Orbán Viktor beszéde az Ongropack Kft. új gyárának avatásán
2018. március 27. Szirmabesenyő

Ha nem egy ünnepi pillanatban lennénk, akkor azt mondanám, hogy ez jól néz ki, a betyárját!

Tisztelt Igazgató Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Régi parlamenti bonmot használok: mielőtt sort kerítenék a beszédemre, szeretnék mondani valamit. Meghallgattam Kovács F. László elnök urat, és a tisztelet szavain túl hallva a cég történetét és a számokat, az jutott eszembe – egy fiatalabb ember is mondhat ilyet egy idősebbnek is talán, igyekszem ezt udvariasan tenni –, hogy a tehetség számít. Sőt, az számít igazán. Gratulálok, Elnök úr! A második dolog, ami eszembe jutott, pedig az, hogy mindig is így képzeltem el Magyarország jövőjét, hogy ilyen üzemekből és gyárakból áll majd: magyarok tervezték, magyarok építették, magyarok működtetik, magyarok dolgoznak benne, és egy magyar család tulajdonában van. Ebből kéne nekünk még néhány ezer.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A harmadik dolog, amit itt meg kell említenem válaszképpen az elnök úr szavaira, aki szóba hozta mint a fejlődést elindító pénzügyi lehetőséget a Magyar Nemzeti Banknak a hitelprogramját. A Magyar Nemzeti Bank egy lélektelen intézmény, ha így mondjuk, de ott agyak állítják elő a gondolatokat meg az ötleteket, amikből aztán gazdasági valóság válhat, ezért fontos megemlítenünk, hogy Matolcsy György nélkül nem lett volna itt semmifajta hitelprogramja a nemzeti banknak. Fontos dolog, hogy nemcsak a gyáraink élén, hanem pénzintézményeink, köztünk a nemzeti bank élén is olyan emberek álljanak, akik invenciózusak, akik bátrak, és akik el merik hagyni a járt utat a járatlanért, ha meg vannak győződve arról, hogy ez a sikerhez is elvezethet. Úgyhogy köszönet neki is.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mélyen tisztelt Elnök úr és Igazgató asszony!

Ha jól számoltam, akkor 2017 eleje óta ez a negyvenedik beruházás, amit átadunk. Ez azt jelenti, hogy Magyarország újraiparosítása jó ütemben halad. Olyan tempóban, amit kevesen hittek volna, mondjuk, nyolc évvel ezelőtt. Van viszont még egy dolog, ami még az iparosodás üteménél is fontosabb; ez pedig az, hogy ma már nemcsak a külföldi multinacionális cégek beruházásairól szólnak hírek, nem az Önök gyára az egyetlen. Az elmúlt években sikerült elérnünk, hogy a magyar gazdaság szerkezetét nézve is egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá váljon, vagyis Önök mellett más jelentős magyar cégek is beruházzanak és fejlesszenek. És azt látom, hogy ma már egyre több olyan magyar vállalat van, amely elég erős ahhoz, hogy több milliárdos beruházást valósítson meg, és utána helytálljon a versenyben. Természetesen mi minden cégre büszkék vagyunk, amelyik Magyarországon új üzemet épít, vagy régit vesz át és működtet, ezzel munkahelyeket teremt, hozzájárul a magyar gazdaság teljesítményéhez, de talán ők is megértik, hogy a mi szívünkhöz azok a beruházások állnak a legközelebb, amelyeket magyar emberek valósítanak meg. Nem hiszem, hogy ez másképp lenne Kínában, Japánban vagy Németországban, hiszen ők is a saját cégeik sikereiből merítik az önbecsülésüket. Ugyanígy nekünk, magyaroknak is csak a magyar vállalatok eredményeiből lehet igazán megerősítenünk az önbizalmunkat. Ezért is fogadtam el nagy örömmel az Önök meghívását, hiszen ma itt, Szirmabesenyőn egy olyan sikert ünneplünk, amely tovább növeli Magyarországnak nemcsak a GDP-jét, a nemzeti össztermékét, hanem a magyar emberek és a magyar vállalkozások önbecsülését is.

Miről ismerhető fel egy olyan sikeres magyar cég, mint az Ongropack? Számba vettem, hogy honnan ismerhetünk fel egy ilyen céget. Az első ismérve a sikernek, ahogy az Önök cégének esetében is látható, hogy több lábon áll. Hiszen Önök a gyógyszer-, az élelmiszer- és az építőiparnak is gyártanak PVC termékeket, vagyis három olyan iparágnak, amely Magyarországon kiemelkedően teljesít. A második ismérve a sikernek, hogy Önök olyan minőségű terméket tudnak előállítani, amellyel a külföldi piacra is be lehet törni. Én is fölfigyeltem rá, nekem is szemet szúr az, amit az ügyvezető igazgató úr szavaiból hallhattunk. 2016-ban a cég árbevételének 92 százaléka származott exportértékesítésből. Ez nagyszerű dolog, gratulálok hozzá! A harmadik ismérve az Önök sikerének, hogy nem ijedtek meg a saját árnyékuktól. Én kevésbé vagyok költői, mint az előttem szólók a csillagokat illetően, inkább csak annyit mondanék, hogy jól látom, hogy miután kinőtték a bérelt üzemüket, mertek egy nagyot lépni, és 9,1 milliárd forintból ideépítettek egy saját, modern gyárat. Büszke vagyok arra, hogy a magyar kormány is hozzá tudott ehhez járulni egymilliárd forinttal, és szeretném is jelezni a cégnek, az itt dolgozóknak, a tulajdonosnak, a vezetőknek, hogy a következő időszak fejlesztéseiben is örömmel állunk a rendelkezésükre. Végül az Önök sikerének van egy negyedik ismérve is, ez pedig az, hogy bíznak a helyiekben. Bíznak Észak-Borsodban, bíznak az itt élő, itt dolgozó emberek munkájában és szakértelmében. Jól teszik, ha így gondolják, mert Észak-Borsod az ország leggyorsabban felzárkózó térsége. Hála az itt dolgozó embereknek, képviselő asszonynak, városvezetőknek és az Önökhöz hasonló vállalkozásoknak. Ha jól tájékoztattak, akkor ez a beruházás újabb 115 család megélhetését biztosítja majd a jövőben. Köszönetet szeretnék mondani azért is, mert Önök rendszeresen támogatják a környékbeli alapítványokat, segítve őket abban, hogy megőrizzék ezt a vidéket és az itt élő magyar emberek otthonának biztonságát is. Tudom, hogy Önök sportmecénások is, a látvány-csapatsportokat eddig 293 millió forinttal támogatták, ami egy derék dolog. Isten tartsa meg Önöket a jó szokásukban, gratulálok ehhez, és köszönjük!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A magyar vállalkozások soha nem voltak olyan erősek, mint most. A legnagyobb adófizetők és a jelentősebb beruházások között is egyre nagyobb számban találjuk őket. Ha jövőről gondolkodunk, akkor a következő cél az, hogy a magyar vállalkozások most, hogy már megvetették a lábukat, és meg is tudnak azon állni, minél gyorsabban súlycsoportot váltsanak. Akik eddig pehelysúlyúak voltak, azok lépjenek fel a középsúlyba, akik pedig középsúlyúak voltak, jussanak fel a nehézsúlyúak közé; ez a következő néhány év iparfejlesztési programja.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Erre most minden esély meg is van. A rendszerváltás utáni időszak legjelentősebb gazdaságfejlesztési programját indítottuk el. Talán vannak, akik még emlékeznek itt közülünk arra, hogy 2010-ben a tömeges munkanélküliségtől szenvedett Magyarország. Akkor hirdettük meg a gazdaságfejlesztési programunkat mondván, hogyha munka van, minden van. Ma arról tudok Önöknek beszámolni, hogy 1990 óta nem látott alacsony szinten van a munkanélküliség. Több mint 4,5 millió magyar embernek van már munkája. A tendencia pedig biztató. Közel vagyunk ahhoz, hogy Magyarországon megteremtsük a teljes foglalkoztatottságot. A növekedés is figyelemre méltó. Uniós összehasonlításban a tavalyi év negyedik negyedévében a magyar gazdaság 4,9 százalékkal, tehát majdnem 5 százalékkal növekedett, és az unió átlagos, 2,6 százalékos növekedését ez jelentős mértékben meghaladta.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Szeretném azonban arra is emlékeztetni magunkat, hogy a sikerek mögött nemcsak tulajdonosok és nemcsak gazdaságpolitika áll, hanem minden siker mögött ott vannak a magyar családok, a magyar családok ezrei, sőt milliói, akik tehetséges, szorgalmas és képzett emberek, és akik nyolc év alatt felépítették a ma már biztonságosnak és gyarapodónak mondható Magyarországot.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Meggyőződésem, hogy az északkelet-magyarországi térség az egyik leggyorsabban fejlődő térség lesz a következő években. Most talán még túlzásnak tűnik, amit mondok, de ez mindig így szokott kezdődni. Ha így folytatják, akkor pár éven belül olyan iparközpontokkal fognak versenyezni, mint Győr vagy Kecskemét. A kormány ehhez nemcsak az egyes cégeknek, hanem az egész térségnek is, Miskolc városának is minden támogatást megadott eddig és a jövőben is meg fog adni. Egész Magyarországnak az az érdeke, hogy ez a térség az egyik legfontosabb gazdasági központtá erősödjön vissza. Ha egyszer már az ember elért egy magasságot, nem érdemes kisebb célokat kitűzni maga elé. És az országnak ez a térsége igenis volt már az ország egyik legfontosabb gazdasági központja. A térségre vonatkozóan ennek a pozíciónak és tekintélynek a visszanyerését tartom a legfontosabb gazdasági stratégiai célnak.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A sikerek mellett sem mehetünk el amellett szó nélkül – különös tekintettel arra, hogy az ország egy fontos döntés előtt áll április 8-án –, hogy ezt a biztonságot, amit Magyarországon elértünk, és azt a gazdasági teljesítményt, fejlődést, amelyet a magyar cégek mutatnak, és amit most ünnepelünk, mindig fenyegetik kihívások és veszélyek is. A magyar gazdaságot is fenyegeti egy veszély, mégpedig az, hogy Magyarország egy bevándorlóországgá alakul. Szeretném világossá tenni, hogyha Magyarország bevándorlóországgá alakul, ha ilyen döntést fognak hozni a magyar emberek, ha azok kerülnek kormányra, akik ezt a programot végre akarják hajtani, akkor az összes gazdasági erőforrás, ami ma rendelkezésre áll, a bevándorlóország fölépítésére fog menni. Akkor nem lesznek milliárdok, sőt százmilliók sem, sőt tízmilliók sem, amit magyar vállalkozások rendelkezésére tudnánk bocsátani, hogy abból magyarok ezreinek és tízezreinek munkahelyeket tudjanak teremteni. Ha az ország elhibázza április 8-án a döntést, és nem tanulunk a nyugat-európai országok hibáiból, és ugyanabba az irányba kanyarodunk a bevándorláspolitikával, abban az esetben a magyar gazdaság fejlődése meg fog állni. Az a teher, ami ezzel együtt jár, ki fogja belőlünk nyomni a szuszt, agyon fog bennünket nyomni, és megfojtja a magyar gazdaságot. Nemcsak a kultúránkról van szó. Persze ez a legfontosabb, gondolom, de a gazdasági lehetőségeinkről és jövőnkről is szó van, amikor nyolcadikán döntést fogunk hozni. Arra kérem Önöket, ezt ne felejtsék el. Bajorország egy nálunk jóval fejlettebb ország még, így szokott ez kezdődni, hogy az ember ilyeneket mond először, de a helyzet úgy fest, hogy még a bajoroknál is a költségvetésben az egészségügyre és a gazdaságfejlesztésre rendelkezésre álló pénzeket meghaladó összeget kell elkölteniük az oda beengedett migránsok és bevándorlók eltartására és beilleszkedésének elősegítésére, ha egyáltalán ez valaha is sikerülni fog. És amit nem engedhetnek meg maguknak a bajorok, azt meggyőződésem szerint nem engedhetjük meg mi, magyarok sem magunknak.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nem szeretném, hogy ha ez a térség és vele együtt egész Magyarország visszacsúszna oda, ahonnan a rendszerváltáskor elindult. Sok sikert és bölcs döntést kívánok Önöknek április 8-ra!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nem maradt végezetül más dolgom, minthogy gratuláljak az Ongropack tulajdonosainak és minden dolgozójának. Fantasztikus eredményeket értek el. Kérem, legyenek erre büszkék, és ne engedjék, hogy az eredményeiket bárki is veszélyeztesse. Védjék meg mindazt, amit eddig elértek. Bölcs döntést, szép üzleti kilátásokat, nagy profitot, újabb beruházási lehetőségeket és borsodi embereknek adott újabb munkahelyek százait kívánom mindannyiuknak!

Isten éltesse Önöket!