Orbán Viktor beszéde a XV. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján
2022. április 25. Budapest

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Diákok, Oktatók és ránk figyelő kedves Szülők!

Nyolcadik alkalommal lehetek itt, együtt Önökkel. Mindig is biztattam Önöket, higgyenek abban, hogy a munkának és különösen a szakmunkának van jövője Magyarországon. Ma is ezért vagyok itt. Amit érdemes csinálni, azt érdemes jól csinálni. És ha jó vagy valamiben, akkor kérd meg az árát. Ez a két jó tanács össze is foglalja, miért érdemes szakmát tanulni. Az élet igazolta, hogy az igényes munka a megélhetés legbiztosabb forrása, és higgyék el nekem, a jövőben még inkább azzá válik majd.

Egy szakmai versenyen vagyunk, de talán kell néhány szót szóljak a világról, amelyben élünk, és amely ennek a versenynek is a keretét adja. Mint hallhatták, három hete választások voltak Magyarországon, és a nemzeti erők soha nem látott mértékű támogatással nyerték meg a választásokat. Ebből is láthatják: nemcsak tanácsokat adunk, de mi magunk is igyekszünk jól csinálni a saját dolgunkat. Bízom benne, hogy a mai verseny résztvevőinek szülei közül is többen vannak, akik azért szavaztak nekünk bizalmat, mert a gyermekük biztos megélhetését látták a mi kormányzásunkban, ezért kérem Önöket, hogy adják át a jókívánságaikat a szüleiknek is. Három hete a választók igent mondtak arra is, amit az elmúlt tizenkét évben a szakképzésben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával és személyesen is Parragh László elnök úrral elértünk. Kiterjesztettük a duális képzést, életszerűbbé tettük a képzési formákat, létrehoztuk a szakképzési centrumokat, a szakmunkás-hallgatóknak ösztöndíjrendszert hoztunk létre, és tettünk már komoly lépéseket a digitalizáció irányába is. Mint Önök is nyilván tudják, a magyar kormány ingyenesen biztosítja az első két szakma vagy szakképesítés megszerzését. Mindezeknek köszönhetően mára 250 ezren tanulnak szakképzésben Magyarországon. Egyre nagyobb a kereslet a képzett szakmunkásokra, a vállalkozói pálya is egyre népszerűbb, és ami a népszerűség alapját adja: egyre jövedelmezőbb is. Bár Önök még fiatal diákok, de biztosan követik jó néhányan Önök közül a világeseményeket is. Tudhatják, hogy még alig ocsúdtunk fel a koronavírus-járványból, megkaptuk a nyakunkba a szomszédban dúló háborút. Mondhatnánk: igazságtalan helyzet ez, rögtön egymás után két ilyen megpróbáltatás, de ez mit sem változtatna a helyzet igazságtalanságán. Ahelyett, hogy kárhoztatnánk a körülményeket, inkább erősítsük meg magunkat abban, hogy akinek tudása van, akinek szakmája van, és akinek van kellő bátorsága, hogy mindezt felhasználja, annak nincs mitől tartania a nehezebb időkben sem. Itt pedig éppen olyan fiatalokkal lehetünk együtt, akiknek szakma van a kezükben, akik elég bátrak, hogy mindezt felhasználják, felhasználják saját maguk, a családjuk boldogulására és – ha tudnak róla, ha nem – Magyarország építésére is. Egy dolgot biztosan ígérhetek Önöknek, tisztelt Fiatalok, szükség lesz mindannyiukra. Ha jól csináljuk a dolgunkat – és miért ne csinálnánk jól? –, akkor megerősödve kerülhetünk ki ebből a bajból is, és tehetünk egy méretes lépést előre, nem pedig hátra.

Kedves Pályaválasztó Fiatalok!

Bátorítalak Benneteket, válasszatok magatoknak szakmát! Magyarország az a hely, ahol érdemes élni, és érdemes dolgozni. A hely, ahol élünk, a hazánk az egyik legjobb hely Európában. Az elmúlt években gyorsan nőttek a bérek. Egyik napról a másikra új gyárak, telephelyek, új termelési központok nőttek ki a földből, és ők mindannyian a Ti munkátokra számítanak. Adókedvezményt biztosítunk a pályakezdő fiataloknak és azoknak a cégeknek is, amelyek Benneteket alkalmaznak. Támogatjuk a családalapítást és az otthonteremtést, a házépítést és a felújítást. Aki ma Magyarországon a munkájából szeretne megélni, annak lesz munkája, lesz otthona, és biztonságos környezetben nevelheti fel a gyerekeit a világ legszebb országában. Nem fogtok ennél jobb ajánlatot kapni egyetlen más országtól sem, azok ráadásul mg nem is a hazátok.

Tisztelt Tanárok és tisztelt Pedagógusok!

Nemcsak illendő, hanem kötelező is szólnom Önökhöz, mert a sok fontos és hangzatos eredmény nem jöhetett volna létre az Önök munkája nélkül. A magyar szakmunkások hazai és nemzetközi eredményei tanúskodnak róla, milyen kiváló oktatók és pedagógusok dolgoznak a magyar szakképzési rendszerben. Engedjék meg, hogy ezért az egész ország nevében kifejezzem a hálámat és a megbecsülésemet. Köszönjük az áldozatos munkájukat! Végül már csak egy feladat maradt a számomra, hogy sok sikert kívánok a versenyzőknek. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!