Orbán Viktor felszólalása a Türk Államok Szervezetének IX. csúcstalálkozóján
2022. november 11. Szamarkand (Samarqand)

Mélyen tisztelt Elnök Urak! Kedves Barátaim! Hölgyeim és Uraim!

Mindenekelőtt engedjék meg, hogy megköszönjem Savkat Mirzijojev elnök úrnak a meghívást és a vendégszeretetet. Néhány évvel ezelőtt jártam már itt, van összehasonlítási alapom. Látom a fantasztikus változásokat és fejlődést, és látom a fejlődés dinamikáját, amihez gratulálok az elnök úrnak. Egyúttal üdvözlöm azokat a kezdeményezéseit, amelyeket a fiatalok irányába fogalmazott meg, és Magyarország ebben örömmel vesz részt.

Kedves Barátaim!

Nagyon nehéz helyzetben találkozunk itt. Éppen csak túljutottunk a COVID világjárványán, annak egészségügyi és gazdasági sokkhatásán, és máris kitört a háború Ukrajnában. Önök is tudják, mi, magyarok nyugaton élünk, mi vagyunk az egyetlen Európában megmaradt keleti nép. Önök ismerik a mi földrajzi elhelyezkedésünket, tudják tehát, hogy Ukrajna a mi közvetlen keleti szomszédunk, ezért a háború hatásai óriásiak, és azonnal jelentkeznek Magyarországon. Több mint egymillió menekült érkezett Ukrajnából. Az infláció az egekben van, és sohasem láttunk még olyan magas élelmiszer- és energiaárakat Magyarországon, mint most. Mi az Európai Unióhoz is tartozunk. Önök tudják, hogy az unió súlyos szankciókat fogadott el Oroszországgal szemben. Ezek a szankciók tovább rontják a helyzetet. Az volt a tervünk, hogy a szankciókkal meggyengítjük Oroszországot, és kikényszerítjük a békét. Ennek az ellenkezője történt: a háború továbbra is egyre intenzívebben folytatódik, és nem az orosz gazdaság gyengült meg, hanem az európai gazdaság. A mi európai gazdaságaink nagy sebességgel haladnak a recesszió irányába. Szeretném tájékoztatni a testvéreimet, hogy úgy látom, hogy Európának nincsen önálló akarata, amellyel saját külpolitikát folytatna a jövőben, ezért arra kell számítanunk mindannyiunknak, hogy az Egyesült Államok külpolitikáját fogja támogatni. Ennek pedig egyenes következménye az, hogy az Európai Unióban több évre is kiterjedően súlyos gazdasági helyzettel kell számolnunk. A legnagyobb probléma az, hogy a békét akarók hangja sokkal halkabb azok hangjánál, akik folyamatosan növelik a feszültséget. Én azt látom, hogy az eszkalációs retorika messze fölülírja a béke-retorikát. Azt is látom, hogy a nemzetközi intézmények egyre inkább átpolitizálódnak, beszűkül az értelmes, józan észre alapuló párbeszéd lehetősége. Mi az Európai Unióban eszkalációs spirálban vagyunk. Először úgy döntöttünk, hogy szállítunk fegyvereket, de csak olyanokat, amelyek nem okoznak halált, utána halált okozó fegyvereket kezdtünk szállítani, most már európai területen képezzük ki az ukrán hadsereget, és a napokban dönteni fogunk arról, hogy átvállaljuk Ukrajna gazdasági fönntartásának pénzügyi terheit is. Egyre inkább benne vagyunk ebben a konfliktusban.

Kedves Elnök Urak! Barátaim!

Mi úgy tekintünk a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozójára, mint egy békefórumra. Ha jól értettem, amit Önök mondtak előttem, itt mindannyian a béke oldalán állunk. Engedjék meg, hogy egy olyan ország vezetőjeként, amely közvetlenül ki van téve az eszkaláció veszélyének, megköszönjem Önöknek a béke érdekében tett lépéseiket és nyilatkozataikat. Külön kifejezem nagyrabecsülésünket Törökország elnöke iránt, hiszen az egyetlen eddig sikeres, nagy horderejű közvetítési kísérlet Erdoğan elnök úr nevéhez fűződik. A fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás rendkívül fontos, mert az élelmiszerellátási válság olyan térségeket destabilizálna tovább, ahol egyébként is gyenge a kormányzati hatalom, és így egy élelmiszerválság újabb tömeges migrációs hullámot válhat ki. Ez közvetlenül érinti Magyarországot. Tájékoztatom Önöket, hogy csak ebben az évben 250 ezer illegális határátlépési kísérletet állítottunk meg Magyarország déli határainál. Ezek mind illegális migránsok. Magyarországnak az a célja, tisztelt Elnök urak, hogy tűzszünet jöjjön létre Ukrajnában, és minél hamarabb kezdődjenek béketárgyalások.

Csak a béke tud véget vetni az európai energiaellátási válságnak is. Magyarország energiaellátás szempontjából bár magas árat fizet, de ellátásbiztonságunk van. Itt is köszönetet kell mondanom Erdoğan elnök úrnak, hiszen a magyar energiabiztonságnak a föltétele a Törökországon átvezető földgázvezeték, amely az egyetlen teljes kapacitással működő vezeték, amely kelet–nyugati szállítást bonyolít. Hálásak vagyunk az elnök úrnak! Egyúttal köszönetet mondok Ilham Alijev testvéremnek is, hiszen Azerbajdzsán az egyetlen reális diverzifikációs lehetőség a számunkra; ők biztosítják Európa számára az egyetlen, nem orosz forrásból származó gázt. Köszönetet mondok Alijev testvéremnek azért is, mert teljes szívvel támogatja azt a kezdeményezést, hogy Azerbajdzsánból zöld villanyáramot tudjunk hozni Európába egy azeri–georgiai–román–magyar együttműködés keretében. Remélem, ezt meg tudjuk valósítani közösen.

Tisztelt Elnök Urak!

Szeretném aláhúzni, hogy Magyarország a Kelet–Nyugat együttműködés fönntartásában érdekelt. Ha nincs együttműködés Kelet és Nyugat között, akkor mi ott, Közép-Európában mindig rajta vesztünk, ezért mi teljes szívvel támogatjuk a Türk Államok Szervezetének munkáját. Tisztelettel köszönjük Amrejev főtitkár úrnak az erőfeszítéseit, és sok sikert kívánunk a hivatalba lépő új főtitkárnak! Azon leszünk, hogy a következő évtizedben a türk víziót sikeresen végrehajthassuk. Magyarország támogatja a Türk Befektetési Alap létrehozását, és szívesen vesz abban részt. Csatlakozunk a kereskedelem könnyítésére és gyorsítására irányuló javaslatokhoz, és köszönjük az Önök hozzájárulását, hogy az aszálymegelőző intézet Budapesten jöhetett létre.

Végezetül, tisztelt Elnök urak, kedves Testvéreim, nagy tisztelettel megköszönöm az Önök figyelmét, és egyúttal kifejezem a magyar emberek nagyrabecsülését az Önök nemzeteiknek.