Orbán Viktor beszéde az 53. MOS Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár megnyitóján
2021. szeptember 15., Celje

Mélyen tisztelt Miniszterelnök Úr! Hölgyeim és Uraim!

Mindenekelőtt megköszönöm Janez Janša miniszterelnök úrnak a meghívást. Magyarország köszöni, hogy a nagy múltú celjei nemzetközi vásár díszvendége lehet. Igyekeztünk kitenni magunkért: 525 négyzetméteren állítunk ki, itt van közöttünk 26 magyar cég. A kiállítóknak köszönjük a munkát, amellyel lehetővé tették, hogy itt lehessünk, a magyar cégeknek pedig köszönöm az erőfeszítést, amellyel itt megjelentek.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Hölgyeim és Uraim!

Az idei év gazdasági szempontból vízválasztó. Mi Magyarországon úgy látjuk, hogy egy új világgazdasági korszak kezdetén élünk. Ez nem mindenki számára nyilvánvaló, de a magyar politikai hagyomány úgy tartja: nem az a fontos, hogy az embernek igaza van-e, az a fontos, hogy igaza lesz-e. A világjárvány felforgatta az életünket, nemcsak egészségügyi, hanem súlyos gazdasági válságot is okozott. A tavalyi év a világgazdaság fekete éve volt, globálisan 114 millió ember elvesztette az állását, globálisan 42 százalékkal estek vissza a beruházások, és a világkereskedelem volumene több mint 5 százalékkal csökkent. Gyárak százait bezárták, nagy és erős nemzetközi vállalatok kapacitásleépítésre kényszerültek, sok nemzetközi cég drámai visszafogást hajtott végre. Ez azt jelenti, hogy a világgazdaság minden szegmensében alapvetően alakultak, alakulnak át az erőviszonyok. A magyarok úgy gondolják, hogy az idei évvel megkezdődött új világgazdasági korszak egy rendkívül éles versennyel indul. Ez a verseny, a termelési kapacitások világszintű újraelosztásáról szól, ugyanis a gyárakat nem ott indítják újra, ahol bezárták őket, a kapacitások nem automatikusan ott épülnek újra, ahol korábban voltak, a befektetők új, nagyobb sikerrel kecsegtető helyszíneket keresnek. Magyarország benevezett ebbe a versenybe. Itt azok az országok és térségek indulnak jó eséllyel, amelyek kitartottak a válság alatt, volt stratégiájuk, nem építették le a kapacitásokat. Azok esélyesek ebben a versenyben, akik tavaly is fejlesztettek, és amely országokban munkában maradtak az emberek. A nagy közép-európai gazdasági térség, benne Szlovénia és Magyarország ilyen hely, ilyen országok.

Mindig érdeklődve figyeljük Szlovéniát, amely egy különös és izgalmas ország a számunkra. Láthatják a számokból is, egyre több magyar érkezik ide, és csodálja meg személyesen is az Önök gyönyörű országát. Sosem értettem, hogy a nemzetközi politika miért használja a Nyugat-Balkán kifejezést Szlovéniára. Mi úgy tanultuk az iskolában, hogy a Balkán ott kezdődik, ahol az ortodox vallás kezdődik, márpedig Szlovénia a latin világhoz tartozik, úgyhogy a mi számunkra Szlovénia sohasem a Nyugat-Balkánhoz tartozott. A magyar gondolkodásban létezik egy nagy közép-európai gazdasági tér, amely a lengyel tengerparttól húzódik le ide, az Adriáig, egy kultúrkör, egy gazdasági térség, egy nagy közép-európai gazdasági térség, amely az igazi hátországát és biztonságát adja azoknak az országoknak, amelyek ebben a térségben élnek. Ezért mi Szlovéniára mindig, mint egy hozzánk hasonló közép-európai országra tekintettünk, és meggyőződésünk, hogyha együttműködünk, ha egyesítjük az erőinket, akkor mind a két ország az új világgazdasági korszak nyertesei közé fog tartozni – a többi közép-európai országgal egyetemben. Az Önök első félévi gazdasági számai ezt nagyon világosan bizonyítják. Ezekhez szeretnék gratulálni a szlovén gazdaság szereplőinek, de miután tudom, hogy a gazdaság magától nem megy, gratulálok Janez Janša miniszterelnök úrnak és kormányának is, amely megteremtette a feltételeit annak, hogy Szlovénia egy fantasztikus sebességgel térjen vissza a korábbi gazdasági teljesítményének színvonalára.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Hölgyeim és Uraim!

Az elmúlt években a két ország közötti együttműködés új dimenzióba került. Nagyrabecsüléssel és köszönettel tartozunk Janez Janša miniszterelnök úrnak. Mióta ő vezeti Szlovéniát, a szlovén–magyar kapcsolatok visszatértek a kölcsönös tisztelet talajára, és ebből mind a két nemzet sokat profitál. Az idén minden bizonnyal megdöntjük a két ország közötti kereskedelmi forgalom rekordját, a valaha volt legnagyobb kereskedelmi volument fogjuk elérni az idén. A jövő év közepétől működik a villamosenergia-hálózataink összeköttetése. Közös alapot hoztunk létre a határmenti térségeink fejlesztésére. Nemzetközi tesztfolyosót építünk az önmagukat vezető autók tesztelésére. Magyarország készen áll a gázvezeték-hálózataink összekötésére, és a legnagyobb vállalataink pedig megjelentek a szlovén gazdaságban, a bankrendszerben és az üzemagyag ellátásban is. Szeretném világossá tenni, tisztelt Miniszterelnök úr, Hölgyeim és Uraim, hogy mi tudjuk, hogy a kereskedelmi mérleg, a szlovén–magyar kereskedelmi mérleg az Önök számára pozitív. Tehát a két ország közötti kereskedelemben Szlovénia nyer. Ebben az évben úgy látom, hogy körülbelül 200 millió euró lesz az Önök többlete ebben a kereskedelemben, de ez a volumennövekedés egyúttal jó Magyarországnak is, ezért még egy ilyen mínusz 200 millió eurós mérleg mellett is mi érdekeltek vagyunk a kereskedelmi volumen növelésében. 46 szlovén cég működik Magyarországon, tisztelettel várjuk a többieket is.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Engedjék meg, hogy összegzésképpen azt mondjam, hogy mi, magyarok és szlovénok összefogtunk, a két ország történetének valaha volt leghatékonyabb együttműködését hoztuk létre. Tettük ezt a legjobbkor, egy új korszak küszöbén, amelynek mindkét ország, Szlovénia és Magyarország is nyertese lehet. Magyarország készen áll a gyümölcsöző együttműködés folytatására.

A meghívást még egyszer köszönjük. A szlovén népnek sok sikert kívánunk!