Orbán Viktor doorstep sajtótájékoztatója az Európai Tanács ülése előtt
2017. március 9. Brüsszel (Brussels)

MTVA: – Hol számít a legnagyobb vitára a mai napon?

– Magyar szempontból tekintve a legnagyobb vita a menekült-, migrációs és bevándorlási kérdés. Végre Magyarország elfogadott egy olyan jogszabályt, amelyet itt régóta sürgetnek, ami arról szól, hogy még az unió területén kívül kell különválogatni a tényleges menekülteket meg a migránsokat. Most a szabályt megalkottuk, és egy nagy kampányt indítottak Magyarország ellen. Tehát itt most éppen attak, ostrom vagy támadás alatt állunk. Ezt kell nekem kivédenem ma és holnap, de remélem, hogy ma estére sikerül lecsillapítanom itt a kedélyeket, és be tudom bizonyítani, hogy azok a szabályozások, amiket otthon létrehoztunk, az európai joggal összhangban vannak, és pontosan azt a célt szolgálják, amit egyébként itt több dokumentumban is megfogalmaztunk, és amit sürgetnek a németek, meg az osztrákok. Tehát magyar szempontból ez lesz a legfontosabb. Európai szempontból van személyi kérdés, és a személyi ügyek ugye mégis csak az az érdeklődők számára a legkönnyebben érthető ügy, hogy ki lesz az Európai Tanács elnöke.

– Az Európai Tanács elnökéről van szó.

– Igen, igen, igen.

– És ki lesz?

– Meglátjuk, Donald Tusk lesz.

– Nagyon sokan megkérdezték, hogy Magyarország kit támogat?

– Abban a helyzetben vagyok, hogy az európai politikát pártalapon szervezik, és a magyar kormányzó pártok, a kereszténydemokraták és a Fidesz is az Európai Néppárthoz tartozik, és a néppártnak van közös jelöltje. Egyetlen közös jelöltje van, és mi értelemszerűen, miután ehhez a párthoz tartozunk, azt fogjuk támogatni.

– Köszönöm szépen!

– Az ezzel kapcsolatos vitákat majd meghagyjuk a lengyel belpolitika számára.

– Do you support Donald Tusk?

– We support the candidate of the EPP, up to now this is the case.

– Previously you have spoken about Donald Trump. What is your opinion of the changes Donald Trump has done in the immigration policy, the changes in visas?

– It is not easy to be a good European if you are a Central European as well. Europeans have different historical experiences, different basic instincts in basic issues, traditional values. So we try to be good Europeans, but at the same time also we would like to stay Polish, Hungarians, Czechs and so on. Up to now we have proved to be good Central Europeans and Europeans at the same time. And of course that difference is obvious in the issue of the migration. Now the Central European approach is getting more and more common, may I say. Originally the Westerners opposed very much what we have done, but now I think we are getting closer and closer to the reality.

– We are getting closer to the elections in the Netherlands and France, with big populists. Does it pose a major challenge to Europe?

– In Europe we don’t use that phrase so easily as you do – I mean populist – because in Europe people elect what they would like to elect; and, whatever they are, if they are elected by the people they become the leaders.

– Here in Brussels leaders said that if Le Pen wins, the EU may end as we know it.

– The elite has a different approach than the people. The elite likes to speak about populists, and people like to speak about people they elect.

– What do you think of Le Pen’s message?

Which one?

– What do you think of her odds to win?

– It is a complicated issue; she has a complicated programme so it deserves more than one sentence here.

– What do you think of Donald Tusk?

– He was not evaluated as a person at all. The European politics is organized on a party basis and the EPP has a candidate: the EPP party supports the EPP candidate. We will see what will happen if there is new candidate – and up to now there has not been a new candidate. There was one, Saryusz-Wolski is a great friend of mine, but he has stepped back. I invested a lot of energy to find a compromise, a peaceful arrangement of the situation, because we will elect someone who is not supported by his own government. It is a very complicated issue, so we tried to find a way to reconcile the positions, but we were not successful.