Orbán Viktor beszéde az Apollo Tyres gyárának avatásán
2017. április 7. Gyöngyöshalász

Let me welcome all of you wholeheartedly here in Hungary. Please allow me to speak Hungarian taking into consideration the circumstance that we are in Hungary now. So, I would like to welcome all of you.

Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Köszöntöm a külföldről, különösképpen Indiából érkezett vendégeinket, nemcsak az Indiából érkezett vendégeinket, de különös tisztelettel és szeretettel köszöntöm – ahogy az Magyarországon szokás – a család fejét. Hiszen itt most egy nagy családi vállalat beruházását köszöntjük. A család minden tagja egyformán fontos, de egy család csak akkor lehet biztonságban, és akkor érezheti biztonságban a jövőjét, hogyha a család feje pontosan tudja, hogy mit csinál. Nekünk fontos, hogy az Önök vállalata, az Apollo nem egyszerűen tőkét hozott Magyarországra, hanem egy családi vállalat tőkéjét hozta Magyarországra, és ezzel a család kultúráját is elhozta hozzánk, a család irányításának, egy családi cég vezetésének kultúráját is, ezért külön tisztelettel köszöntöm a Kanwar család fejét.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ez egy gazdasági esemény, mégis azt kell mondanom, hogy azok a nem várt világpolitikai és világbiztonsági fejlemények, amelyek ma éjszaka történtek, aláhúzzák annak jelentőségét, hogy a biztonság és a rendezettség milyen fontos. Szeretném biztosítani Önöket, a Kanwar családot is, hogy Magyarország számára – legyen szó háború, fegyverkezés, béke, migráció kérdéséről – a legfontosabb mindig az, hogy az itt élő emberek és az itt működő beruházások biztonságban legyenek, és ebben nem ismerünk kompromisszumot.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Indiából nézve természetesen Magyarország egy kis országnak látszik, mi azonban nem így tekintünk magunkra. Nekünk van egy olyan szemüvegünk, amin keresztül inkább a nagyságunk látszik. Kétségkívül a magyarok nagysága nem méretbeli, sokkal inkább szellemi természetű, de ez nekünk fontos. A mi nagyságunk a minőségben ölt testet, ezért fontos nekünk, tisztelt Kanwar család, hogy mi nem egyszerűen egy beruházást üdvözlünk itt, hanem a világ egyik legmodernebb beruházását, az egyik legmagasabb színvonalú beruházást. Egy olyan beruházást, amelynek a szellemi tartalmára és minőségére is büszkék lehetünk, nekünk, magyaroknak ez fontos. Ez nem egy összeszerelő üzem, ez nem egyszerűen egy megszokott technológia, itt egy olyan beruházást üdvözlünk, amely célul tűzte ki, hogy a világ egyik legmodernebb gyárát hozza létre, és azt a szellemi minőséget, amire mi, magyarok büszkék vagyunk, egy gyár formájában testesítse meg.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Talán a tudósításokban majd azt fogják olvasni holnap, hogy egy külföldi beruházás nyílt meg Magyarországon. Szeretném ezt a tudósítást előre is korrigálni, szeretném Önöket tájékoztatni arról, hogy a Kanwar családdal a magyar kormánynak sikerült egy olyan, bizalmi alapon nyugvó együttműködést kialakítani, amelynek eredményeképpen azt mondhatom, hogy Önök, tisztelt Kanwar család, nem idegenek, nem külföldi beruházók Magyarországon, Önök részévé váltak a magyarok nagy családjának, ezért a mostani beruházásnál azt kell mondani, hogy Isten hozta Önöket a magyarok nagy családjában!

Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt állhattam itt, Önökkel együtt, amikor az üzem alapkövét letettük. Bejelentettük, hogy megállapodásunk eredményeképpen az itt épülő gyár mintegy ezer magyar családnak biztosít majd megélhetést. Ha visszatekintünk erre a két évre – ahogy Önök Indiában mondják: az oroszlán időnként hátranéz, miközben persze halad előre –, akkor azt láthatjuk, hogy ezt a két évet a kölcsönös tisztelet és bizalom jegyében töltöttük el. A magyar kormány, a helyiek és a Kanwar család között valódi és őszinte megbecsülés alakult ki, ezért az Apollo Tyres nem egyszerűen a magyar nemzetgazdaság szempontjából fontos beruházás, hanem az itt élő, a Heves megyei és a régióban élő magyarok számára is, az ő életükben is fontos pillanat. Szeretném megismételni az alelnök úr által elmondott mondatot, hogy kellő súlyával tekinthessük azt, ez a gyár ennek a vállalatnak, az Apollónak az első Indián kívüli zöldmezős beruházása. Nem lottón nyerték a magyarok ezt a lehetőségét, ezt nem a szerencse fújta ide, a Kanwar család pontosan fölmérte az európai lehetőségeket, és úgy döntött, hogy az első Indián kívüli zöldmezős beruházását Magyarországon fogja létrehozni. Egy ilyen döntésben a magyarok jövője iránti bizalom is kifejeződik, ezért ugyan az ő döntésük, de a mi jövőnkről szól. Ők úgy látják a mi jövőnket, a magyarok jövőjét, hogy ebben az országban érdemes létrehozni az első Indián kívüli zöldmezős beruházásukat.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A gyárnak, mint láthattuk, ambiciózus célkitűzései vannak, grandiózusnak is mondhatjuk ezeket, és ezeknek a nagyszabású terveknek egy magyar település, Gyöngyöshalász ad otthont, akinek a polgármesterét tisztelettel köszöntöm.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Mi mindig is azt akartuk, hogy Magyarországra olyan vállalatok jöjjenek, amelyek bennünk nem egyszerűen piacot látnak, nemcsak összeszerelő üzemet akarnak létrehozni, hanem valódi termelő beruházást hoznak ide, amely emeli a magyar gazdaság szaktudását is. Ez a beruházás, amelyet ma útjára indítunk, amelyet átadunk, 475 millió euró értékű, ez forintban számolva 147 milliárd forint. A magyar kormány ehhez a beruházáshoz az európai szabályozás lehetőségeit teljes egészében kihasználva mintegy 16 milliárd forinttal járult hozzá. Tettük ezt azért, tisztelt Hölgyeim és Uraim, mert úgy gondoltuk, hogy a magyar adófizetők pénze itt majd jól fog kamatozni – nem egyszerűen csak üzleti eredményben, hanem szaktudásban, kultúrában és a helyi közösség számára támaszt jelentő, erős gyár létrehozásában.

Tisztelt Kanwar Család!

Azt gondolom, hogyha két jövőorientált gondolkodás találkozik egymással, annak könnyen lehet közös siker az eredménye. Meggyőződésem, hogy a magyar gazdaságnak akkor van esélye a sikerre, hogyha Önökhöz hasonló partnerekkel sikerül a következő években szoros együttműködést kialakítani. Nekünk fontos, hogy Önök ne csak a saját gyáruk sikerében, hanem a magyar nemzetgazdaság és Magyarország sikerében is érdekeltek legyenek. Ezért említem meg most itt, hogy 2010-ben, amikor új fejezetet nyitottunk a magyar gazdaság történetében, azt a célt tűztük ki, hogy tíz év alatt létrehozunk egymillió új munkahelyet. Indiai barátainknak mondom, hogy egy tízmilliós országban ez egy komoly tétel. Eltelt hét esztendő, most számlálhatunk 700 ezer új állást, vagyis időarányosan nézve is jól haladunk. Azonban ez a szám is mutatja, hogy nincs okunk arra, hogy megálljunk; ahhoz, hogy a tíz évre kitűzött céljainkat elérhessük, a következő időszakban is segély helyett munkát kell adnunk az embereknek, és közben folyamatosan csökkentenünk kell a munkát terhelő adókat.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Talán arra is emlékeznek, hogy hét évvel ezelőtt ebben az országban – hiszen mi a jól képzett pesszimisták országa is vagyunk –, mennyien mondták azt, hogy a keleti nyitás egy reménytelen vállalkozás, hiszen a tőke, a fejlődés mindig Nyugaton van. Ha figyelmesen hallgattuk az előttem szóló elnök urat és alelnök urat, akkor megérezhettük a világtörténelmi változásnak azt a szelét, amely abban fejeződik ki, hogy ami tőlünk keletre van, egyre inkább uralja az egész világgazdaságot. India erre az egyik legjobb példa. Tisztelettel megköszönöm Szijjártó Péter miniszter úrnak, hogy állhatatosan kitartott a keleti nyitás politikája mellett, aminek eredményeképpen Keletről a maihoz hasonló beruházások érkeztek és érkeznek a jövőben is majd Magyarországra.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Magyarországnak az az ambiciózus célja, hogy továbbra is Közép-Európa termelési motorja legyen, az Apollo Tyres pedig az egyik henger ebben a motorban. Azt gondolom, hogy jó úton járunk. Ez a gyár évente 5,5 millió személyautó- és kisteherjármű-, valamint 675 ezer darab tehergépjármű-abroncsot fog előállítani az európai piac részére. Köszönöm a gyár vezetőinek, hogy időben megkezdték a szükséges szakembergárda kiképzését is. Ha jól tájékoztattak, akkor most körülbelül már 400 magasan képzett mérnököt és technikust foglalkoztatnak ebben a gyárban. Ez nemcsak a helyiek számára fontos. A Miskolci Egyetemmel kialakított együttműködés sem csak Miskolcnak és Önöknek fontos. Arról van szó, hogy a magyar gazdaságot a duális szakképzés alapjaira kell átállítanunk, ahhoz pedig az ilyen cégekkel, mint az Önöké, hosszú távú szakképzési együttműködéseket kell kialakítanunk. Az új szakképzési rendszerünket, amely a fiatal, dolgozni akaró magyarok számára teremt jövőt, gyárról gyárra, lépésről lépésre haladva építhetjük föl. Én nagyon remélem, hogy amikor a gyár megkezdi a működését, akkor Önök büszkék lehetnek majd azokra a magyar szakemberekre, akik ebben a gyárban dolgoznak majd.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

2015-ben, amikor letettük az alapkövet, kötöttünk egy szövetséget az indiai befektetők, a gyöngyöshalásziak és környékbeliek, valamint a magyar kormány között. Mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy ezt a szövetséget sikerre vigyük. Ez érdeke az itt dolgozó munkásoknak, a tulajdonosoknak, a részvényeseknek és a magyar nemzetgazdaságnak is. Biztos vagyok abban, hogy az Apollo Tyres még számos kellemes meglepetést okoz majd a magyar nemzetgazdaság és Magyarország számára. Ez a vállalat egymagában is fontos talapzata Magyarország egyedülálló versenyképességének. A Kanwar családnak köszönöm, hogy bíztak bennünk, hogy szövetséget kötöttek velünk, és hogy együtt tervezhetjük velük a jövőt.

Isten éltesse mindannyiukat!