Orbán Viktor köszöntője az UEFA 40. kongresszusán
2016. május 2., Budapest

May I just welcome you heartedly to Budapest. Being current Prime Minister please allow me to speak on my native language, Hungarian. In that way you can enjoy the wonderful music of the Hungarian language which is not spoken by anybody else besides us.

Tisztelt Elnök Urak, Vendégeink, Villar alelnök úr! Gianni Infantino elnök úr! Kedves Vendégek!

Holnap nem lehetek Önökkel elfoglaltságaim miatt, ezért ma este kell kérnem néhány perc figyelmüket. Magyarország számára megtisztelő, hogy az UEFA 40. kongresszusára itt kerülhet sor, Budapesten. Ennél jobb helyet nem is találhattak volna. Ugyanis mi egy olyan ország vagyunk, a labdarúgásról, különösen a magyar labdarúgásról szóló viták olyan természetesek, mint a levegővétel. Nálunk ugyanis két dologhoz mindenki ért, és ebből egyik a foci. A másik a politika, de erről most inkább nem beszélek. Magyarország egy régi vágású ország, a barátság nálunk becsületbeli ügy, ezért szeretném innen is köszönteni Michel Platini urat, aki Magyarországnak és a Magyar Labdarúgó-szövetségnek mindig is nagy barátja volt. Sok szerencsét kívánunk neki!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Egy olyan országba érkeztek, amely szerte a világban mindösszesen 15 millió embert számlál, és ez 0,2 százaléka a világ népességének. A futball arra tanít, hogy a számbéli kicsinység nem ok a kishitűségre. A mi sportágunkban éppen az a csodálatos, hogyha elég kitartásod van, és van benned szellemi zsenialitás, feljuthatsz a világ tetejére, és meghódíthatod a világot. A mérkőzéseket sem a labdabirtoklás aránya dönti el, hanem a rúgott gólok száma, ezért nem véletlen, hogy mi, magyarok is inkább gólra játszunk a politikában, a gazdaságban, a tudományban és a sportban is. Nem dominálhatjuk a világot, túl kicsik vagyunk ahhoz, de egy döntő pillanatban mutatott bravúrral győztesek lehetünk.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Egy ilyen lélekszámú népnek időről időre gondosan számba kell vennie, hogy mit adott a világnak. Mi számon tartjuk eredményeinket és sikereinket, és megbecsüljük azokat, akik megajándékoztak azokkal. Megajándékoztak bennünket a golyóstollal, a presszókávéfőző géppel, az olaszoktól elnézést kérek, de ez az igazság, vagy éppen a Rubik-kockával. Úgy érezzük, hogyha nem állna mögöttünk ez a gazdag tudományos, kulturális vagy sportteljesítmény, talán a világnak nem is lenne szüksége ránk, magyarokra. Mi minden egyes sikerünkkel, minden találmányunkkal azt akarjuk bizonyítani a világnak is és önmagunknak is, hogy nekünk, magyaroknak igenis van helyünk a pályán. Ezért teljesítünk kiemelkedően a világ sporteseményein.

Kedves Vendégeink!

168 aranyérmet szereztünk eddig az olimpiai játékokon, ez a nyolcadik helyet jelenti a nyári olimpiák összesített éremtáblázatán. Futballban háromszor nyertünk olimpiát, és két világbajnoki döntőt vesztettünk el. A másodikra mind a mai napig úgy emlékszünk, mint a nemzetet ért sorscsapásra. És ez nem túlzás. A magyar futball aranykorát azonban egy ezüst-, majd egy bronzkorszak követte, és végül 1986 után, amikor a utoljára vettük részt világbajnokságon, elsüllyedtünk a teljes kilátástalanságban. Beköszöntött a vadkapitalizmus, a pályák helyén bevásárlóközpontok épültek, az állami háttér eltűnt, az infrastruktúra leromlott, és az utánpótlás elvékonyodott. Ma azonban más idők járnak, példátlan összefogás van Magyarországon, hogy a sport és a futball ismét lábra kapjon. Meglepő eredményeket értünk el. A sport stratégiai ágazat, van világos pénzügyi háttere, és van jövőképe. 6 éves kortól 18 éves korig az iskolában kötelező a mindennapos testnevelés. Öt év alatt 586 új sportpályát építettünk, uszodák, tornacsarnokok, lőterek, vívóközpontok épülnek. Öt év alatt megduplázódott az igazolt sportolók száma az öt legnépszerűbb csapatsportágban. Újjáépül a Puskás Ferenc Stadion, és a nagy múltú magyar klubok olyan stadionokhoz jutnak, amelyekben méltó módon fogadhatják Európa legjobb csapatait is.

Mélyen tisztelt Elnök Úr!

Szeretném megerősíteni, hogy Magyarország elvégzi a házi feladatát, és méltó házigazdája lesz a 2020-ban megrendezésre kerülő Európa-bajnokság három csoportmeccseinek és nyolcaddöntőjének. Nekünk nagy siker, hogy 44 év után a magyar válogatott ismét ott van az Európa-bajnokságon. Régi magyar igazság: ki mint vet, úgy arat.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Végezetül engedjék meg, hogy még egyszer megköszönjem, hogy Budapestre látogattak, és azt kívánom Önöknek, hogy érezzék magukat otthon Magyarországon, Puskás Ferenc hazájában. Isten hozta Önöket, jó étvágyat kívánok a vacsorához!