Orbán Viktor köszöntője az országos kórházfőigazgató és az országos kórházfőigazgató-helyettesek kinevezése alkalmából
2020. december 21. Budapest

Köszöntő nem lesz, csak néhány szóval szeretném azért lezárni ezt a mai rövid kinevezési ceremóniát, amely sokkal fontosabb annál, mint amilyennek első pillanatra látszik. Két okból nem látszik most nagyon fontosnak. Egyfelől mert menetben vagyunk, és minden órában fontos dolgok történnek – ez a védekezés természete –, másfelől pedig nincsenek itt azok, akiknek igazából Önök köszönetet mondhatnának, hiszen bár most egy veszélyhelyzetben mi vagyunk hálásak, hogy vállalták ezt a munkát, de azért ez az orvosszakmai, orvosirányítási, egészségügy-irányítási munkának mégiscsak a csúcsa, mármint azok a feladatok, amikre Önök most megbízást kaptak.

Először is szeretnék köszönetet mondani, hogy vállalták. Nagyon nehéz feladatra vállalkoztak. Ha békeidőben lennénk is, nehéz lenne, de ilyenkor, hatalmas nyomás alatt, amely mindannyiunkat érint, de az egészségügyet különösen, ez a munka kétszeres vagy háromszoros felelősséggel is jár. Ezért hálásak vagyunk mindannyian, hogy vállalták ezt a munkát. Mint hallották az előbb itt a rövid ismertetőben, egy nagyon speciális helyzetben vagyunk, és ahhoz, hogy ezek az intézmények, amelyeket most Önök fognak irányítani, az egyszerűség kedvéért nevezzük őket kórházaknak, hogy ezek jól működjenek, most olyan képességeket is be kell mutatni a kórházvezetőknek, kórházigazgatóknak és az őket irányító vezetőknek, vagyis Önöknek, amik egyébként a magyar közigazgatásnak nem erősségei.

A legfontosabb dolog, amire szükségünk lesz, az az együttműködésnek a kultúrája. Mindenki ahhoz van szokva a magyar közigazgatásban, hogy vonalas vezetés van vagy hierarchikus, ha úgy tetszik. Ez egy államigazgatás esetében teljesen normális, mert mindenkinek van főnöke, mindenki valaki fölött áll, és mindenkinek van munkája, amivel el kell számolnia afelé, aki egyébként számára a megbízást adta. Azonban amikor védekezni kell, akkor hirtelen a vertikális irányítás mellett a horizontális kapcsolatoknak is megnő a szerepe. Ilyen az operatív törzs. Nekünk sem egyszerű, itt az együttműködés kultúrája jegyében a belügyminiszternek, az egészségügyi miniszternek meg nekem napi rendszerességgel kell együttműködni, de most Önöknek ez még nehezebb lesz, mert egyszerre kell együttműködniük velem, egyszerre kell együttműködni az operatív törzs vezetőjével és a szakmai irányítást végző miniszterrel. Úgyhogy ez egy az államigazgatásban, a magyar államigazgatásban a szokásos élettől eltérő jelenség.

Ráadásul nem tudom Önöket azzal biztatni, hogy ez csak ideig-óráig tart, mert a dolgok mostani állása szerint úgy kell számolnunk, hogy a járványügyi készültség a következő, tehát a 2021-es évben valószínűleg egész évben fönnmarad. Hogy pontosan milyen szabályok mellett, azt majd meglátjuk, de jól látható a vakcinából, az átoltási tervből és így tovább, hogy túl a válságon 2021 vége előtt nem leszünk. Talán könnyebb szakaszok jönnek majd az első vakcina megérkezése után, a vakcinák tömeges megérkezése után, de mire visszaáll minden a normális kerékvágásba, az legalább egy teljes esztendőt elvisz majd. Tehát a nyomás, ami rajtunk van, az változatlan lesz, ez munkaórákban és felelősségben is kifejeződik. Önök többet fognak dolgozni, mint azt bárki gondolná ma a magyar közigazgatásban. Meglehet, hogy a kormány tagjai után a legtöbbet éppen Önöknek kell dolgozniuk a teljes magyar államigazgatásban. Ennek az az oka, hogy a legnagyobb felelősség is Önökön van, életeket kell menteni, és persze az életeket közvetlenül a kórházakban meg a műtőasztalok mellett meg az ágyak mellett mentik meg az orvosok, de nem tudják megmenteni az orvosok az életeket, hogyha egyébként nem egy jól működő rendszer részeként végzik a munkájukat. Hogy a rendszer pedig jól működő legyen, ez az Önök szakmai fölkészültségének, lelkiismeretének és vezetői képességének a függvénye.

Úgyhogy nem irigylem Önöket, ugyanakkor nagyon szép feladatot vállaltak. Válság idején ilyen nehéz pontjára állni a gátnak, mint ahol Önök állnak majd a következő hónapokban, az szerintem egyszerre nehéz, de egyúttal megtisztelő feladat is. Az egész ország bizalma Önökben van. Mi mindannyian úgy tudjuk, hogy Önök meg fogják tudni oldani ezt a feladatot. Ehhez sok erőt és jó egészséget kívánok! Ne felejtsék el: minden élet számít! Köszönöm szépen, hogy vállalkoztak erre a feladatra.