Orbán Viktor beszéde a magyar nemzeti ünnepi fogadáson
Orbán Viktor beszédének leirata, amely elhangzott a magyar nemzeti ünnepi fogadáson 2016. augusztus 19-én Rio de Janeiroban.

Tisztelt Vendégek! Tisztelt Bach Elnök Úr! Az olimpiai mozgalom tisztelt Vezetői!

Jó estét kívánok, üdvözlöm Önöket. Nagy öröm számomra, hogy itt állhatok ma, és bevallom azt is, hogy egy kicsit furcsa is. Sosem gondoltam, hogy egy kis Magyarországon fogok majd állni Rio de Janeiróban. Ez nagyon is megfelelő nap az ünneplésre, hiszen hallották, ma van Szent István napja, amely Magyarország nemzeti ünnepe. A mai nap az a nap, amelyen országunk alapítását ünnepeljük. Ez az a nap, amikor megünnepeljük a nemzetünkben ezeréves történelmünkön keresztül rejlő erőt, amely nem volt mindig vidám és örömteli. Ez az a nap, amikor Szent István példájából meríthetünk erőt, hogy soha ne veszítsük el a reményt és a hitet, hogy közösen képesek lehetünk a túlélésre és a sikerre.

Hölgyeim és Uraim! Az olimpiai mozgalom tisztelt Vezetői!

Különösen helyénvaló, hogy Szent István napját az olimpiai játékok kapcsán ünnepeljük. A XX. század során sokszor fordult elő, hogy az identitásunkért és túlélésünkért folytatott küzdelem csak az olimpiai játékokon fejeződhetett ki. Múltunk során gyakran volt az olimpia a nemzeti büszkeségünk kifejezési formája. Gyakran volt számunkra az olimpia az a küzdőtér, az a pálya, ahol megmutathattuk elszántságunkat, bármilyen esélyeink voltak is, ahol láthattuk nemzetünk zászlaját büszkén és magasan lobogni. Éppen ezért Szent István napján itt, Rióban a magyar állam alapítását ünnepeljük akkor, amikor az olimpiai mozgalom maga is most fekteti le új alapjait, az Um mundo novo, azaz egy új világ alapjait. És ez az az új korszak, amelyben mi, magyarok – akik magunk is az olimpiai mozgalom alapítói közé tartozunk – úgy érezhetjük, hogy most megmutathatjuk tehetségünket, bátorságunkat, elszántságunkat és nemzetünk szépségét az egész világnak. És ezért van az, hogy Budapest pályázik a 2024-es olimpiai játékok megrendezésére – a megfelelő helyszínnel, a megfelelő koncepcióval és a megfelelő időben.

A megfelelő város, hiszen lefektethetjük a XXI. századi új Budapest alapjait. Azok a beruházások, amelyek új utakat, vasút- és metróvonalakat, új zöld tereket, új sport- és kulturális létesítményeket, a Duna mentén új hidakat, új lakó- és munkahelyeket jelentenek, lehetnek egy olyan XXI. századi város alapjai, amely tökéletesen megfelel a főváros hosszú távú fejlesztési terveinek. Városi játékok megrendezéséről beszélek, amely egyben egy egész ország, egy egész nemzet olimpiáját jelentik; olyan olimpiai játékok megrendezéséről, melynek során lakosságunk 90 százaléka legfeljebb mindössze 90 percnyi távolságra van a sportesemények helyszíneitől.

A megfelelő koncepció, mert a budapesti olimpiai játékok lehetővé teszik egyben az olimpiai mozgalom új alapjainak a lefektetését is. Olyan alapokat, amelyek az első közép-európai olimpiára épülnek. Olyan alapokat, melyek egy olyan olimpiából táplálkoznak, mely újra elérhetővé teszi az olimpiai sportot a középméretű költségvetéssel rendelkező, közepes méretű városok számára is. Olyan olimpiát, mely bátorítást ad világszerte azoknak a középméretű városoknak, amelyek mernek az olimpia megrendezéséről álmodni, és amelyeknek megvan a kellő fegyelmezettségük ahhoz, hogy meg is valósítsák azt. Azért is ez a megfelelő koncepció, mert ezek a fizikai alapok egy igazán kompakt olimpiai élményt tesznek lehetővé, amely mindenki számára elérhető, és amelyben Budapest városa egy nagy olimpiai parkká, az egész várost megmozgató sportfesztivállá válik. Két zónában és 27 helyszínen lehetnek események, amelyek a város központjától számított hat kilométeres körben találhatók. Egy könnyen megközelíthető és megfizethető olimpiát tervezünk megvalósítani, amely választ ad Thomas Bach felhívására. Ez egy olyan olimpiai pályázat, amely az Agenda 2020 tervével összhangban van.

És az idő is megfelelő, mert ezek az alapok egy olyan városban kerülnek lefektetésre, amely csak most, három évtizeddel az önkényuralom láncainak levetését követően merhetett arra vállalkozni, hogy megvendégelje a világot az olimpiai játékokon. Csakúgy, mint Barcelona, most Budapest is bejelentkezik, tehát olimpia a megfelelő városban, a megfelelő koncepcióval, a megfelelő időben.

És mielőtt beszédemet befejezném, szeretném tiszteletemet kifejezni Brazília népének és az olimpiai mozgalomnak, amiért továbbvitték a hitet és az elkötelezettséget, és elhozták az olimpiai játékokat Dél-Amerikába, az új világba, és az olimpiai mozgalom új, XXI. századi alapjait itt fektették le. Gratulálok Brazíliának, Rio de Janeiro városának és az ország büszke népének.

Szeretnék végezetül Thomas Bach úrhoz szólni, aki inspiráló vezető, akinek a munkája még az enyémnél is összetettebb és nehezebb, egy olyan ember, akit büszkén nevezhetek barátomnak. Thomas, nagyon nagy öröm számomra, hogy a mai napon csatlakoztál hozzánk nemzeti ünnepünkön Rióban. A sport volt az két évvel ezelőtt, mely először összehozott bennünket ugyanitt, Rióban, és szeretném azt gondolni, hogy a sport jelöli ki a továbbiakban is azt az utat, amelyen bejárhatjuk barátságunk ösvényét.

Isten hozta Önöket a Magyar Házban! És köszönöm szépen, hogy velünk együtt ünnepelnek itt, Rióban ezen a rendkívül különleges napon. Nagy megtiszteltetés számunkra. Köszönjük, hogy velünk vannak!