Orbán Viktor door step nyilatkozata a NATO csúcs előtt
2021. június 14. Brüsszel (Brussels)

Csókolom! Ide állítottak, mert ilyen fegyelem van.

Mit vár ettől a csúcstól magyar szempontból? Egyetért-e Ön azzal, hogy ez egy fordulópont a NATO történetében, és új fejezet kezdődik?

Hogy fordulóponttá válik-e, azt majd a tanácskozás végén tudjuk megmondani. Kísérletet teszünk erre, egy stratégiai dokumentumot fogadunk el: stratégia 2030-ra. A dokumentum szerint – és Magyarország ezzel teljesen egyetért – az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz, és föl kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni. Valóban, a nemzeti ellenálló képességek megerősítése a fő pontja ennek a stratégiának, és erről fogunk beszélni, szerintem meg is egyezünk majd. Magyarország egyébként ebben nagyon aktív, legyen szó a pandémia elleni küzdelemről vagy éppen a migrációval szembeni föllépésről. Nekünk van mit mondanunk, és tudunk mit beletenni a közösbe.

Magyarország nagyon jól áll a walesi vállalások teljesítésében, a 2 százalékos védelmi költségvetésben, de nem mindenki áll ennyire jól. Számít-e feszültségre ez ügyben?

Majd akkor állunk jól, hogyha teljesítjük a vállalásainkat. Jobb lenne, ha már most is képes lenne Magyarország arra, hogy a nemzeti össztermékének a 2 százalékát minden évben a saját biztonságára költse el, de még nem tartunk itt, 2023-2024 legkésőbb, amikor ezt elérjük. De vannak, akik mögöttünk vannak, tehát rosszabbul állnak, mint mi. Kevesebbet beszélnek róla, de van egy másik, közösen elfogadott követelmény is, hogy a honvédelmi kiadásoknak legalább 20 százaléka az új technológiák, tehát a hadiipari fejlesztésekből álljon össze. Most Magyarország ezt már most is eléri. Tehát az egyik vállalásunkat teljesítettük, a másikat pedig 2023-2024-ben fogjuk, és ezzel az élbolyban leszünk. Mi egy olyan pontján élünk a világnak, ahol hadsereg nélkül nem lehet meglenni, hadsereg nélkül nincs biztonság, a magyar családok és a magyar nemzet számára katonai kapacitás, bevethető katonai erő mindig szükséges lesz. Ennek az építése jó ütemben halad, húsz-harminc évig ezt elhanyagoltuk, de most végre úgy érzem, hogy e tekintetben is visszatesszük Magyarországot a térképre.

NATO is entering a new cold war with China. What does Hungary think about that?

We oppose any kind of cold war, you know. I am 58, I spent 26 years of my life in a cold war. Believe me, it’s bad, so don’t do that.