Orbán Viktor beszéde a Ludovika Campus ünnepélyes átadóján
2018. április 4., Budapest

Tisztelt Boross Péter Miniszterelnök Úr! Tisztelt Főpolgármester úr, Polgármester Úr, Rektor Úr, Legfőbb Ügyész úr! Hölgyeim és Uraim!

Jó napot kívánok mindannyiuknak. Tisztelettel köszöntök mindenkit a Ludovikán, történelmi emlékhelyünkön. Nyolc évvel ezelőtt, 2010-ben – két zavaros évtized után – nemcsak az ország, de Budapest helyreállítását is megkezdtük. Hála és köszönet érte a főpolgármester úrnak. Az elmúlt négy évben együtt, közösen folytathattuk a megkezdett munkát. Hat esztendő alatt alapítottunk itt, Budapest szívében egy egyetemet, felújítottuk Közép-Európa egyik legszebb klasszicista épületét, felhúztunk egy kollégiumot, és megújítottuk az Orczy-parkot, egy hektárral növeltük a zöldfelület nagyságát, és olyan sportlétesítményeket helyeztünk el benne, uszodát, lovardát, futópályát, amelyek nemcsak a hallgatók, hanem az itt élők igényeit is szolgálják.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Február végén adtuk át a Nemzeti Lovardát, korábban megújult a Zeneakadémia, az Erkel Színház, a Várkert Bazár, javában zajlik az Opera és a vár felújítása, valamint a Liget-beruházás is. Mások mondják helyettünk, de nekünk is érdemes meghallani: Budapest ma Közép-Európa leggyorsabban fejlődő és legizgalmasabb városa. Jó látni, hogy az elmúlt években ez az épület azzal, hogy falai közé költözött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, nemcsak a régi fényét nyerte vissza, de a régi küldetését is. Őrzi hőseink emlékét, akik tudásukkal, bátorságukkal és elkötelezettségükkel tiszteletet és megbecsülést szereztek Magyarországnak. Ez az egyetem évről évre magyarok újabb nemzedékeit állítja a haza szolgálatába. Ahogy üzente régen, úgy üzeni ma is: vagyunk, akik voltunk, és leszünk, akik vagyunk. Ahogy üzente régen, úgy üzeni ma is, hogy akár az egész világ is összedőlhet, de a haza szolgálatának erkölcsi parancsa a Ludovikán és a ludovikások szívében állandó marad. A Ludovika mindig arra nevelte hallgatóit, hogy tartsák meg Magyarországot független, szabad és magyar országnak. Ezért dolgoztak érte, akik létrehozták, és ezért harcoltak ellene azok, akik 1919-ben megostromolták, majd a II. világháború után megszüntették. És ezért döntöttünk mi is úgy, hogy épületének és környezetének helyreállításával, felújításával, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ideköltöztetésével újjáélesztjük ezt a régi szellemiséget.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nekünk, magyaroknak egyetlen hazánk van, nincs másik. Hosszan tudjuk sorolni, hogy hányan és hányféle módon akarták elvenni tőlünk, és azt is tudjuk: ma sem rövidebb a hasonszőrűek sora. Megtanultuk, hogy elég csak egyszer rosszul dönteni. Elég egyetlen rossz lépés, és nincs megállás a lejtőn. Elég egyszer rossz irányba fordulni, és már nincs is a kezünkben a sorsunk.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A Ludovikán ma is követelmény a kertelés nélküli, egyenes beszéd, és a dolgokon nincs is mit szépíteni. A helyzet úgy áll, hogy ma ismét el akarják venni tőlünk a hazánkat. Azt akarják, hogy adjuk át másoknak, és legyünk mi is bevándorlóország. Hat éve, amikor a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet alapítottuk, még békeidőkre készültünk. Olyan erős állam építésébe kezdtünk, amely képes egységesen és gyorsan cselekedni, és hogy ez mennyire jó gondolat volt, azt igazolják az elmúlt évek történései. De ez eddig csak a terheléses teszt ideje volt, a neheze még ezután következik. Amit eddig átéltünk, az még csak előhulláma volt annak az áradatnak, amely felénk közeledik. Sok millióan, tízmilliónyian készülnek útra a Közel-Keletről, Afrikából, és mindannyian Európa felé veszik az irányt. Itt is szeretném világossá tenni, hogy a bevándorlástól való fenyegetettségben és a jelenlegi zavaros európai viszonyok közepette is a kormány mindennél fontosabb kérdésnek tartja a magyarok biztonságát. Ahol nincs biztonság ott nincsenek beruházások, nincsenek megújuló városrészek, nincsenek új munkahelyek, nincs növekedés, nincs közigazgatási életpálya, és nincsenek értékálló jövedelmek és nyugdíjak sem. Szeretném úgy, olyan érthetően és hangosan kimondani, hogy minden budapesti meghallja: Magyarországon a migráció első helyen Budapestet és a budapestieket fenyegeti. Emlékezzünk, mi történt három évvel ezelőtt a Keleti pályaudvaron és a II. János Pál pápa téren. Nem engedhetjük, hogy ez megismétlődjön. A helyzet úgy áll, hogy a déli határon épített kerítés elsősorban Budapestet védi. Közép-Európa városaiban ma nincsenek bevándorlónegyedek. Elég egy rossz döntés, egy elhibázott választás, és Budapestre nem fogunk ráismerni. Nem kell nekünk elmondani, sokan megtették már helyettünk, idézem őket: „Ilyen nincs sehol a világon. Lenyűgözött a látvány, és hogy itt, Budapesten ilyen biztonságban élhetnek a magyarok.”

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Budapest ma a világ egyik legbiztonságosabb városa. Jó itt élni, jó itt gyermeket nevelni, jó biztonságban tudni a családjainkat. A bevándorlóországok városaiban ez már nem így van. Április 8-án a budapestiek erről fognak dönteni. Aki az ellenzék jelöltjeit választja, az a bevándorlóország mindennapjai felé vezető ösvényt választja, aki a mi jelöltjeinket választja, az a biztonságra voksol. Mi meg fogjuk őrizni Budapestet szép, izgalmas és biztonságos városnak. Ahhoz viszont, hogy megvédjük Magyarországot és az elmúlt évek közösen elért eredményeit, ütőképes hadseregre, ütőképes határvédelemre, erős rendőrségre és jól működő közigazgatásra van szükségünk. Erre ma a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a garancia. A kormány ezt a munkát úgy tudja segíteni, hogy minden föltételt biztosít ahhoz, hogy a legkorszerűbb, legjobb, a haza védelmére és szolgálatára nevelő képzés legyen itt, az egyetemen. Olyan, XXI. századi közszolgálati egyetemet építettünk a jövő magyar rendőrtisztjeinek, katonáinak és a jövő közigazgatási szakembereinek, amely a világ bármely pontján megállná a helyét.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nem szeretnék kertelni, a most vasárnapi választások a Nemzeti Közszolgálati Egyetem jövőjére is hatással lesznek. Ennek az intézménynek, az itt tanuló hallgatóknak olyan értékek jelentik az erkölcsi vezérfonalat, amelyekre ellenfeleink mindig is megvetéssel tekintettek, és ma is megvetéssel tekintenek. Haza, szolgálat, kötelesség, becsület, rend. Ezért van az, hogy a kerítés két ellentétes oldalán állunk: mi megtartani, ők pedig ledönteni akarják. Ezért az április 8-ai választás, tisztelt Hallgatók, Oktatók, Hölgyeim és Uraim, igazi tétje a magyar jövő. Ellenfeleinknek nem érdeke, hogy Magyarországon erős és jól működő kormányzat működjön. Gyenge államot, gyenge kormányzatot akarnak, amely végrehajtja az ideküldött utasításokat. Nekünk viszont Magyarország az első. Mi akarjuk írni a saját jövőnket, mégpedig magyarul. És ennek a magyar jövőnek Önök, tisztelt Hallgatók, fontos tartópillérei és támfalai.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Rektor Úr!

Végezetül szeretném megköszönni mindenkinek a munkáját, aki részt vett a Ludovika Campus felújításában. Köszönöm Józsefváros polgárainak a rengeteg türelmet, amellyel elviselték a munkálatokat. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak azt kívánom, hogy legyenek büszkék, hogy egy ilyen nagy múltú helyen tanulhatnak, legyenek hűségesek szellemiségéhez, és tartsanak ki mindvégig a haza szolgálatában!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!