Orbán Viktor beszéde a XXXII. nyári olimpiai és a XVI. nyári paralimpiai játékokon érmet szerzett magyar versenyzők kitüntetésén
2021. október 15. Budapest

Tisztelt Olimpikonok! Tisztelt Köztársasági Elnök Urak! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Üdvözlet a bajnokoknak! Üdvözlet az olimpiai és paralimpiai érmeseinknek! Köszönet edzőiknek és családjuknak, tanáraiknak, mentoraiknak, és le a kalappal mindenki előtt, aki támogatta Önöket hatalmas vállalásukban. Jár az elismerés a látványos sikerek mögött álló segítőknek is: sportorvosoknak, gyógytornászoknak, masszőröknek, sportpszichológusoknak, hiszen munkájukkal ők is hozzájárultak a fényes érmekhez. Külön öröm, hogy a mai napon együtt ünnepelnek velünk a magyar sport legendás alakjai, illetve a magyar olimpiai és sportszövetségek vezetői. Tisztelettel köszöntöm őket is.

Hölgyeim és Uraim!

A magyar nyelv a bajnok szóval fején találja a szöget. A szó eredetileg bajvívót, harcost jelentett. Olyan vitézekre használták, akik bátran léptek sorompóba, ki-ki küzdelemre az ellenséggel. A küzdelmekből győztesként kikerülő harcosoknak járt a bajnok megszólítás. Buzánszky Jenőtől, olimpiai bajnokunktól származik a mondás: „A győztes azt mond, amit akar, a vesztes pedig mondhat, amit akar.” Valóban, a győzelem, a kiemelkedő teljesítmény nem szorul magyarázatra. Vannak az életnek olyan egyértelmű pillanatai, amik magukért beszélnek, amelyek igazságát nem lehet elvitatni, amelyek előtt mindenki megemeli a kalapját. Magyarországon a bajnokoknak – álljanak helyt az élet bármilyen területén – különleges tisztelet jár. A mai bajnokok, ahogy régen a kipróbált és harcedzett katonák, ma is a nemzet legkiválóbb tulajdonságait testesítik meg.

Tisztelt Ünneplők!

Mi, magyarok úgy szeretjük az olimpiánkat és a sportágainkat, ahogy vannak. Az új divatok kevésbé lelkesítenek bennünket. Mi inkább azt szeretjük, ha a nők női számokban, férfiak férfi számokban indulnak. Egyre többet beszélnek arról is, hogy ki térdelt le, és ki nem, mit írt a pólójára, és milyen karszalagot viselt. Nem jó, ha a teljesítménynek járó figyelem és tisztelet helyét oda nem való dolgok foglalják el. Hiszen a sport legnagyobb értéke, hogy képes kihozni a legjobbat az emberből. Az egyéni teljesítmény az élet más területén is önállóságra sarkall. A sportolók küldetése éppen az, hogy a legkiválóbbak legyenek, bennünket is magukkal ragadjanak, bennünket is nagyobb teljesítményre késztessenek. Nem engedik, hogy eluralkodjon rajtunk, maga alá gyűrjön bennünket a kényelmes középszerűség kísértése.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ritkán gondolunk rá, de már életünk első pillanata is komoly sportteljesítmény. Életünk kezdetén is meg kellett nyernünk egy csatát. Küzdelem nélkül meg sem születhettünk volna. Mi, magyarok értjük ezt, ezért becsüljük különösen nagyra a sportolóinkat. Olyan ország vagyunk, amelyet megfosztottak természeti kincseinek és erőforrásainak döntő hányadától. A történelem, ha tetszik ez nekünk, ha nem, benevezett bennünket a túlélés nevű sportág küzdelmeibe. Mindenünk, amink van, egyéni teljesítmény és munka eredménye. Az Önök sikere ezért túlmutat a személyes diadal és siker mámorán. Önök a győzelmeikkel mindannyiunk számára példát adnak kitartásból és küzdőképességből. Erre szükség is van, hiszen Magyarország ma is embert próbáló feladatok előtt áll. Tudjuk, ha a nemzetek versenyében nem leszünk képesek olimpikonjaink sikereihez hasonló teljesítményre, akkor lemaradunk, és a mezőny hátát fogjuk nézni. Csak akkor maradhatunk meg, és csak akkor lehetünk sikeresek, ha győzünk. Ez a törvény. Bármennyire is szeretnénk, bármennyire is jól esne, nincs kivétel.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az olimpia eszméje és a nemzeti érzés egy tőről fakad. Nemzetek nélkül nincs olimpia. A végén a győztes nemzetének zászlaját húzzák a legmagasabbra, és himnuszát játszák el. A mi zászlónkat és a mi himnuszunkat. Önök mindannyiunkat büszkévé tesznek. Önök fellobbantják bennünk az érzést, milyen jó dolog is magyarnak lenni. Köszönjük, hogy mi is osztozhatunk az Önök szenvedélyében és örömében.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A magyar sportélet tele van világszínvonalú műhelyekkel, amelyek számos sportágban a világ élvonalába helyezik Magyarországot. Talán nincs is még egy ilyen nemzet, amely ekkora lélekszám mellett ennyi szakágban képes maradandót alkotni. Talán nem véletlen egybeesés, de ez így van a magyar gazdaságban is. Magyarország a tíz legösszetettebb gazdaságú ország közé tartozik a világon. Az idei olimpián, ha jól számolok, újabb történelmi sikert értünk el. Az egy főre eső aranyérmek számában magunk mögé utasítottuk a finneket, ezzel Európában az első, a világban a második helyre léptünk. Ezt a bravúrt Önöknek köszönhetjük, ezért minden magyar ember nevében szeretném még egyszer megköszönni az utolérhetetlen és emberfeletti teljesítményt, amit Önök, olimpiai és paralimpiai érmeseink nyújtottak. Tisztelet és hála Önöknek, mindazért, amit a hazájukért tettek!

Dicsőség a hősöknek! Gyorsabban, magasabbra, erősebben! Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!