Orbán Viktor beszéde a Samvardhana Motherson Group új gyárának avatásán
2017. november 16. Kecskemét

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégek!

Külön tisztelettel köszöntöm India államának nagykövetét. Köszöntöm Vivek Chaand Sehgal urat, a Samvardhana Motherson Group vezetőjét, az ő fiát, a vállalatcsoport alelnökét.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Rájöttem, hogy valójában azért kaptam meghívást, mert rokon szakmák gyűltek ma össze: kötéltáncosok és állami vezetők. A két terület valóban sok rokonságot mutat egymással. Nemcsak arról van szó, hogy mind a kettőhöz jó egyensúlyérzék kell, és nemcsak az köti össze, hogy egyik esetben sincs az ember alatt háló, hanem leginkább az, hogyha az ember kötéltáncol, akkor sajátos pózokat kell fölvennie, és így sajátos szögből látja a világot. Gondolom, engem azért hívtak meg, hogy egy sajátos, ha úgy tetszik, nemzetgazdasági látószögből beszéljek erről a mai eseményről.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Önök mindannyian tudják, hogy Magyarország kormánya egy családbarát kormány, és amikor ránézünk erre a vállalatra, akkor a szemünk előtt nem is egy vállalat, hanem sokkal inkább egy nagy család képe jelenik meg. Minket, magyarokat időnként régi vágásúnak tartanak itt, Európában, aminek egyik oka, hogy számunkra továbbra is a család a legfontosabb érték. Mi, magyarok hiszünk abban, hogy azok a családok, amelyek összetartanak, szorgalmasak, és élükön erős, határozott családfők állnak, kiemelkedő teljesítményre képesek. És a mai házigazdánk, az itteni befektető éppen egy ilyen családot képvisel, és ezt a biztatást jelenti az ő magyarországi jelenléte. Az ő példájuk mutatja, hogy a család egyáltalán nem ment ki a divatból, sőt nem ellentéte a sikernek, hanem könnyen lehet, hogy éppen a hozzá vezető út. Lenyűgöző utat tett meg a mai házigazdánk, hiszen a Sehgal család felépített egy vállalatbirodalmat, amely négy kontinensen van jelen, annak 37 országában, és ha jól megszámoljuk, lehet, hogy annyi embert foglalkoztat, mint amennyien Kecskeméten élnek. Azért jöttünk ma össze, mert ennek a sikertörténetnek ma egy új fejezete kezdődik, és éppen itt, Kecskeméten. Mit jelent ez a gyár Magyarország számára?

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mélyen tisztelt Elnök Úr!

Ez a beruházás elsőként bizalmat jelent a számunkra. Azt jelenti, hogy a befektetők erős bizalommal vannak a magyar szakemberek iránt. Mert ugyan Indiához képest mi kis ország vagyunk, de van azért egy közös vonásunk. Az indiaiak és a magyarok hasonlítanak abban egymásra, hogy arra a legbüszkébbek, amiért a legtöbbet dolgoztak, és Magyarország megdolgozott azért, hogy olyan hely legyen, ahol olyan beruházások történhetnek meg, mint aminek ma éppen együtt örülünk itt. Én úgy tudom, hogy amikor a vállalatcsoport kereste a beruházás helyszínét, akkor több jelentkezőt is meghallgatott, és több jelentkező közül választotta ki Magyarországot. És nyilvánvaló, hogy a kecskeméti gyár, a Mercedes gyár közelsége fontos szempontvolt, de most én egy kötéltáncos pozícióból egy másik fontos körülményre szeretném fölhívni az Önök figyelmét. Ugyanis ennek a családnak nem ez az első magyarországi beruházása. Ők már termelnek Mosonszolnokon és Mosonmagyaróváron is. Ez pedig azt jelenti, hogyha a mosonszolnoki és a mosonmagyaróvári emberek nem dolgoztak volna kiválóan, akkor ez a beruházás itt nem jött volna létre. Úgyhogy ehhez a beruházáshoz nemcsak az kellett, hogy Kecskemétnek jó vezetése legyen, nemcsak az kellett, hogy itt legyen egy Mercedes gyár, hanem az is kellett hozzá, hogy Magyarországról ennek a családnak az emlékeiben olyan kép éljen, amely arról szól, hogy a magyarok jó munkások, és hogyha a magyarokkal közösen belevágnak egy beruházásba, abból egy közös siker jön létre. Úgyhogy szeretném megköszönni a mosonszolnoki és a mosonmagyaróvári munkásoknak azt a teljesítményt, amellyel megalapozták ezt a kecskeméti beruházást. Ebből is látszik, hogy egy nemzet vagyunk, s ilyen, amikor egy nemzet vagyunk: az ország egyik részében valaki tesz valamit, ami az ő érdekét szolgálja, és közben ezzel kinyit egy lehetőséget a közösség egy másik része számára ez esetben itt, Kecskeméten.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A magyar kormány szempontjából fontos dolog, hogy ez a beruházás 450 embernek ad majd munkát. Fontos, ahogyan az elnök úrnak is elmagyaráztam, hogy Magyarország földrajzilag két részből áll: Pannóniából és Hunniából. Fontos, hogy a Dunától keletre jön létre ez a beruházás, amely világossá teszi, hogy a megöröklött földrajzi különbözőségek egy idő után el fognak tűnni, és a beruházások nemcsak Pannóniában, hanem Hunniában is kellő súllyal lesznek majd jelen.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Miután Magyarország legnagyobb előnye a magyar emberek fölkészültsége és szaktudása, ezért nekünk fontos, hogy akik itt beruháznak, azok ne csak profitot akarjanak előállítani, hanem a számunkra legfontosabb dologba, a mi legértékesebb vagyontárgyunkba, a magyar munkások tudásába, az ő képzésükbe is befektessenek.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Azt kell mondanom, hogy köszönetet kell mondanom az elnök úrnak és a családnak, hiszen ők a duális képzés finanszírozásában is részt vesznek, és segítenek nekünk, hogy olyan középiskolák és olyan egyetemi tanszékek működjenek Magyarországon, amelyek versenyképes tudást adnak a fiataloknak. Hiszen mi nemcsak most akarunk jók lenni, mi a jövőt is meg akarjuk nyerni.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Azon túl, hogy ez a beruházás bizalmat jelent Magyarország iránt, nekünk személyesen, akik a gazdaságpolitikáért vagyunk felelősek a gazdasági miniszter úrral, Varga Mihály barátommal együtt nekünk megerősítést is jelent. Minden egyes ilyen beruházás arról szól, hogy a keretek, amelyeket kialakítottunk, használhatóak a gazdasági élet szereplői számára. Tájékoztatni szeretném Önöket arról, hogy 2017 január 1-je óta a maival együtt 32 új, nagy méretű üzemet adtunk át Magyarországon, és a beruházások értéke a mögöttünk hagyott tíz és fél hónapban meghaladta az 511 milliárd forintot. A magyar kormány pedig ehhez a hatalmas összeghez több mint 47 milliárd forinttal járult hozzá. Ehhez a beruházáshoz is egyébként 7,7 milliárd forintot tett hozzá a magyar költségvetés.

Fontosnak érzem a megerősítés szempontjából, hogy indiai családot köszönthetünk itt. Emlékezhetnek rá, milyen viták voltak Magyarországon a keleti nyitás politikájáról, hogy olyan házban kell-e élnünk, amelynek csak nyugati irányban van ajtaja vagy olyanban, amelynek keletre is nyílik legalább egy ablaka. Ezek a beruházások mind azt bizonyítják, hogy a keleti nyitás egy reálpolitika. Észre kell vennünk, hogy Ázsia, az ott fölemelkedő országok fontos szereplői lesznek az európai gazdaságnak, és lehetnek a magyar gazdaságnak is, hogyha jól csináljuk a befektetési politikánkat. Arra is szeretném fölhívni az Önök figyelmét, az elnök úrnak is elmondtam, hogy nekünk pozitív előítéletünk van az ideérkezett indiai befektetőkkel kapcsolatban. Én több ilyen csoporttal is megállapodtam már, és nyugodtan mondhatom, hogy az indiai befektetők minden egyes megállapodást kivétel nélkül száz százalékig betartottak. Ez jó hír Kecskemét számára is, mert nemcsak sikeres, hanem egy megbízható partnert is kaptak a mostani család beruházásával.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ez az a pont, ahol arról is beszélnem kell, hogy egy új realitás köszönt rá Európára. Ritkán szokták ezeket a számokat idézni, én most megteszem. Ha a visegrádi négy országnak a Németországgal folytatott kereskedelmi volumenét összehasonlítjuk a németek és a franciák közötti kereskedelem volumenével, akkor 55 százalékkal nagyobb számot kapunk. Mi, visegrádi négyek 55 százalékkal nagyobb kereskedelmet bonyolítunk le Németországgal, mint Németország Franciaországgal, és a négy országunk együtt többet, mint Németország összefogottan Amerikával és Kínával. Ezek az új európai realitások. Egy fölemelkedő közép-európai térséget látunk magunk előtt, és ennek a térségnek mi, magyarok is tagjai vagyunk. Úgyhogy Isten hozta Önöket nemcsak Magyarországon, hanem a visegrádi térség, Európa legsikeresebb gazdasági térségében is.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nemcsak azért volt érdekes az előbbi kötélmutatvány, mert rokon szakma, hanem azért is, mert hölgyek is szerepeltek benne. Láthatta az elnök úr, hogy a magyar hölgyek egyáltalán nem félősek. Ezért egyáltalán nem lepődünk meg azon, hogy egy ilyen nagy és fejlődő várost is egy polgármester asszony irányít, akinek szeretném megköszönni, hogy elhívott ide, és hogy együtt lehetek itt Önökkel. Szeretnék Kecskemét városának és a polgármester asszonynak is sok sikert kívánni, mert valóban Kecskemét egy sikertörténet, és nekünk, magyaroknak, ha nem is itt élünk Kecskeméten, akkor is szükségünk van az Önök sikertörténetére.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kecskemét az elmúlt években olyan számokat produkált, amit talán egyetlen más magyar város sem: itt tíz év alatt tízezer új munkahelyet hoztak létre, 2012-ben az Önök városa az ország első kiemelt járműipari központja lett. Úgy érzem tehát, hogy ez egy jó találkozás, a város és a befektetők jó találkozása ez a beruházás. Azt kívánom, hogy mind a ketten, Kecskemét városa, az itt élő magyar emberek és az ide érkezett indiai befektetők is találják meg a számításukat. Mutassák meg az országnak és a világnak, hogy együtt mi mindenre vagyunk képesek.

Sok sikert kívánok Kecskemét városának, és sok sikert kívánok a Sehgal családnak is! Isten éltesse mindannyiukat!