs elég vakcina, fontos ügy, de valahogy hátrább kerül az ember fejében. De azért én is kitöltöttem, meg fontosnak is tartom. Ugye, mégiscsak egy falusi fickó volnék, tehát van elképzelésem az állatokról. Meg tudom, hogy hogyan szabad, meg hogyan nem szabad velük bánni. Láttam jó és rossz példát az életemben épp eleget. Közben ráadásul egy új felfutása is van a számoknak, éppen néztem a napokban, amikor kitöltöttem ezt az állatvédelmi konzultációt, hogy van vagy 2 millió kutya Magyarországon meg körülbelül 2 millió macska. Ez korábban talán alacsonyabb szám volt. És a haszonállatok száma pedig több 10 millió. Tehát nem kis dolog, amiről beszélünk, s a felelős állattartásra kellene kérnünk a honfitársainkat, és persze az állatokat is védjük. Mert a felesleges szenvedés okozása egy érző élőlénynek önmagában egy helytelen dolog. Tehát védjük az állatokat is, de magunk között elmondva magunkat védjük, mert miféle ember az, aki mindenfajta indok nélkül saját örömére fájdalmat okoz egy másik élőlénynek. Ez nemcsak az állatokra veszélyes, hanem ránk, emberekre is. Tehát minél több ember képes belátni, hogy hogyan kell helyesen, felelősségteljesen bánni az állatokkal, annál nagyobb biztonságban leszünk mi, emberek is. Úgyhogy ennek az éremnek is két oldala van.

Akkor a szabályozásban nyilván a válaszokban lesz megfelelő megoldás.

Van egy kiváló képviselőnk, Ovádi képviselőtársam, aki ezzel a kérdéssel foglalkozik, bombáz bennünket a javaslataival. Kezdeményezőkészségben, ötletben és szellemben nincs hiányunk. Remélem, hogy a pandémiás idő után lesz energiánk arra, hogy ezzel a kérdéssel is tudjunk majd foglalkozni, de most értse meg, és kérek mindenkit, hogy értsék meg, most itt, a homlokunkban legelöl, a fejünkben mégiscsak a pandémia, a halálesetek, a kórházak vannak. Kellő időben meg fognak születni az állatvédelmi szabályok is.

Köszönöm! Orbán Viktor miniszterelnököt hallották.