Orbán Viktor beszéde a visegrádi négyek NATO-hoz való csatlakozásának jubileumi eseményén
2019. március 10., Varsó (Warszawa)

Mélyen tisztelt Miniszterelnök Urak, Hölgyeim és Uraim!

Magyarország üdvözletét hoztam Önöknek. Lengyelek, magyarok és csehek húsz éve léptünk be a NATO-ba, és idén lesz tizenöt éve, hogy ezt Szlovákia is megtette. A NATO azzal a céllal jött létre, hogy békét, biztonságot, stabilitást és jólétet teremtsen. Előbb az atlanti térségben, majd az egész világon. Ezt akarjuk megőrizni ma is, és nemcsak a magunk számára, de el akarjuk vinni azoknak az embereknek is, akik jelenleg polgárháborús körülmények között kénytelenek élni. A katonai missziókat azért vállaljuk, hogy ott és azok kapják meg a segítséget, akiknek szükségük van rá. Jól tudjuk, ha mi nem visszük oda idejekorán a segítséget, akkor a problémák jönnek el mihozzánk. Ma már nyugodt szívvel mondhatjuk: katonáink a nehéz küldetésekben is megállták a helyüket, tisztjeink erős pillérei a NATO szervezetének, országaink gazdasági ereje lehetőséget ad, hogy meg is haladjuk a NATO-tagsággal járó vállalásainkat.

Tisztelt Katonák!

Önök a közös hazánk, Közép-Európa védelmezői is. Köszönetet mondok most a cseh, a lengyel és a szlovák népnek és vezetőinek, hogy fegyveres segítséget küldtek Magyarország déli határaira, amikor a migránsinvázió támadása alatt álltunk. Európa biztonsága ma törékeny lábakon áll, hosszú évtizedek óta nem kellett szembenézni olyan zavaros nemzetközi helyzettel és terrorfenyegetéssel, mint manapság. A NATO szerepe ezért felértékelődik. Mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy nemcsak szavakkal veszünk részt a terrorizmus elleni küzdelemben, de katonáinkkal is. Magyarországról ma 692 katona szolgál küldetésekben a világ különböző pontjain, és hamarosan újabb 130 katona csatlakozik hozzájuk.

Tisztelt Katonák!

Mi Magyarországon olyan fiatalokat szeretnénk nevelni, akik Önökhöz hasonlóan büszkén vállalják a küldetéseket, és ezért mi is büszkék lehetünk rájuk; olyan szintre akarjuk fejleszteni a hadseregünket, hogy meg tudja védeni Magyarországot, és a NATO-ban is megállja a helyét.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Katonák!

Önök mindannyian esküt tettek arra, hogy akár életük árán is megvédik a hazájukat. Békében és biztonságban tudni a hazánkat, szeretteinket, a minket megtartó civilizációt és kultúrát, ezek olyan célok, amelyekért érdemes a legnagyobb kockázatot is vállalni. Önök ezt megtették, és ezzel kivívták a tiszteletünket. Az ilyen katonáknak köszönhetjük, hogy a NATO fennállásának 70 éve alatt a történelem valaha volt legsikeresebb és legerősebb katonai szövetsége lett. Tudniuk kell, mi is azért dolgozunk, hogy ez a következő években is így maradjon.

Kívánok Önöknek további eredményes munkát, erőt és egészséget! Isten óvja országainkat!