Orbán Viktor interjúja a Ferenc pápával való találkozóját követően
2022. április 21. Róma

Joó Csaba (M1): Miniszterelnök úr, mi a jelentősége annak, hogy az első útja a választási győzelem után ide vezetett, illetve miről tárgyaltak a Szentatyával?

A magyar történelem logikájából az következik, hogy Magyarország megkülönböztetett módon tekintsen a kereszténység központjára, a Vatikánra és a Szentatyára. Nagy magyar tradíciót folytattam azzal, hogy a választási győzelmünket követően a Szentatya meghívását fogadtam el elsőként. Ennek ráadásul különös jelentőséget ad a háború, hiszen a Szentatya közismert arról, hogy a béke érdekében mozgósítja befolyását, és Magyarország is ezt az álláspontot képviseli, hogy minél hamarabb béke legyen, ennél nincs fontosabb dolog.

Miről volt szó a háborúval kapcsolatban? Esetleg az, hogy Magyarország több mint 600 ezer menekültet fogadott már, szóba került-e?

Szóba került. Az egész világon közismert tény, hogy népességarányosan – hiszen mi egy tízmilliós ország vagyunk – Magyarország fogadta be a legtöbb menekültet Ukrajnából, most már 640 ezer környékén járunk, sőt befogadtuk azokat a diákokat is, akik alapvetően nem ukránok, de Ukrajnában voltak diákok, és most valószínűleg nálunk, Magyarországon tudják majd folytatni a tanulmányaikat. Minden idők legnagyobb humanitárius akcióját bonyolítjuk. Ez elismerést és tiszteletet vált ki mindenhol a világban, a Szentatya is megemlítette, és biztatott bennünket, hogy ezt a jó szokásunkat ne adjuk föl.

Tavaly, amikor, ugye, Budapesten celebrálta az eucharisztikus konferenciának a zárómiséjét, akkor, ugye, megemlítette azt is, hogy a családtámogatás, a magyar családtámogatási rendszer kiemelkedő. Erről volt-e szó esetleg?

Nézze, a Vatikánnal az ember, illetve egy ország nem ápol politikai kapcsolatot, spirituális és lelki kapcsolatot ápol, de nyugodtam mondhatom, hogy a két állam között, a Vatikán és a magyar állam közötti legfontosabb egyetértés éppen a családok tekintetében alakult ki. Mindannyian azt gondoljuk, itt, Rómában, a Vatikánban is és Budapesten is, hogy a korunk legfontosabb közössége a család. Ez a végső mentsvár és a végső menedék a modern ember számára, ezért minden erőnket annak érdekében kell mozgósítani, hogy ezt a közösséget, a modern kor legfontosabb emberi közösségét, a családot megvédjük és megerősítsük, és ebben számíthatunk a Szentatyára.

Miniszterelnök úr, köszönjük szépen!

Miniszterelnök úr, arról lehet-e tudni esetleg, hogy a Szentatya újra Magyarországra látogat-e? Tavaly, ugye, volt erre utalás.

Hosszabb ideje folynak tárgyalások ebben a kérdésben. Az előkészítő munka eljutott odáig, hogy a mai napon hivatalosan is meghívhattam a Szentatyát egy magyarországi látogatásra a következő év során, amire biztatóan pozitív választ kaptam.

Köszönjük szépen! Akkor dátum még nincs ezek szerint.