- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/orban-viktor-beszede-a-hunent-zrt-viziszarnyas-feldolgozo-uzemenek-atadasan/ -

Orbán Viktor beszéde a HunEnt Zrt. víziszárnyas-feldolgozó üzemének átadásán

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Tisztelettel köszöntöm mindannyiukat. Külön is köszönöm a Kiss családnak, hogy voltak olyan kedvesek, és meghívtak ide, erre a jelentős eseményre. Mielőtt elmondanám a rövid megnyitó köszöntőmet, a képviselőtársamhoz annyiban szeretnék kapcsolódni, hogy mielőtt ez az esemény itt megkezdődött volna, mi már tárgyaltunk a cégnek a vezetőivel és tulajdonosaival, és ugyan most még nem tartunk ott, hogy bejelentéseket tegyünk, de azt biztosan mondhatom, hogy nem volt olcsó kirándulás az itteni látogatásom. És azt a jó hírt tudom megosztani Önökkel, hogy jó esély van arra, hogy amint beüzemelik ezt az új gyárat, megindulhatnak a fejlesztés következő szakaszának munkálatai is. A szándék megvan, a gazdasági erőforrás megvan, és úgy látom, hogy a helyiekben is megvan a vállalkozó kedv, ami talán a legfontosabb az összes tényező közül.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Mélykút a mai naptól fogva nemhogy Magyarország, de egész Európa egyik legmodernebb víziszárnyas-feldolgozó üzemével büszkélkedhet. És ez a hír nem kacsa.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Valahogy így képzeljük el a jövőt, ahogy az előbb láthattuk ezen a kisfilmen: magyar vállalkozók belevágnak, magyar tervezők megtervezik, magyar építőipari cégek megépítik, utána magyar emberek dolgoznak a gyárban, magyar emberek vezetik a gyárat, és utána a profit is a magyarokhoz kerül.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

350 új munkahelyet teremtő, 40 millió eurós beruházást egy magyar családi vállalat hozta tető alá. Ezért mielőtt bármit is mondanék, engedjék meg, hogy, szívből gratuláljak vállalatukhoz, és még több, a mait is felülmúló sikert kívánjak Kiss Istvánnak és családjának. Az Önök sikerei mögé pillantva emlékezzünk arra a rengeteg munkára, merészségre és kitartásra, amely ahhoz kellett, hogy a kezdő családi vállalkozásukat erős, főként exportra termelő középvállalattá fejlesszék. Sokan emlékeznek még arra is, hogy mi történt, amikor a madárinfluenza először végigsöpört rajtunk, egy egész iparág jövője vált bizonytalanná. Itt, a Dél-Alföldön sok család él kacsa- és libatenyésztésből. Köszönöm, hogy a legtöbbjük a szűkös esztendőkben is kitartott a munkája mellett. A túléléshez azonban az is kellett, hogy legyen itt, helyben egy stabil és erős vállalat, amelyben megbízhatnak, s amelynek volt ereje, hogy megmentse a 150 éves hagyományokkal rendelkező kiskunhalasi baromfifeldolgozót. A mostani beruházás ezért jó hír a környéken élő gazdáknak is: nyugodtabban tervezhetik a jövőjüket, lesz munkájuk, lesz megélhetésük. Ez a beruházás egyértelmű jele annak is, hogy a magyar baromfiágazat tovább szárnyal majd. 2010 előtt talán még kinevettek volna minket, ha azt mondjuk, hogy bármely gazdasági ágazatban európai szinten is ott leszünk a legjobbak közt. Ma már ott tartunk, hogy ez nemcsak egy álom, hanem több területen is a dolgok megszokott rendjének tűnik. Minőségikacsa-termelésben például másodikak vagyunk Európában, a franciák mögött, ezzel az új üzemmel pedig ezt az előkelő pozíciót meg is tudjuk tartani.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Így képzeljük el a magyar jövőt a tekintetben is, hogy ennek a beruházásnak egy széles összefogás teremtette meg az anyagi hátterét. Tekintélyes hányadot a vállalat adott hozzá, a kormány is kivette a maga részét – köszönhetően a képviselő úrnak – több mint négymilliárd forinttal, míg a legnagyobb, a költségek felét is meghaladó összeget, a nemzetközi tulajdonban, orosz részvétellel működő Nemzetközi Beruházási Bank tette bele a kalapba. Azt hiszem, ez az első beruházás, amelyet az utóbbi időben a bank Magyarországon támogatott. Köszönet érte! Nem vitás, hogy rögtön jó lóra tettek.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Van egy harmadik dolog is, amikor azt mondom, hogy így képzeljük el a magyarok jövőjét. Jó látni azt, hogy ma már olyan időket élünk, amikor magyar kisvárosokban sokmilliárdos termelő beruházások valósulnak meg, mert úgy képzeljük el a magyarok jövőjét, hogy a kisvárosok sikeresek lesznek, és a magyar falvaknak is lesz jövője. Ehhez pedig ilyen beruházások kellenek.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

2010 óta építjük a magyar gazdaságot. Ma is láthatjuk, ez is egy bizonyíték: a magyar modell működik. Magyarország egyre jobban teljesít, és ezt nemcsak mi mondjuk, hanem az élet is bizonyítja. Engedjék meg, hogy a magyar gazdaság terveiről elmondjak annyit, hogy úgy gondoljuk, hogy az Európai Unióban mért gazdasági növekedést a magyar gazdaság növekedésének minden évben legalább 2 százalékkal meg kell haladnia. Ez azt jelentené, hogy ebben az esetben jóval gyorsabban fejlődünk majd, mint a többi ország, vagyis lesz versenyelőnyünk, és abból pedig jólét, jómód és a boldogabb élet lehetősége is fakad majd. A célokat a gazdaságpolitika, a gazdasági és pénzügyminiszter jelöli ki, de a gyártelepeken valósítják meg. Ahhoz, hogy Magyarország évente 2 százalékkal gyorsabban nőjön, mint az Európai Unió átlaga, ahhoz kétszer annyi ilyen vállalatra van szükségünk, mint amilyen az Önöké, kétszer annyi ilyen vállalatra, mint amennyi jelenleg Magyarországon van. Ez jól mutatja annak a feladatnak a hatalmas mértékét és méretét, amely előttünk áll.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Mi úgy gondolkodunk a gazdaságról, hogy egy egészséges nemzetgazdaság két lábon áll. Az egyiket a nemzetközi vállalatok jelentik. Nemzetközi tőke nélkül nem működtethető a magyar gazdaság. Ezt be kell látnunk. Ahogy azt is be kell látnunk, hogy a nemzetközi vállalatoknak nem Magyarország az otthona, még akkor sem, ha egyre több beruházást hoznak ide. Éppen ezért a magyar gazdaság másik lábát, a magyar vállalkozások és magyar vállalatok adják. Azok a magyar vállalkozók, cégek, akiknek Magyarország az otthona, akiket nemcsak a profit, hanem a szívük is ide húz. Mi akkor lehetünk majd elégedettek, ha a magyar vállalatok lesznek az erősebb lábunk. A magyar gazdaság akkor lesz igazán erős a nemzetközi versenyben, ha a magyar vállalkozások, ha csak egy arasszal is, de jelentősebb erőt képviselnek majd a nemzetgazdaságon belül, mint a nagy nemzetközi cégek. Ez nem lehetetlen, de még odébb van, és sokat kell dolgozni érte. Hölgyeim és Uraim, mi nemzeti alapon állunk, ezért nekünk és nekem személyesen is szívügyünk a magyar vállalatok megerősítése.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Végezetül szeretnék még egyszer gratulálni házigazdánknak, Kiss Istvánnak ahhoz a nemzetközi szinten is kiemelkedő sikerhez, amit elért. Szeretném megköszönni a családnak, hogy mindig mögötte álltak és támogatták. Jól tudom, hogy őnélkülük nem sikerült volna. Köszönet és elismerés a munkásoknak, az állatokat nevelő gazdáknak, a vállalat vezetőinek, köszönet mindenkinek, akik munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy egy mélykúti kisvállalkozás idáig eljuthatott. Hölgyeim és Uraim, tudom, hogy Önök a politikában mindig is a nemzeti irányzatot támogatták. Tudom, hogy Önök mindig támogatták a nemzeti alapon álló kormányokat. Azt is tudom, és köszönöm, hogy én is mindig számíthattam Önökre. És láthatják: Önök is számíthatnak ránk. Biztosítani szeretném Önöket, hogy ez így lesz a jövőben is. Magyarország mindenekelőtt és a Jóisten mindannyiunk fölött! Jó egészséget és sok sikert kívánok Önöknek!

Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!