Orbán Viktor az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozóra utazik
2021. október 5.
Orbán Viktor miniszterelnök kedden a szlovéniai Brdóba utazik, ahol este részt vesz az Európai Uniós állam- és kormányfői számára szervezett kötetlen munkavacsorán, majd másnap az EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozón - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Hozzátette: az Európai Tanács informális munkavacsorája előtt sor kerül a visegrádi országok miniszterelnökeinek szokásos egyeztetésére a magyar V4-elnökség szervezésében.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel pénteken közzétett, az EU tagországok állam- és kormányfőinek elküldött meghívólevelében azt írta: Brdóban fontos stratégiai megbeszélést folytatnak majd az EU nemzetközi színtéren betöltött szerepéről, a közelmúltbeli afganisztáni fejlemények, az AUKUS biztonsági partnerség és a Kínával fenntartott kapcsolatok alakulásának összefüggésében.

Mint írta, az EU külpolitikájának kulcsfontosságú eleme a stratégiai partnerekkel, köztük a transzatlanti szövetségesekkel és a feltörekvő hatalmakkal fenntartott kapcsolatok.

Arra is kitért, hogy az EU-Nyugat-Balkán-csúcs megfelelő alkalom lesz arra, hogy a tagállami vezetők megvitassák a régióval kapcsolatos kötelezettségvállalásaikat, tekintettel a térség stratégiai jelentőségére. Ugyancsak fontos megvitatni, hogyan biztosítható a régió stabilitása, hogyan erősíthető meg a regionális együttműködés, és hogyan oldhatók meg a regionális konfliktusok – tette hozzá az ET elnöke.