- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/orban-viktor-beszede-az-uj-hidegkuti-nandor-stadion-avatasan/ -

Orbán Viktor beszéde az Új Hidegkuti Nándor Stadion avatásán

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Jó estét kívánok!

Egy nagy magyar klub ünneplésére jöttünk össze. Az MTK a magyar sport és az újkori magyar történelem kiemelkedő közössége. Egy sportklub, amely magában foglalja a magyar sport nagyszerűségét és diadalait, és megtestesíti fájdalmát és veszteségeit is. Az MTK története ízig-vérig magyar történet, 130 évünk foglalata.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Magyar sport nélkül nincs modern magyar nemzet, és az is igaz, hogy a Magyar Testgyakorlók Köre nélkül elképzelhetetlen a magyar sport. Az MTK az elmúlt 128 esztendőben mindig az elsők között volt. Ha a Hungária körutat külön országnak vennénk, akkor az MTK a nyári olimpiákon szerzett 33 aranyérmével a nemzetek összesített éremtáblázatán a 33. helyen állna. És akkor a sakkolimpiákon szerzett győzelmeket – Portisch Lajos, Adorján András, Polgár lányok – még nem is számoltuk. Az MTK köztudottan az újítások nagymestere. Az újítás és a lázadás gyakran összekapcsolódik. Az MTK-t is egy lázadás, a Nemzeti Torna Egylet poroszos vaskalapossága elleni lázadó újítás hozta létre. Egész történetét végigkísérte az újítás, az elsőség és a modernség szelleme és felhajtóereje. A Magyar Testgyakorlók Köre volt az első sportegyesület, amelynek nevében megjelent a „magyar” szó. Az MTK-ban sportolhattak hivatalosan először nők Magyarországon. Ez volt az első egyesület, ahol a kiskorúak is szavazhattak a közgyűlésen. Az MTK volt az első, ahol külföldi edző dolgozott. Újítás volt Hidegkuti Nándor hátravont középcsatár játéka is. A Balaton első átúszója, Szekrényessy Kálmán az MTK alapító sportolója volt. És az MTK-s Várszegi Gábor alapította meg az első magyar utánpótlás akadémiát.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Magas fának hosszú az árnyéka. Az MTK fája nem csupán magas, de törzse is vastag, ezért a történelem viharai sem tudták kidönteni. Vérzivataros időket is túlélt, talpra állt azután is, hogy őrült eszmék söpörtek végig Európán. Az MTK megőrizte és átmentette az utókor számára a zsidó polgári hagyományt, amely gazdaggá tette Magyarország életét, és amely nélkül ma szegényebbek lennénk. Köszönjük nekik, köszönjük Önöknek!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Mi, sportszerető magyarok, akik hiszünk Magyarország jövőjében, úgy tartjuk, ha van tó, lesz béka is. Ezért nőnek ki a földből stadionok, uszodák és sportcsarnokok. Hisszük, sőt tudjuk, bizonyosak vagyunk abban, hogy az eredmények nem fognak elmaradni. Hisszük, sőt tudjuk, magyar tehetségek tucatjai tiszteletére játsszák majd még el olimpiai játékokon a magyar himnuszt. Hisszük, sőt tudjuk, hogy minden sportágban vissza fogunk kapaszkodni azokra a csúcsokra, ahol korábban már jártunk. Hisszük, sőt tudjuk, és ezt a nyáron ország-világ láthatta, a magyarokat, köztük az MTK-sokat nem lehet leírni, kézlegyintéssel elintézni, lúzernek elkönyvelni. Az MTK külön büszkesége, hogy olyan játékosokat nevelt, mint Juhász Roland, Pintér Ádám, Németh Krisztián, Gulácsi Péter és Bese Barnabás.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A mai gálamérkőzés tisztelgés a magyar labdarúgás egyik nagy klubsikere előtt. Tisztelettel köszöntjük az akkori ellenfelet, a Sporting Lisszabon vezetőit, edzőit és játékosait. Mindezek után már csak annyi maradt, hogy megköszönjem a munkát a stadion tervezőinek és kivitelezőinek, az itt dolgozó mérnököknek, szakmunkásoknak és segédmunkásoknak. Magyarország polgárai nevében köszönöm a lelkiismeretesen elvégzett munkájukat, és gratulálok munkájuk látványos eredményéhez.

Az Új Hidegkuti Nándor stadiont ezennel átadom.