- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/orban-viktor-koszonetet-mondott-horst-seehofernek-a-megertesert/ -

Orbán Viktor köszönetet mondott Horst Seehofernek a megértésért

A Parlamentben tartott sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök leszögezte: a Horst Seehoferrel folytatott megbeszélés célja nem az volt, hogy gyengítsék a német kancellárt. „Nem Angela Merkel ellen gyűltünk össze, nem azért jöttünk össze, hogy gyengítsük a német kormányt, nem azért jöttünk össze, hogy gyengítsük a hamarosan esedékes német választáson induló kormányzópártokat” – mondta.

Éppen ellenkezőleg – folytatta -, a magyar kormány a CSU és a CDU sikerében érdekelt, „mi egy erős német kormányban és egy erős német kancellárban vagyunk érdekeltek”.

Isten hozta Seehofer miniszterelnök urat Budapesten // Herzlich willkommen in Budapest, Herr Ministerpräsident Seehofer!

Közzétette: Orbán Viktor [1] – 2016. március 4. [2]

 

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a magyar kabinet által közölt álláspontot nem befolyásolja a német belpolitika: Magyarország szeptember óta ugyanazt mondja migránsügyben – „ha van választás Németországban, ha nincs”.

A magyar-bajor kapcsolatokról szólva a kormányfő úgy fogalmazott: a magyar történelem azt tanította meg a magyaroknak, hogy „lehet ugyan Berlinbe rövidebb úton is eljutni, különösen légvonalban, de az okos magyar Münchenen keresztül megy mindig Berlinbe”.

A magyar-bajor kapcsolatot kitüntetettnek nevezte, majd megköszönte Horst Seehofernek és a bajoroknak a Magyarországnak nyújtott támogatást, különösen azt, hogy Bajorország megértéssel, negatív előítéletek, rossz hang nélkül fogadta Magyarország nehézségeit, amelyeket a migránsválság okozott.

Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Kabinetiroda [3]
Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Kabinetiroda

A miniszterelnök kitért a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra is, kiemelve, hogy Magyarország Németországon belül Bajorországgal kereskedik a legtöbbet. Ma Magyarországon 2300 bajor cég működik, amelyek együtt több mint százezer munkahelyet működtetnek – közölte.

A kormányfőt a tájékoztatón kérdezték a hétfőn esedékes EU-Törökország-csúcstalálkozóról, amellyel kapcsolatban világossá tette: a magyar külpolitika fontosnak tartja, hogy az Európai Unió megállapodjon Törökországgal a migránsválság ügyében, azzal a megszorítással, hogy a magyar álláspont szerint a megegyezés a törökökkel nem pótolja „a saját határaink önerőből történő megvédésének képességét”.

Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Kabinetiroda [4]
Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Azt is mondta, tudja, hogy a törökökkel való megállapodás „pénzbe fog kerülni”, de Magyarország vállalja a törököknek adandó összeg rá eső részét. A vízummentesség kérdésében megismételte: a magyar elvi álláspont az, hogy ha kaphat a jövőben valaki uniós vízummentességet, akkor azt első helyen az ukránoknak kell megadni.

Megerősítette továbbá, hogy Magyarország a migráció mértékét illetően a nullát tartja optimálisnak, ezért semmilyen olyan megállapodást nem támogat, amely alapján Magyarországra szállítanának át migránsokat Törökországból.

„Képesnek kell lennünk arra, hogy légmentesen zárjuk a határainkat, és külön tudjuk válogatni saját erőből a menekülteket a gazdasági bevándorlóktól. Ezt a feladatot nem kívánjuk senki másnak átadni” – fogalmazott.

Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Kabinetiroda [5]
Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Kabinetiroda

A kormányfő kiállt az európai uniós szerződések – így például a schengeni – betartásának fontossága mellett is, meggyőződése ugyanis: ha megengedik az EU-ban, hogy „a szerződések be nem tartásának kultúrája” tovább terjedjen, „azzal megássuk Európa sírját”.

„Azért pendülök egy húron Seehofer miniszterelnök úrral, mert úgy gondolom, hogy Bajorország és Magyarország is a szerződések betartásának a kultúráját képviseli” – mondta Orbán Viktor, közölve: ebben nem köt kompromisszumot.