Orbán Viktor beszéde a Belgrád–Újvidék vasútvonal átadó ünnepségén
2022. március 19. Újvidék (Novi Sad)

Dobar dan! Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ez az Önök nagy napja, amihez a magyarok részéről szívből gratulálok. Azért jöttem, hogy átadjam Önöknek Magyarország és a magyar emberek szívből jövő üdvözletét.

Az elmúlt hetven évben országokat kötöttünk össze kelet–nyugati irányban, és közben elfeledkeztünk arról, hogy milyen fontos összekötni területeket észak–déli irányban. Így állt elő az a méltatlan helyzet, hogy az Önök fantasztikus fővárosából, Belgrádból eljutni Budapestre sok-sok órát vett igénybe. Lássuk be, hogy ez nem normális dolog a XXI. században. Mi arra szövetkeztünk az Önök elnökével, Vučić elnök úrral, hogy ezt megváltoztatjuk. És, kedves Barátaim, meg is változtattuk. Ez itt a bizonyíték. Összekötjük a két országot, összekötjük a két fővárost, és ezzel könnyebbé tesszük a szerbek és a magyarok életét is. A magyarok és a szerbek két nehéz sorsú, történelmi nép, de az Önök elnökével való együttműködés eredményeképpen ma ez a két nép közel áll egymáshoz. Soha nem volt olyan közeli és szoros a barátság a szerbek és a magyarok között, mint éppen most. És ez a mai nap arra bizonyíték, hogy mi ketten fantasztikus dolgokat fogunk még csinálni. Az igaz, hogy mi kicsit el vagyunk maradva Önökhöz képest, Önök ügyesebbek voltak, és gyorsabban haladtak. De itt is szeretném megígérni Önöknek, hogy 2025-re Belgrádtól Budapestig ez a vasútvonal járható lesz.

Nem volna helyes, ha a nehézségeket elhallgatnám, hiszen nem beszélünk róla, de itt van a levegőben, itt van mindannyiunk fejében és szívében az a háború, ami Magyarország keleti határainál zajlik. Meg kell mondanom, hogy ez a legrosszabbkor jött nekünk. Persze egy háború sosem jön jókor; mindig az a legjobb háború, amit el lehet kerülni, de ez most komoly kihívás elé állít bennünket. Hiszen olyan szépen fejlődtünk, olyan nagy lendülettel indultunk meg, és annyi szép tervünk van még, és a világ most bizonytalanná vált, és sok mindent újra kell gondolnunk. Szerbeknek és magyaroknak sok mindent újra kell gondolniuk. Bevallom azt is, hogy abban reménykedem, hogy ebben az újragondolásban Vučić elnök úrnak és nekem lesz szerepem a következő választásokat követően. Sok sikert kívánok az elnök úrnak!

És ígérem Önöknek, akármilyen nehézségek is jönnek, meg fogjuk őrizni a szerb–magyar barátságot, meg fogjuk őrizni a békét. A béke épít, a háború rombol, és mi békét akarunk, és az összes nagy tervünket a nehéz körülmények ellenére, az Önök elnökével közösen meg fogjuk valósítani.

Isten éltesse Szerbiát! Isten éltesse a szerb–magyar barátságot! Sok sikert és nagy győzelmet kívánok Önöknek!