Orbán Viktor beszéde a határvadászok eskütételén
2022. szeptember 9. Budapest

Tisztelt Eskütevők! Hölgyeim és Uraim!

Az Önök eskütétele fontos esemény és kiemelkedő pillanat Magyarország biztonsága számára. 2015 óta nyílt migrációs válság van Európában. A határokra és törvényekre fittyet hányva milliók érkeztek illegális úton Afrikából és a Közel-Keletről Európába. Magyarországon a történelem során megtanultuk, hogy egy ország határ nélkül olyan, mint a tojás héj nélkül. Ezért mi, magyarok a válság kirobbanását követően úgy döntöttünk, bárki bármit mond, nem engedünk a biztonságunkból, megvédtük a határainkat, és kerítést építettünk. A magyar határvédelmi rendszer működik. Ellenáll az illegális migráció legmagasabbra fölcsapó hullámainak is. Rendőreink és honvédeink, vállalva az átsorolásokat, átszervezéseket és a túlmunkát becsülettel helytálltak, megvédték Magyarország biztonságát. Az élet azonban úgy hozta, hogy az ő szolgálatukra most máshol van szükség. A belső rend fenntartása megköveteli rendőreink visszavezénylését. A szomszédban dúló háború pedig szükségessé tette, hogy a honvédség harckészültségét és bevethetőségét megnöveljük. Ezért van az országnak most nagy szüksége Önökre, ezért hoztuk létre a magyar Határvadász Ezredet.

Tisztelt Határvadászok!

A jó katona valójában nem azok ellen harcol, akik szemben állnak vele, hanem azokért, akik mögötte vannak. Különösképpen igaz ez Önökre, a határvadászokra. Önök mögött ott van az egész ország, a teljes magyar élet, minden magyar család, minden magyar gyermek, ott vannak a városaink és a falvaink is. Önökre hárul a feladat, hogy a migrációval szemben megvédjék a hazát. Szükség is lesz az áldozathozatalra, mert mostanság bőven kijut nekünk a bajból. Szomszédunkban háború dúl. Európában energiaválság tombol. A brüsszeli szankciók lassan térdre kényszerítik Európa gazdaságait. Ezekkel a kihívásokkal mind egyszerre kell megküzdenünk. Ahogy eddig, úgy ezután is úrrá leszünk a napi gondokon. De legyenek bármekkorák is az éppen előttünk magasodó akadályok, nem adhatjuk fel az ország nagy céljait. Nem adhatjuk fel azt a nagy célunkat sem, hogy Magyarország legyen Európa legbiztonságosabb országa. Ezt fenyegeti korunk legsúlyosabb problémája, amit úgy hívnak: migráció. A migráció veszélye és az ebből fakadó kockázatok olyan jelentősek, hogy elhárításuk és kivédésük továbbra is az első számú feladata Magyarországnak. Amit a régiek népvándorlásnak hívtak, azt ma migrációként ismerjük. Akárhogyan is nevezzük, ugyanazt jelenti: civilizációs fenyegetést. Nyugat-Európa példájából láthatjuk, hogy ezen a fronton elég egyszer hibázni. Ahol egyszer letelepednek a más kultúrából érkező illegális migránsok, ott többé nem lehet visszafordítani az idő kerekét, és az élet már sohasem lesz olyan, mint korábban volt. Nekünk, magyaroknak mondhat bárki bármit, mi nem hisszük, hogy a migrációból bármi jó sülhetne ki. Mi azt akarjuk, és ehhez jogunk, velünk született jogunk van, hogy Magyarország magyar ország maradjon. Magyarország déli határainál évről évre többen próbálnak átjutni. Idén 160 ezer illegális próbálkozásnál tartunk, és jó okunk van azt feltételezni, hogy ez még növekedni fog. Egyre több az erőszak. Először a migránsok csak egymással mentek birokra, de ma már ott tartunk, hogy a határon szolgálatot teljesítő magyarokat is fenyegetik. A migránsoknak meg kell érteniük, hogy itt úgysem jöhetnek át. És Önök azok, akiknek ezt meg kell értetni velük. Mert Önök, határvadászok feltartóztatják, ha kell, megkeresik, megtalálják, elfogják és határozottan ki is tessékelik őket Magyarországról. Egytől egyig. Nincs kivétel.

Tisztelt Eskütevők!

A biztonság a határainknál kezdődik. Magyarország és a magyar emberek biztonsága Önökkel kezdődik. Tiszteljük az elszántságukat és bátorságukat, tiszteljük, hogy vállalták ezt a feladatot, és ígérem, hogy anyagilag is megbecsüljük azt a szolgálatot, amit a haza érdekében végeznek. Biztos vagyok benne, hogy sikerrel veszik az akadályt, hiszen tudják, mire vállalkoztak. Kérem, ne feledjék: egy ország bízik Önökben, és egy ország áll Önök mögött.

Sok sikert, erőt, egészséget és bátorságot kívánok az Önök előtt álló próbatételhez.