- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/orban-viktor-beszede-a-turk-nyelvu-allamok-egyuttmukodesi-tanacsanak-vi-csucstalalkozojan/ -

Orbán Viktor beszéde a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsának VI. csúcstalálkozóján

Mélyen tisztelt Elnök Urak!

Mindenekelőtt engedjék meg, hogy megköszönjem a meghívásukat erre a csúcstalálkozóra. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy lehetőséget kaptunk az Önökkel való együttműködésre, kirgiz barátainknak pedig köszönjük szépen a testvéri vendéglátást. Mint Önök is tudják, mi Magyarországon élünk, magyarok vagyunk, magyarul beszélünk. Ez egy egyedülálló és különös nyelv, amely a türk nyelvekkel áll rokonságban. Mi mindig is figyelemmel követtük a türk identitású országok együttműködését, mi vagyunk Önök között a legnyugatabbra költözött nép, amely a kereszténységet is felvette. Mi tehát egy Nyugaton élő keresztény nép vagyunk, amely a hun-türk eredet alapján áll, a magyarok magukat Attila késői leszármazottjaként tartják számon.

Mélyen tisztelt Elnök Urak!

Magyarország tagja a NATO-nak Törökországgal együtt, és Magyarország tagja az Európai Uniónak is. Mondhatom Önöknek, hogy keleti népként tag lenni az Európai Unióban egy különleges élmény. Magyarország kormánya elkötelezett amellett, hogy Magyarország a modern, globális világban is megőrizze a nyelvét, a karakterét, a kultúráját, az eredetét és a hagyományait. Mi úgy látjuk, hogy a XXI. században is csak az az állam lehet erős, amely büszke a nemzeti identitására, és azt meg is tudja tartani. Ezt az igazságot a mai nyugati tanítások nem ismerik el, de mi kitartunk a magyar nemzeti identitásunk mellett.

Mélyen tisztelt Elnök Urak!

Magyarország tiszteli és ápolja türk gyökereit, hazánk ad otthont minden évben Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényének, a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlésnek, az idén 26 nemzet képviselői vettek részt, köztük a törökök, a kazahok, az üzbégek, a kirgizek, a türkmének és az azeriek is.

Tisztelt Elnök Urak!

Magyarországot Európában gyakran illetik a legnyugatibb keleti nép jelzővel. Ezt korábban sértésnek szánták, ebben egyfajta lenézés és lekezelés fejeződött ki. Azonban az Önök országainak fantasztikus sikerei miatt, az Önök országainak gazdasági és politikai fejlődése miatt és annak köszönhetően ma már dicséretként kell fölfogni, amikor keleti népnek neveznek bennünket.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Bebizonyosodott, hogy megdőlt az a régi világrend, amelynek az volt az alapvető dogmája, hogy a tőke és a tudás kizárólag a gazdag és fejlett Nyugatról áramlik a szegény Kelet felé, és ott olcsó munkaerőt keres. Új világrendben élünk, és ennek a történelmét alapvetően meghatározza a Keleten felemelkedő gazdaságok és államok fejlődése.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Én 2010-ben tértem vissza a kormányba nyolc év ellenzéki politika után, és 2010-ben döntöttünk úgy, hogy nyitni fogunk az Önök irányába. Külpolitikánkat a kölcsönös tiszteletre alapoztuk Önök felé, tiszteletben tartjuk partnereink történelmét, hagyományait és az ősi kultúrákból fakadó sajátosságokat és realitásokat, ezért szeretném Önöket biztosítani, hogy a tisztelet vezérel minket a Türk Tanács országaival folytatott együttműködés során is. Magyarország 2014 óta megfigyelőként vesz részt a Türk Nyelvű Államok Parlamenti Közgyűlésének munkájában, 2017-ben benyújtottuk a csatlakozási kérelmünket a Nemzetközi Türk Akadémiához, ma pedig engem ér az a megtiszteltetés, hogy kérjem Önöket: tegyék lehetővé, hogy az eddiginél szorosabb együttműködést alakíthassunk ki a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsával. Tájékoztatom Önöket arról is, hogy a Türk Tanács tagállamai egyre fontosabb szerepet játszanak a magyar külpolitikai törekvésekben: Törökországgal, Azerbajdzsánnal és Kazahsztánnal évek óta stratégiai partnerségi szinten vannak a kapcsolataink. Célunk, hogy Kirgizisztán és Üzbegisztán vonatkozásában is erre az útra lépjünk. Ami pedig a tanácskozás fő témáját illeti – sport és fiatalok –, engedjék meg, hogy kellő szerénységgel tájékoztassam Önöket arról, hogy Magyarország története során 177 olimpiai aranyérmet nyert, ami egy főre számítva a legnagyobb arány a világon. Egy kiemelkedő sporttudományi egyetemünk van, amely nyitva áll Önök előtt, és keresi az Önökkel való együttműködést is. Kazahsztán elnöke fölvetette, hogy legyen egy fiatalokkal foglalkozó platform. Az elnök urakat tájékoztatom arról, hogy Magyarország jelenleg 595 ösztöndíjat fizet a hat türk nyelvű ország fiataljainak, akik Magyarországon tanulnak. Ezt a számot – ez egy magyar állami ösztöndíj – a jövő évben emelni fogjuk, mert az idén már több mint kétezer jelentkező volt ezekre az ösztöndíjakra. Szintén reagálva Kazahsztán elnökének szavaira és egyben csatlakozva Azerbajdzsán elnökéhez szeretném Önöket tájékoztatni arról, hogy a magyar Eximbank összesen 1,5 milliárd dollárnyi hitelkeretet nyitott meg az elmúlt években a hat türk nyelvű országgal való befektetési, kereskedelmi és beruházási együttműködés ösztönzésére.

Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mélyen tisztelt Elnök Urak!

Magyarország készen áll a magyar–türk együttműködés új fejezetének megnyitására. Hálásak vagyunk, a magyar delegáció hálás, és én személyesen is hálás vagyok Önöknek, hogy itt lehetek Önök között.