Orbán Viktor a Magyar Érdemrend Nagykeresztjét adta át Péterffy Tamásnak
2017. június 2.
A Magyar Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést adta át Orbán Viktor miniszterelnök Péterffy Tamásnak, az Interactive Brokers Groups elnök-vezérigazgatójának pénteken a Parlamentben.

A kormányfő azt mondta: a Magyarországot az 1960-as években elhagyó Péterffy Tamás, aki számítástechnikai tanácsadóként került be a tőzsde világába az Egyesült Államokban, megmutatta a világnak, hogy a Wall Streetnek nemcsak farkasai vannak, hanem megújítói is, akik a spekulációnál többre tartják az innovációt.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Péterffy Tamás egy sehova sem vezető, a saját jövőjét felélő szocialista, kommunista rendszer helyett választotta egykor a szabad világot, és a szabad életnek is a legalsóbb fokát, ahonnan kitartó munkával kellett megmásznia az első sikerekig vezető út meredek lépcsősorát. Újításainak köszönhető, hogy a tőzsdén beindult a számítógépes kereskedelem.

Miközben Péterffy Tamás a világ leggazdagabbjainak egyike lett, sosem veszítette el Magyarország iránt érzett szeretetét és felelősségét, és nem veszítette el a szocializmussal szembeni éberségét – méltatta az üzletembert a kormányfő.

„Önt hallgatva senkiben sem támadhat kétség, hogy a szocializmus egy olyan rendszer, amely nem tűnik el soha, hanem újabb és újabb gúnyát öltve mindig megpróbál visszalopakodni az életünkbe azért, hogy szegénnyé tegye a gazdagokat és koldusbotra juttassa a szegényeket” – fogalmazott a kormányfő, aki szerint Péterffy Tamás sikerei irányt adtak a szocializmus alatt és a rendszerváltást követő zavaros időszakban is.

Péterffy Tamás az elismerés átvétele után elmondta: különleges alkalomnak tekinti, hogy a Parlamentben veheti át az elismerést, ugyanis ükapja, Péchy Tamás 1868-ban országgyűlési képviselő lett, majd tizenkét évig elnöke is volt a képviselőháznak.

Emlékeit felidézve úgy fogalmazott: bár sokan úgy hiszik, hogy a semmivel ment Amerikába, ez nem így van, mert ősei áldásával, eltökélve álmuk megvalósításával ment oda, és mindig érezte öröksége különleges teljesítésre serkentő erejét.

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Ez a nemzet keresztül ment a világtörténelem egyik legförtelmesebb kísérletén, a szocializmussal járó szükségtelen szenvedésen – fogalmazott. Hozzátette: tudja és átérzi, hogy a „nemzeti kolhoz” semmilyen formában nem érvényesülhet. Fontosnak nevezte, hogy egy nép ismerje történetét, karakterét, adottságait, tradícióit és előnyeit, ami minden egyén életét és sorsát is felépíti.

Kijelentette: ahogy Amerikában, úgy most már Magyarországon is az egyéni szabadságot és a lehetőséget a sikerre az alkotmány védi, amiért hálát kell adni az Istennek és mindent meg kell tenni, hogy így is maradjon mindkét országban.

A kitüntetést Áder János államfő adományozta az Egyesült Államokban élő üzletembernek a Washingtonban létrehozandó Kommunizmus Áldozatai Emlékmúzeum aktív és önzetlen támogatásában is kifejeződő értékorientált közéleti szerepvállalása, valamint a Magyarország jó hírét gyarapító érdemei és példaértékű életútja elismeréseként.