Orbán Viktor laudációja David B. Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének kitüntetésekor
2020. október 27., Budapest

Kedves David! Tisztelt Nagykövet Úr!

Hogy mit csinál éppen az amerikai nagykövet, hova megy, kikkel találkozik, ezt mindig komoly érdeklődés övezi Magyarországon. Ennélfogva kisebb földrengéssel jár, amikor távozik. Mielőtt azonban beindultak volna a fakenews-gyárak futószalagjai, a nagykövet úr fölfedte a valóságot: haza akar menni az unokájához. És ez egy olyan szempont, amit én is meg tudok érteni. A magyar népnyelv úgy tartja, hogy az angol köszönés nélkül távozik, a magyar elköszön, de marad. Az amerikai valahol a kettő között lehet. Ezért a mi amerikai barátunkat, mielőtt elment volna tőlünk, még elcsaltuk ide, hogy megköszönjük neki azt a munkát, amit itt, Magyarországon és értünk, magyarokért végzett, s aminek hála a magyar–amerikai kapcsolatok ismét a régi fényüket idézik.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ritka ajándék, amikor felnőtt fejjel barátot talál az ember, de még ennél is ritkább, amikor egy ország lel barátra valakiben. Mi ezt a ritka ajándékot kaptuk a Gondviseléstől és Donald Trump elnök úrtól. Nagykövet úrnak bő két év alatt sikerült a fejéről ismét a talpára állítani a magyar–amerikai kapcsolatokat. Néhány évvel ezelőtt még aligha gondoltuk volna, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között széleskörű együttműködés lesz diplomáciai és külpolitikai ügyekben. Nem gondoltuk volna, hogy az Egyesült Államok barátként segíti majd Magyarországot, és Magyarország is az Egyesült Államok barátjaként cselekszik a nemzetközi politikában. Hogy a realitásérzékünket megőrizzük, azért gyerekkoromból ideidézem: halljátok, hogy’ dübörgünk? Trump elnök megválasztásával, majd az Ön érkezésével minden megváltozott. Nyitottságot, őszinteséget és baráti közeledést éreztünk az Egyesült Államok részéről.

Kedves David!

Nem csoda hát, ha szorítunk az elnök úr újabb győzelméért. És innen is gratulálunk Amy Coney Barrett megválasztásához. Emberemlékezet óta nem történt olyan, hogy a hagyományos amerikai értékeknek ilyen erős többsége lett volna a Legfelsőbb Bíróságon. Meggyőződésem, hogy Trump elnök úr ezzel megmentette a konzervatív Amerikát, és belépett a legnagyobb amerikai elnökök közé. Neki is, magunknak is sok sikert kívánunk az ő választásán!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Régi tapasztalat, hogy nehéz pillanatokban éppen a sokat látott, az üzleti élet keménységében megedződött, jó hazafiak tudják helyre ütni a dolgokat. A magyar–amerikai kapcsolatokhoz is éppen ez kellett. Egy nagykövet, aki bátran félretolja az útból azokat, akik bármely okból is, de az Egyesült Államok és Magyarország közötti feszültségben érdekeltek. Te ezt tetted, és ezért hálásak vagyunk Neked. Egy nagykövet, aki jól ismer minket. Érti, hogy mi, magyarok mit és miért gondolunk Közép-Európáról, mit és miért gondolunk az Európai Unióról, mit és miért gondolunk az Egyesült Államokról. És ami még ennél is fontosabb: azt is érti, miként áll össze a mi fejünkben és életünkben ez a kívülről nézve bonyolultnak tűnő rendszer. Egy nagykövet, aki érti, hogy milyen rugóra jár a magyarok agya, és milyen kulcsra nyílik a szívük. Tudjuk, kedves David, hogy magyar gyökerekkel is rendelkezel. Mi azonban nem ezért gondolunk most Rád tiszteletbeli magyarként, hanem mert tisztességesen bántál velünk, és mert megszeretted Magyarországot. Így aztán ez az ország is a szívébe zárt Téged.

Tisztelt Nagykövet Úr!

Kérem, fogadja el tőlünk ezt a kitüntetést a magyar–amerikai diplomáciai, gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok megerősítésében vállalt kiemelkedő munkája elismeréseként. És engedje meg, hogy a magyar emberek nevében Isten áldását, jó egészséget, családja körében sok boldog pillanatot, további pályafutásához pedig sok sikert kívánjak! Isten éltesse a nagykövet urat!