Orbán Viktor beszéde a Cirkovce–Pince magasfeszültségű távvezeték építésének befejezése alkalmából rendezett ünnepségen
2022. december 2. Cirkovce

Mélyen tisztelt Golob miniszterelnök úr! Plenković miniszterelnök úr személyes megbízottja! Tisztelettel köszöntöm a cégek vezetőit és mindannyiukat!

Szeretném elmondani Önöknek, hogy ez a beruházás miért áll közel a szívemhez, és miért egy érzelmi kérdés is a számunkra, magyarok számára. Volt egyszer egy Jugoszlávia. Magyarország annak nem volt része. Ezért a Jugoszlávia területén élő népek és a magyarok el voltak egymástól vágva. Összeköttetés a két világ között alig volt. Ennek következtében mi, magyarok minden kapcsolatot kelet–nyugat összefüggésben építettünk ki, legyen szó gázról, olajról, villanyról; kelet–nyugat, sosem észak–dél. Nem volt semmi értelme észak–déli infrastruktúrákat kiépíteni. Ugyan Jugoszlávia megszűnt, de a szétválasztottság megmaradt. Milyen furcsa dolog, hogy Magyarországnak sok szomszédja van, és az egyetlen szomszédunk, amellyel sem a gázvezetékeink, sem az olaj-, sem a villamosenergia-rendszerünk nincs összekötve, éppen Szlovénia. Ez mind a múlt öröksége. Olyan örökség, amelyet szerettünk volna fölszámolni. És nem tudjuk fölszámolni ezt az örökséget, amíg az észak–déli teljes infrastruktúra összeköttetést meg nem építjük. Nekem személyesen azért is fontos ez a beruházás, mert még 1999-ben az akkori magyar kormányt én vezettem, amelyik lehozta a magyar határ végéig a villamosenergia-vezetéket. Az akkori horvát miniszterelnökkel köthettem egy megállapodást, és akkor adtuk át a horvát–magyar villamosrendszer összeköttetését, talán 1999-ben vagy 2000-ben. És itt lehettem akkor is, amikor ennek az alállomásnak az alapkövét tettük le, és most itt lehetek, amikor átadjuk ezt az alállomást. Ez jó apropó arra, hogy megköszönjem Szlovénia minden kormányának, amelyik ebben a hosszú folyamatban részt vett, és segített abban, hogy eljussunk idáig. Szeretnék köszönetet mondani a szlovén embereknek, hogy kitartottak e mellett a projekt mellett, és ők is úgy gondolták, hogy túl kell lépni a múlton, és az észak–déli infrastruktúra kiépítése nélkül a két ország nem tud összekapcsolódni, az együttműködésben rejlő előnyöket nem tudjuk kihasználni, és így elvesztegetünk egy lehetőséget. Hálás vagyok a miniszterelnök úrnak, hogy ez a mai nap eljött, és szimbolizálja a két nép jövőbe vetett reménykedését, azt a reményt, hogyha együttműködünk, akkor a többre jutunk, mintha csak külön-külön próbálkoznánk. Gáz, olaj, villany: három összeköttetés hiányzott, abból most egyet megvalósítottunk. Ha követjük a történelemnek a nyomvonalát, akkor világos a feladat a magyarok számára: tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a még hiányzó többi összeköttetés is létrejöhessen Szlovénia és Magyarország között.

Tisztelet Hölgyeim és Uraim!

Tudják, hogy a magyarok romantikus természetűek. A romantika nagy dolgokra sarkallja az embert – nagy szerelmek, nagy vállalkozások, nagy dolgok –, és mi hiszünk abban, hogy a világnak az a sarka, ahol mi élünk, ami többé nincs elválasztva a déli szomszédainktól, szóval Közép-Európa, amihez mi mindannyian tartozunk, fényes jövő előtt áll. Mi azt hisszük, hogy itt olyan népek élnek, amelyek rendkívül tehetségesek, képesek és tudnak sokat dolgozni, hajlandóak kockázatot vállalni, szeretik a hazájukat és a családjukat, és ez olyan energiát ad nekik, amely egész egyszerűen sikeressé tesz bennünket. És bár különböző nyelveken beszélünk, Önök például most nem értenek engem, az előbb én sem értettem azt, amit Önök beszéltek, de mégis a nyelven túl, a különböző nyelveken túl ezek az életösztönök összekapcsolnak bennünket. És ha a politikusok ezt megértik, és jól engedelmeskednek ezeknek a népi ösztönöknek, és összekapcsolódnak a közép-európai államok, akkor biztos vagyok abban, hogy a nagy álom, miszerint Közép-Európa ne a történelem vesztese legyen, hanem a nyertese, és az a történelmi hátrány, amelyet a történelem viharverései miatt mindannyian elszenvedtünk, ez a hátrány ledolgozható, eltüntethető, és Európa legboldogabb, legjómódúbb, legbiztonságosabb térségévé tudjuk alakítani Közép-Európát. Ebben a reményben vágtunk bele ebbe a beruházásba, és ebben a reményben örülök annak, hogy most ezt át is adhatjuk.

Isten éltesse mindannyiunkat! Isten éltesse Szlovéniát!