- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/orban-viktor-beszede-a-x-szakma-sztar-fesztival-nyitorendezvenyen/ -

Orbán Viktor beszéde a X. Szakma Sztár Fesztivál nyitórendezvényén

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 Tisztelettel köszöntöm a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, külföldi vendégeinket, minden érdeklődőt, a kedves diákokat, oktatókat és tanárokat. Mindenekelőtt engedjék meg, hogy gratuláljak az elnök úrnak és a rendezvény szervezőinek ahhoz, hogy immár tizedik alkalommal nyithatta meg a kapuit ez a fesztivál. Jó látni, hogy cirka egy évtized alatt a Szakma Sztár egy igazi sikertörténetté vált. 2018-ban a tíz éves munkának a méltó megkoronázása lesz, hogy hazánk rendezheti az EuroSkills versenyt, amelyen Európa – köztük Magyarország – legjobb tanulói mérhetik össze a tudásukat.

 Tisztelt Diákok!

 Az Önök többsége hamarosan dönt majd arról, hogy miképpen folytassa az életét, és milyen pályára lépjen. Én azért vagyok itt, hogy biztosítsam Önöket arról, hogy nincsenek egyedül ebben a döntésben. A magyar kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Önök mellett áll. A saját jövőjükről szóló döntést persze más nem hozhatja meg Önök helyett, Önöknek kell dönteni, a lehetőség és a felelősség is az Önöké. Mi csak szempontokat adhatunk, megfontolásokat javasolhatunk, és megoszthatjuk saját életünk tapasztalatait Önökkel. Azt javaslom Önöknek, hogy figyeljenek a gazdasági életre, mondják el diáktársaiknak is, hogy a gazdaság igényei döntik el, hogy ki lesz az, aki már az iskolapadból el tud helyezkedni, ki lesz az, aki egész életében keresni fogja a helyét, és a gazdaság dönti el azt is, hogy kinek az élete futhat egy rossz döntés miatt esetleg vakvágányra.

 Tisztelt Diákok!

 A gazdaság ma azt üzeni Önöknek, hogy a jövőben jó szakemberekre lesz szükség, a szakma nélküli iskola ma kevés esélyt ad a sikerre. A gazdaság ma azt üzeni, hogy modern, az új, digitális korszaknak megfelelően fölkészült, jól képzett, az európai kultúra és munkaetika iránt elkötelezett emberekre lesz szükség, nekik lesz biztos állásuk, lesz jó fizetésük, és lesz esélyük tovább képezni magukat. Biztosak lehetnek abban, hogy a felnőttek világa, a kormány, a kamarák és a szakmai szervezetek Önök mellett állnak. Biztosítom Önöket, hogy a Magyarország nyújtotta munkalehetőségeket nem adjuk át se vendégmunkásoknak, se migránsoknak, mindig Önök lesznek az elsők, mindenki más csak Önök után következhet. Mi az Önök szüleivel együtt azt szeretnénk, hogy az a döntés, amelyet a pályaválasztás során meghoznak, egy biztos jövőhöz vezesse Önöket. Azt szeretnénk, hogy olyan szakmát tanuljanak ki, amelyben el is tudnak helyezkedni, s amiből jól meg is tudnak majd élni, méghozzá itt, Magyarországon. Azt akarjuk tehát, hogy legyen egy olyan szakma az Önök zsebében, amely biztonságot és tartást ad, és amelynek segítségével még magasabbra tudnak lépni. Magyarországon ma már késhegyig menő harc folyik a vállalatok között a jó szakemberekért, ez a jövőben is így lesz. Aki akar, dolgozhat, a munkahelyek száma nőni fog, a bérek folyamatosan emelkedni fognak. Persze elsősorban azok számára, akik értenek a szakmájukhoz.

 Tisztelt Diákok! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 Nem akarok túl nagy súlyt helyezni az Önök vállára, de azt is tudniuk kell, hogy csak néhány év, és Önök fogják a hátukon vinni Magyarországot – úgy, ahogyan azt mi, az Önök szülei és korábban nagyszülei tették. Ez az élet rendje. Magyarországból pedig az lesz, amivé Önök teszik: derűs, jómódú, biztonságos, művelt és emelkedő haza vagy helyben járó és hanyatló ország. Már csak néhány év, és ez Önökön múlik majd. A másik tanácsom pedig az Önök számára az, hogy ma már nem olcsó munkaerőre van szükség, hanem magas hozzáadott értéket termelő, digitális alapképességekkel rendelkező, kvalifikált dolgozókra, és szükség van több tízezer új informatikusra. Mi abban tudunk Önöknek segíteni, hogy 260 ezer munkavállaló digitális készségfejlesztését elvégezzük, és emellett kiemelt ösztöndíjat adunk az informatikát tanulóknak. Szakmunkás ösztöndíj-rendszert építünk, a hiányszakmákban – mint bizonyára Önök ezt tudják is – már elindult. A tanulószerződés lehetőségét is megnyitjuk majd az Önök számára. Ezeket az újításokat a szakmai képviseletekkel és a kormánnyal együtt dolgozzuk majd ki, és indítjuk el.

 Tisztelt Fiatalok!

 Végül arra szeretném biztatni Önöket, hogy legyenek bátrak, a jövő az Önöké. Magyarország egy szép, sőt nagyszerű ország, Önök egy fejlődő és emelkedő országban kezdhetik meg a felnőtt életüket. Nagy lehetőség előtt állnak majd. Kérem, készüljenek fel, hogy kihasználhassák ezeket a lehetőségeket. Sok sikert kívánok mindannyiuknak, és arra kérem Önöket, hogy adják át jókívánságaimat a szüleiknek is. Kívánok minden látogatónak hasznos időtöltést, a versenyzőknek pedig sok sikert!

Hajrá, Magyarország, hajrá magyarok!