- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/orban-viktor-beszede-az-uj-samsung-gyar-avatasan/ -

Orbán Viktor beszéde az új Samsung gyár avatásán

Mélyen tisztelt Elnök Úr! Igazgató Úr! Tisztelt Alelnök Urak! Excellenciás Nagykövet Úr! Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Öt percet kaptam, de én még nem vagyok olyan fegyelmezett, mint a koreaiak, ezért előre is elnézésüket kérem. Ezt a mai alkalmat föl szeretném használni arra, hogy a magyar iparpolitikáról is mondjak néhány megjegyzést. Előtte azonban hadd idézzem föl azt az emlékemet, amikor 2002-ben járhattam egy futballmeccsen Dél-Koreában, ahol azt kérdeztem a tolmácstól, hogy mit skandálnak a derék koreai szurkolók, és a koreai szurkolók azt skandálták, hogy „Mi, a nagy han nép!” Ez engem mellbevágott, mert eddig azt hittem, hogy mi vagyunk azok. Mindenesetre ez a kis kulturális incidens jól mutatja, hogy a közös gyökerek, amelyeknek ugyan történelmi, tudományos megalapozottsága időnként kétségbe vonatik, de mégiscsak van valami olyan közös kulturális, mitológiai háttér a koreaiak és a magyarok együttműködése között, amely nem egyszerűen csak jó üzletet, hanem jókedvű üzletet is lehetővé tesz a számunkra. Szeretnék köszönetet mondani Tuzson Bence képviselő úrnak is, aki a beruházás gondolatának első pillanatától kezdve, minden erejét mozgósítva támogatta, hogy ez a beruházás éppen itt valósuljon meg.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Vagyunk itt jónéhányan elnézve a deresedő üstököket, akik emlékeznek, hogy a kilencvenes évek elején, amikor a szocializmus lebontása után kinyílt a mi számunkra is a világ, hirtelen ömlesztve kaptuk a piacgazdaság termékeit. Új márkákkal ismerkedtünk meg, s ennek az ismerkedésnek nemcsak előnyei, de hátulütői is voltak. Hamar kiderült, hogy a piacgazdaság sem mindig garancia a minőségre, de azt is megtanultuk, hogyha egy készülék leírásában azt olvastuk, hogy „Made in South Korea”, akkor biztosak lehettünk benne, hogy kiváló minőségű termékkel van dolgunk. Aki jó tévét akart venni akkortájt, gyorsan megtanulta azt a szót, hogy Samsung. Korea és a koreai cégek a minőség és az innováció szimbólumait jelentik azóta is. Túl ezen Dél-Korea, mint példakép is fontos Magyarország számára. Példaképe annak, hogy sok munkával és szorgalommal, precizitással és kreativitással be lehet törni a világpiacra, és ott vezető szereplővé lehet válni.

Amit Korea elért, és a világpiacon kiharcolt magának, egy lélegzetelállító sikertörténet. Ma már nehéz elképzelni, hogy az 1938-ban létrejött Samsung egy 30 ezer vonból alapított kiskereskedésből nőtte ki magát világmárkává és egy világszerte több mint félmillió embert foglalkoztató multinacionális vállalatcsoporttá. Korea és a Samsung nekünk, magyaroknak élő példa és figyelmeztetés arra, hogy a világgazdaság nem úgy működik, hogy már eleve le vannak osztva a lapok, aki pedig később ül az asztalhoz, már legfeljebb csak kibic lehet mások árnyékában. Nekünk, magyaroknak is meg kell tanulnunk, hogy a világgazdaságban a lapokat folyamatosan újraosztják. Ezt nekünk is érdemes megértenünk. Látok is jó jeleket. Úgy látom, Magyarországon az önsajnálat mértéke csökken, sőt lassan kimegy a divatból. Magyar cégek és magyar márkák sikeresen állnak helyt a nemzetközi gazdaságban. Látjuk, egyes térségek és országok kiemelkednek, mások pedig veszítenek erejükből. Dél-Korea azon országok közé tartozik, amelyek diktálják a világnak is a tempót, de nekünk, közép-európaiaknak sincs okunk szégyenkezni. Mi a fel- és kiemelkedő térségek közé tartozunk. Ezt mindenki láthatja: nő a nemzeti össztermék, sok a beruházás, nőnek a bérek, és a munkanélküliség is lassan eltűnik.

Persze, tisztelt Hölgyeim és Uraim, tisztelt Elnök úr, nekünk, magyaroknak a saját utunkat kell járnunk, ugyanis mi magyarok vagyunk. A dél-koreai sikerhez dél-koreai emberek is kellenek, Korea is azért lett sikeres, mert miközben tanult másoktól, mindig a saját útját járta. Jó lecke ez nekünk, magyaroknak is. Mi, magyarok büszkék vagyunk arra, hogy Dél-Korea a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnerünk Ázsiában. Büszkék vagyunk arra is, hogy két koreai céggel is stratégiai partnerségi megállapodást kötöttünk. Summa summárum: Korea az elmúlt hatvan évben egy gazdasági csodát tett, és ez a csoda ma ismét itt van Gödön. Mindezek után először is köszönetet mondok a Samsung döntéshozóinak, hogy amint a piaci helyzet engedte, Önök ismét Magyarországot és Gödöt választották.

Tisztelt Gödiek!

Ma elmondhatjuk az itt élőknek, hogy az Önök városának és az itt élő embereknek, családjainak a jövője biztosítva van. Ez nem volt könnyű menet, számos ország vitte volna ezt a beruházást, de a tárgyalások számunkra azt is megmutatták, hogy a Samsung ragaszkodik Gödhöz, és a város is elkötelezte magát a vállalat mellett. A magyar kormány pedig úgy látta, hogyha egy irányba húznak a lovak, akkor van esély a sikerre, és ezért beálltunk a beruházás mögé. Úgy látom, hogy a Samsunggal közösen megtaláltuk azt az utat és azt az ipari ágazatot, amivel hosszú évekre, sőt évtizedekre tudunk munkát, kenyérkereseti lehetőséget, így biztonságot adni az itt élő családoknak. Megháromszorozzuk a korábbi munkahelyek számát; amint a Samsung csúcsra járatja ezt az üzemet, 600 embernek lesz munkája. A beszállítókon, üzleti partnereken keresztül pedig újabb ezrek juthatnak munkához és megélhetéshez. Mindezek mellett Göd városában jelentős fejlesztések fognak megvalósulni. Így például sor kerül az Ady Endre főközlekedési út teljes rekonstrukciójára is. És van itt még egy fontos dolog, amiről szót kell ejtenem, ugyanis nemcsak arról van szó, hogy egy vállalat visszatér ide, Önökhöz, de arról is, hogy ezzel a beruházással a jövő költözik be Gödre. Kérem, emlékezzenek arra, hogy néhány évvel ezelőtt itt még képcsöveket gyártottak. A mostani, százmilliárd forintból megvalósult beruházásnak köszönhetően már elektromos járművek akkumulátorait fogják készíteni a legnagyobb autógyárak számára. És ma azt látjuk, hogy valamennyi európai autógyártó nagy lendülettel fejleszti elektromos autóit. Ehhez pedig kiváló akkumulátorok kellenek, éppen olyanok, mint amilyeneket itt gyártanak majd.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Elnök Úr!

A magyar ipar manapság fontos napjait éli. Magyarország újraiparosítását 2010-ben elindítottuk, 2017-ben pedig egy magasabb fokozatba kapcsoltunk. A járműgyártásban dolgozók száma 2017 első negyedévében Magyarországon meghaladta a 160 ezer főt. Magyarországot Közép-Európa egyik járműgyártó centrumává tettük, és most elindulunk abba az irányba, hogy a régió egyik járműfejlesztési központja és az e-autózás éllovasa legyünk. A jövőt úgy hívják: önvezető autók és elektromos meghajtású járművek. Magyarország mindkét területen felvette az iramot. Most tettük le a zalaegerszegi tesztpálya alapkövét, amelyen már az önvezető kocsikat is tesztelhetik majd. Két hét múlva kezdődik az elektromotorok és az új járműmodell, a Q3-as, majd a Q4-es gyártása az Audi győri gyárában. Ma pedig azért vagyunk itt, hogy átadjuk a Samsung gyárát, ahol akár már holnap el is kezdődhet az új elektromos akkumulátorok próbagyártása. Az új beruházások révén már nemcsak autót gyártunk, hanem olyan ország is leszünk, ahol a jövő autóit megálmodni, készíteni és tesztelni is fogják. Az elektromos autók használata előtt kitártuk a kapukat. Jelenleg hazánkban 130 töltőállomás van telepítve, augusztusban az úgynevezett Jedlik-terv részeként ezer új töltési pont létesül Magyarországon. Ez úgy fog kinézni, hogy minden 15 ezernél nagyobb lélekszámú település önkormányzata létesíthet töltőpontot, egy 20 ezres város pedig kettőt, egy százezres nagyváros pedig tíz töltőállomást hozhat létre állami támogatásból. 2019. január 1-jéig a magyarországi töltőállomások számát 3.500 és 4.000 közé akarjuk emelni. Erre szükség is lesz, mert úgy számolunk, hogy 2020-ra – ez nincs messze – mintegy 63 ezer elektromos meghajtású jármű kerül majd a magyar közutakra, és ebből durva becslés szerint 54 ezer személyautó lesz. És azok az autótulajdonosok, akik elektromos autót választanak, sem regisztrációs, sem cégautó adót, de még helyi adót sem fognak fizetni, és mentesülnek a forgalomba helyezési illeték alól is.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Magyarország, Göd városa és a Samsung egyaránt nyerni fog ezzel a gyárral. Mi, magyarok munkát, a vállalkozásaink megrendeléseket kapnak majd, a Samsung Európa legalacsonyabb adóit fogja fizetni, kiválóan képzett, kreatív munkaerő áll a rendelkezésére, és egy olyan országban erősíti a jelenlétét, amely a kutatás-fejlesztésben is az élre akar törni. Ilyen egy kölcsönösen jó üzlet. Mindezek után még egyszer megköszönöm a Samsungnak a belénk vetett bizalmat, az itt dolgozó magyar embereknek pedig azt, hogy már hosszú idő óta bizonyítják: Magyarország és Göd méltó a világgazdaság legnagyobb vállalatainak bizalmára. Sok sikert kívánok mindannyiuknak!

Köszönöm, hogy meghallgattak.