Orbán Viktor az OTP Bank niši fiókjának újranyitásán
2016. november 21. Niš (Ниш)

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Tisztelettel köszöntöm Csányi elnök urat és Vučić miniszterelnök urat. Megmondom őszintén, kedves Sándor, ez a mai bankfióknyitás éppen kapóra jött nekünk. Mi ugyanis azért érkeztünk ide, Dél-Szerbiába a miniszterelnök úr meghívására, hogy meggyőzzük a magyar vállalkozókat, hogy Belgrád alá is érdemes odatekinteniük, és a szerb–magyar gazdasági kapcsolatok nem merülhetnek ki a Belgrád–Budapest vagy a Vajdaság–Budapest kapcsolatban, hanem az egész szerb gazdaságot kell látnunk. És arról próbáltuk a mai napon meggyőzni a vállalkozókat – van itt vagy 90 magyar vállalkozó is –, hogy gondolkodjanak hasonlóképpen. És elég jó beszédeket mondtunk erről, ha szabad tájékoztatnom Téged erről, és úgy érzem, hogy nagyon meggyőzőek voltunk. De az igazság az, hogy az üzletben a szavak nem sokat számítanak. Úgyhogy azért jött kapóra nekünk ennek a fióknak a megnyitása, mert ez egy bizonyíték. Ez egy bizonyíték arra, hogy nem a levegőbe beszélünk. Ez egy bizonyíték arról, hogy a szerb barátaink nem a levegőbe beszélnek, amikor azt mondják, hogy szívesen látják a magyar befektetőket itt. És én sem a levegőbe beszélek, amikor azt mondom, hogy mi meg bátorítjuk a magyar befektetőket, hogy jöjjenek el Dél-Szerbiába is. Hogyha úgy tetszik, ez a bankfiókmegnyitás egy szimbolikus pillanat, amely alátámasztja azt a gazdaságpolitikai szándékot Szerbia és Magyarország részéről, hogy minél szorosabban működjünk együtt a gazdaságban. Úgyhogy köszönjük szépen az OTP-nek, hogy ezt a beruházást vállalta és tető alá hozta. További sikereket kívánunk Nektek, az OTP-nek itt, Szerbiában.

Nem akarom eltagadni, tisztelt Miniszterelnök úr, hogy az OTP-nek a tulajdonosi szerkezete egy bonyolult, nagy nemzetközi valami, de a központja Budapesten van, ezért mi az OTP-re úgy tekintünk, mint egy magyar bankra, és a magyar büszkeségnek és a magyar tehetségnek a kinyilvánítását, megvalósítását is látjuk benne. Azt gondolom, hogy nagy dolog egy olyan méretű országtól, mint Magyarország, hogy képes volt egy olyan bankot létrehozni, vezetni, működtetni Magyarországon, amely nyolc-kilenc országban is méltó versenytársa akár a helyi bankoknak is. Ez nagy dolog, ez nagy teljesítmény. Egy magyar teljesítmény, és mi erre büszkék vagyunk. Ezért az OTP a mi számunkra a nemzeti büszkeségünk egyik szimbóluma is.

És reméljük, hogy a nemzeti büszkeségnek ezt a szimbólumát úgy tudjátok Ti majd itt a szerb gazdasági építésére használni, hogy ez egyszerre legyen jó mind a bank tulajdonosainak, vezetőinek, mind pedig a szerb üzletembereknek, illetve a szerb magánügyfeleknek. Úgyhogy sok sikert kívánok a szerb kormány gazdaságpolitikájához, sok sikert kívánok az OTP itteni működéséhez, és azt kívánom, hogy az OTP is és az OTP magyar és szerb ügyfelei is egyre nagyobb összegekben legyenek képesek befektetni itt, Szerbiában. Még egyszer gratulálok a fiók megnyitásához!