Orbán Viktor Erbíl püspökével tárgyalt
2018. február 22.
Magyarországnak a világkereszténységen belüli kötelességeiről és feladatairól is tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Mar Abrisz Juhana erbíli püspök csütörtökön az Országházban – közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen – amelyen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is – megállapították: Magyarország és Európa keresztény alapjainak megerősítése nem lehetséges anélkül, hogy ne törődnénk az ősi, keleti keresztény közösségekkel.

Magyarország nem személytelenül akar segíteni az üldözött keleti keresztényeknek, ezért döntött úgy, hogy nem a nagy nemzetközi szervezeteken keresztül segít, hanem közvetlenül a bajban lévő közösségeket támogatja.

Fotó: Botár Gergely

Az elmúlt időszak eredményei megmutatták: sikeres és ma már sokak által követett megoldás, hogy nem a bajt hozzuk hozzánk, hanem a segítséget visszük oda, ahol az emberek nélkülözéstől és üldöztetéstől szenvednek. A magyar támogatás már eddig is sok ezer közel-keleti keresztényt segített hozzá ahhoz, hogy szülőföldjén maradhasson, és ne kelljen a menekültek életét élnie.