- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/orban-viktor-door-step-sajtonyilatkozata-az-idosek-tanacsa-uleset-kovetoen/ -

Orbán Viktor door-step sajtónyilatkozata az Idősek Tanácsa ülését követően

Kupaktanácsnak tűnő, de valójában komoly tárgyalásnak a végén vagyunk. Az Idősek Tanácsának szeretném megköszönni, hogy most második alkalommal is időt szántak arra, hogy megvitassuk a nyugdíjasok helyzetét és a következő évben várható döntéseinket. Most a múltról már nem beszélek, mert az olyan messze volt, hogy lassan senki sem emlékszik rá, de azért nem árt fölidézni talán annyit, hogy volt olyan időszak Magyarországon, amikor az év végén nem azt kellett megbeszélni, hogyan lehet több vagy nagyobb arányú a nyugdíjemelés, mint azt az év elején terveztük, hanem arról volt szó, hogy elvették a 13. havit, zárolások voltak, és sorolhatnám tovább. Most egy olyan időszakban van a magyar gazdaság meg Magyarország, amikor inkább az év végén az igazság szempontjait tudjuk szem előtt tartani. És az igazság úgy hangzik, hogy ebben az évben a magyar gazdaság jó pályát futott, és lehet beszélni arról, hogy ebben az évben az év végi záráskor keletkező többletből a nyugdíjasok hogyan és miképpen részesüljenek. Ez egy hosszú vita és beszélgetés volt, hogy akkor százalékosan, gyerekszámhoz kötve vagy miképpen részesüljenek a nyugdíjasok az év végén keletkező költségvetési többletből, és végül is arra jutottunk, hogy most először Magyarország történetében egy olyan gesztust a nyugdíjasok felé, a tiszteletünket, az idősebbek felé való megbecsülésünket kifejezendő olyan lépést fogunk tenni, ami még nem volt, hogy minden nyugdíjas ennek az évnek a végén, reményeink szerint még karácsony előtt, de legkésőbb karácsony és újév között 10.000 forintos Erzsébet utalványt kap majd. 10.000 forintnyi Erzsébet utalványt kap majd. Miután én egy falusi gyerek vagyok, ez régen úgy volt, hogy zárszámadás volt a faluban, és a zárszámadás végén, ha volt többlet, akkor azt igazságosan kellett szétosztani. Ebben az évben voltak béremelések, emeltük az ingyenes étkezésben részesülő gyermekeknek a számát, emeltünk az ingyenes tankönyvben részesülő gyermekek számát, megkezdtük a kétgyermekesek számára a részükre elérhető adókedvezménynek a növelését. Úgy érezzük, hogy a kereső és a fiatal nemzedék ebben az évben a gazdaság bővüléséből, amit lehetett, és ami őt megillette, meg is kapta. Azonban úgy látjuk, hogy most, hogy maradt még valamennyi pénz, vagy keletkezik valamennyi pénz az év végéig, muszáj, hogy a nyugdíjasok is részesüljenek ebből, és az igazság és az egyensúly és a becsületességnek az állapota azért kialakuljon. És miután nem akarunk vitát nyitni arról, hogy a kisebbeknek többet-e a nagyobbaknak keveset, tehát nem akarunk egy karácsonyi gesztusnál vitát nyitni arról, hogy ki kap több meg kevesebb pénzt, én egy méltányos javaslatnak fogadom el az Idősek Tanácsa részéről azt a gondolatot, hogy akkor minden nyugdíjas kapjon 10.000 forintnyi Erzsébet utalványt az év végén, és azt a kormány juttassa el a nyugdíjasokhoz legkésőbb a két ünnep között, de inkább a karácsonyt megelőzően.

Szeretnék még mindenkit emlékeztetni arra, hogy ez az intézkedése a kormánynak, amit én majd a szerdai kormányülésen képviselni fogok, és reményeim szerint a pénzügyminiszter úr majd meg is fogja erősíteni, nem egyedülálló intézkedés, mert a következő évre vonatkozóan a legfontosabb élelmiszereknek az áfáját levisszük 5 százalékra, és a nyugdíjasokat ez húsbavágóan érinti. Másodsorban pedig a következő évre tervezett nyugdíjemelés mértékét 0,9 százalékról 1,6 százalékra fogjuk fölemelni. Mindenkit emlékeztetek arra, hogy a magyar törvények szerint a mindenkori infláció mértékét figyelembe véve az év vége fele, ennek az évnek a végén is, a következő évnek a végén is korrigálni szoktuk a nyugdíjemelés mértékét, mert ha az infláció magasabb, mint amit terveztünk, akkor a nyugdíjasokat még pénz illeti meg. Ez 2017-ben is így lesz. Most megemeljük tehát 1,6 százalékkal a nyugdíjakat, és majd 2017 novemberében visszatérünk arra, hogy kell-e, és ha igen, milyen mértékben korrigálni a nyugdíjakat. Ezt ma még senki sem tudja előre megmondani, de a nyugdíjasok egy dologban biztosak lehetnek, hogy korrekt és fair, méltányos elbírálásában lesz részük majd 2017 őszén is.

Most tehát 2017-re azokat a jó híreket tudom mondani, hogy az áfa a fontos élelmiszereknél csökkenni fog. A rezsicsökkentést sikerült megvédeni. Lesz egy 10.000 forintos, karácsonyig a nyugdíjasok kezeihez eljutó, egyszeri juttatás, és lesz a korábbi tervekhez képest nem 0,9 százalékos, hanem 1,6 százalékos nyugdíjemelés a következő évben. Köszönöm szépen az Idősek Tanácsának munkáját. Ha minden társadalmi tanácsunk ilyen remek javaslatokkal és döntésekkel végzi a munkáját, akkor mosolygósabb karácsonyunk lesz a következő években, mint a megelőző években volt.

Köszönöm szépen a figyelmüket!