Orbán Viktor állami kitüntetést adott át Antal János karatemesternek
2016. október 28.
Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatát adta át Antal János karatemesternek pénteken a Parlamentben.

A kitüntetést Áder János köztársasági elnök adományozta a harcművésznek a sotokan karate magyarországi meghonosítása és nemzetközi elfogadtatása érdekében végzett elkötelezett munkája, valamint a küzdősportban nyújtott egyedülálló teljesítménye elismeréseként.

A Parlamentben rendezett kitüntetési ceremónián Orbán Viktor emlékeztetett: Antal János volt az, aki az 1970-es évek elejétől meghonosította a népszerű küzdősportot, a sotokan karatét.

Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Kabinetiroda
Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Felelevenítette azt is, hogy Antal János 60 évvel ezelőtt, az 1956-os forradalom alatt fegyverrel a kézben bátran harcolt a szovjet tankok ellen. „Antal János épp aznap vált nagykorúvá, amikor 1956-ban átlépte az osztrák-magyar határt. Úgy kényszerült hazája elhagyására, hogy egyáltalán nem lehetett abban biztos, hogy valaha még visszatérhet”. Hazatérve azonban magával hozta a külföldön szerzett összes tudást és tapasztalatot – idézte fel a kitüntetett életútját a kormányfő.

Antal János bevezette, népszerűsítette a sportágat Magyarországon, megszervezte az első magyar karatebajnokságot, az első hazai rendezésű nemzetközi bajnokságot és az első nemzetközi edzőtábort – sorolta.

„A szabadságért folytatott harchoz, akár csak a jó karatéhoz, kemény emberek kellenek. Nem csak testi, de lelki értelemben is. Olyanok, akik nem tartanak a fájdalomtól, nem félnek az igazságtól, éppen ezért mindig edzésben is tartják magukat” – fogalmazott a miniszterelnök.

Az ünnepségen Antal János, a 9 danos mester nagy megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést. Köszönetet mondott régi tanítványainak és azoknak, akik továbbviszik az általa elkezdett munkát.