Orbán Viktor beszéde a Viresol Kft. búzafeldolgozó üzemének átadóján
2019. február 11., Visonta

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Köszönöm, hogy elhívtak ide, maguk közé. Jó, ha nemcsak számokból tudom, de láthatom is, ahogy épül Magyarország. Azt hiszem, semmi okunk, hogy visszafogjuk magunkat a beruházás méltatásával kapcsolatban. Ekkora feldolgozóüzem – ha jól tudom – legközelebb Ausztriában található, ám ott kevesebb terméket gyártanak, régiónkban pedig egy hasonló gyár van valahol Csehországban, akikkel remélem, majd a V4-es együttműködés szellemének megfelelően előbb-utóbb lesz is együttműködés.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nem túlzás azt mondani, hogy ez a búzafeldolgozó, amely itt, a Mátrai Erőmű árnyékában bújt ki a földből, egy újabb mérföldkő a magyar élelmiszeriparban. Egy olyan létesítmény, amelynek segítségével egy teljesen más dimenzióba léphet a gabonafeldolgozás Magyarországon. Ez az üzem éves szinten 250 ezer tonna, kizárólag hazai beszállítóktól vásárolt, GMO-mentes búzát fog feldolgozni, világszínvonalú, környezetbarát technológiával és hulladékmentesen. A magyar búzaexport, Hölgyeim és Uraim évente 1,5-2,5 millió tonna között alakul, annak függvényében, hogy mennyire kegyes hozzánk az időjárás. Magyarország ezzel az eredménnyel a világ jelentős búzaexportőrei közé tartozik, amire méltán lehetünk büszkék, különösen, ha hazánk méretét és lakosságszámát vesszük alapul. Nos, ez az üzem negyedmillió tonna búzát tud majd feldolgozni, ami azt jelenti, hogy egy jó termésű évben a kivitelre szánt búza egytizedét. Magyarország nagy múltú mezőgazdasági ország, elismert gazdakultúrával. Az alapanyagként kivitt gabona ára azonban ki van téve a világpiac áringadozásainak. Ez egy magyar gazda számára azt jelenti, hogy hiába termel kiváló minőségben, előfordul, hogy nem tudja ennek megfelelő áron eladni. Ezért fontos, hogy legyenek olyan üzemeink, ahol a gabonát magasabb hozzáadott értékű termékké dolgozzuk fel. Így már jóval kevésbé leszünk kiszolgáltatva a világpiac hullámveréseinek. A cél az, tisztelt Hölgyeim és Uraim, hogy minél kevesebb búza hagyja el alapanyagként Magyarországot.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ismerjük magunkat, tudjuk, hogy mi, magyarok néha csökönyösek vagyunk, és vannak kérdések, amelyekben egy tapodtat sem engedünk. Ilyen dolog a GMO-mentesség is. Ez most a világban és Magyarországon is egy késhegyre menő vita, ami nemcsak súlyos gazdasági érdekeket, de az élelmiszer biztonságát is érinti. Mi, magyarok úgy döntöttünk, hogy nem akarunk génmódosított élelmiszereket a boltjaink polcain látni. Ez a gyár garanciát jelent erre. Az is fontos, hogy ez a búzafeldolgozó nagy mennyiségben képes olyan búzakeményítőt előállítani, amely nem tartalmaz glutént. Aki ismeri ezt a problémát, jól tudja, mekkora terhet ró ez az érintettekre, nemcsak egészségügyi szempontból, de anyagilag is. A gluténmentes keményítő előállítása azért fontos, mert folyamatosan növekvő piaca van, és még ennél is fontosabb, hogy ezzel számos embertársunk életét is megkönnyíthetjük. A Viresol üzeme amellett, hogy 250 embernek ad majd munkát, saját területén Európa egyik legkorszerűbb gyára is lesz. Sok ilyen vállalatra lesz szükségünk a jövőben. Bátor és vállalkozó szellemű cégekre, amelyek sikerrel fejlesztik tovább a legjobb külföldi technológiákat, és ezzel a hazai fejlesztés, innováció forrásává és éllovasává is válnak. Nincs mit kertelni. A világ és vele mi, magyarok is új technológiai korszakba léptünk, ahol a változások alapvetően átalakíthatják a gazdaságot és benne a munkaerőpiacot. Ezek az újítások elképesztő iramot diktálnak, és csak azok az országok fognak talpon maradni, amelyek bírják a tempót. A mai beruházás után azt mondhatjuk, hogy Visonta, a környékbeliek, a visontai és környékbeli emberek biztosan talpon maradnak majd. Az a célunk, hogy a legfejlettebb, legmodernebb megoldások hazai földön alakuljanak ki, hogy aztán ezeket az új technológiákat mi magunk alkalmazzuk. Ugyanis nemcsak követnünk, de minél több területen diktálnunk is kell az iramot. Hadd mondjam el Önöknek, hogy nem állunk rosszul e tekintetben, mára a teljes magyar nemzeti össztermék közel negyedét, olyan 23 százalékát már a digitális gazdaság adja.

Hölgyeim és Uraim!

A kormány első lépésben nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította ezt az építkezést, majd adott hozzá 6,2 milliárd forintnyi támogatást is. És adnánk többet is. És adnánk az ország más városaiba és más falvaiba is, ha lenne több terv, és lenne több vállalkozó szellem. Jól hallották: ez felhívás keringőre. Ma a magyar gazdaság fejlesztésének és korszerűsítésének korlátját nem a pénzszűke, hanem sokkal inkább az életképes, nagyvonalú, komoly, nemzetközileg is versenyképes tervek és vállalkozó szellem hiánya jelenti.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Remélem, hogy nem most találkoztunk itt utoljára. Remélem, hogy lesznek még olyan mezőgazdasági fejlesztések, akár az itteni tulajdonosoknak köszönhetően, akár a környék más vállalkozóinak köszönhetően, akiknek munkáját jó okunk lesz majd egybegyűlve ünnepelni. Végezetül szeretném mindenkinek megköszönni, aki munkájával hozzájárult a gyár megvalósításához. Köszönet a mérnököknek, a munkásoknak, és köszönet a tulajdonosoknak is. Isten éltesse Visonta és a környék minden lakóját!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!