Orbán Viktor beszéde a Szeged–Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepségén
2021. október 18. Horgos (Horgoš)

Mélyen tisztelt Vučić Elnök Úr! Tisztelt Kormánytagok! Kedves Horgosiak! Hölgyeim és Uraim!

Köszönöm Vučić elnök úrnak, hogy meghívott ide ma Önök közé. Furcsa helyzetben vagyunk, egy 150 éves vasútvonalat akarunk felújítani, de valójában alapkövet teszünk le. Miért hívjuk ezt alapkőletételnek? Mert ez egy szimbólum. Annak a szimbóluma, hogy a szerbek és a magyarok egy új jövő építésébe kezdtek. Olyan megállapodásokat kötöttünk Vučić elnök úrral, amelyek garantálják, hogy ennek a jövőnek szerbek és magyarok nyertesei lesznek, és együtt lesznek nyertesei. Az első fölismerés, hogy együtt erősebbek vagyunk. A második felismerés, hogy szorosabbra kell fűzni a kapcsolatainkat. A harmadik – és ezért találkoztunk egy hónappal ezelőtt Budapesten –, hogy stratégiai együttműködést és szövetségről szóló megállapodást hozzunk tető alá. A történelem vihara kettévágta a Szeged–Szabadka vasúti vonalat, ezzel mindkét város lakosai sokat vesztettek, a vasútvonal teljesen eljelentéktelenedett. És, kedves Horgosiak, én emlékszem, hat évvel ezelőtt itt, a vasúti pálya mentén illegális migránsok ezrei vonultak Magyarország és Európa felé. A pályát le kellett zárni, és végül megszűnt a közlekedés. Ez egy sajátosan közép-európai történet. Birodalmi központokban, tőlünk távol kiötlenek valamit, aztán azt megpróbálják ránk erőltetni, és aztán mi fizetjük meg mindennek az árát.

Tisztelt Horgosiak!

Magyarország nevében azt tudom mondani Önöknek, hogy idegen hatalmak ide mindig csak háborút és békétlenséget hoztak. Ami kívülről jött, az elválasztott bennünket, kudarcot, lecsúszást és konfliktust hozott. Épp itt az ideje, hogy a saját kezünkbe vegyük a saját sorsunk irányítását.

Tisztelt Horgosiak!

Itt most egy schengeni határ húzódik, de az Európai Unió külső határainak nem itt kéne húzódniuk. Az Európai Unió határainak lent, délen kéne húzódniuk, és a szerb embereknek útlevél-ellenőrzés nélkül kéne közlekedniük Magyarországra és Európába. Mindannyian tudjuk, hogy Szerbia a Balkán kapuja és Európa biztonságának a kulcsállama. Az igazság az, hogy Szerbia évek óta készen áll a csatlakozásra. A kérdés lassan már az lesz, hogy akar-e még csatlakozni, vagy lesz-e még mihez csatlakoznia. Itt is szeretném világossá tenni az Önök számára, hogy Magyarország elkötelezett támogatója Szerbiának. Ennek a beruházásnak van egy nagyobb testvére. Dolgozunk Vučić elnök úrral a Budapest–Belgrád vasúti folyosó megépítésén, és elszántak vagyunk, hogy a Baja és Szabadka közötti pálya is hamarosan megépüljön. De ez mind nagypolitika. Ami itt és most az Önök élete szempontjából fontos, az, hogy meg fogjuk építeni ezt a vasútvonalat, és Önök 35 perc alatt Szegeden lesznek, és a szegediek 35 perc alatt Szabadkán lesznek. És dolgozunk azon is, hogy a legegyszerűbb határellenőrzéssel valósulhasson meg mindez, hiszen a politikának végül is az az értelme, hogy az itt élő emberek érdekét szolgálja.

Végezetül szeretném megköszönni azoknak a szerbeknek és a magyaroknak a munkáját, akik részt vettek ennek a fejlesztésnek az előkészítésében, azoknak a szerbeknek és a magyaroknak, akik pedig dolgozni fognak, jó munkát kívánok! Magyarország nevében nagyrabecsülésemet fejezem ki a horgosiaknak, Szerbia népének és Vučić elnök úrnak is.