- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/orban-viktor-laudacioja-sir-roger-scruton-magyar-erdemrenddel-torteno-kituntetesekor/ -

Orbán Viktor laudációja Sir Roger Scruton Magyar Érdemrenddel történő kitüntetésekor

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Sir Roger!

Nagy nap a mai nap az életünkben. Ma megfordíthatjuk az események irányát: eddig minket tüntetett ki barátságával, most pedig mi tüntethetjük ki Önt a magyar nemzet nevében. Amikor a filozófusokra gondolunk, általában a legutolsó dolog, ami eszünkbe jut, az a gyakorlatiasság. Azonban amikor Sir Roger Scrutonra gondolunk, a kiváló filozófusra, akkor rögtön egy gyakorlatias ember alakja jelenik meg lelki szemeink előtt. Hogyan lehetséges ez? A konzervativizmus, az a politikai eszme, amellyel Scruton professzor azonosul, furcsa jelenség. Amíg alapvetően egy elmélet, azt tanítja meg nekünk, hogy a világot nem lehet elméletek alapján megmagyarázni. Amíg az eszmék világában létezik, azt sugallja, hogy a gyakorlat sokkal fontosabb, mint az elvont eszmék. A konzervativizmus tehát egyfajta ellentmondás önmagában. Talán ezért van az, hogy képes megérteni az ellentmondásokat, és anélkül tudja azokat értelmezni, hogy ideológiává válna. Mert ahogy szeretett professzorunktól megtanulhattuk: a konzervativizmus minden, csak nem ideológia, sőt valójában az ideológia ellentéte.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Sir Roger Scruton a gyakorlat embere, nem pedig az elvont eszméké. Abban az időben, amikor a Szovjetunió még létezett, nemcsak filozófiai alapon ellenezte a kommunizmust. A közép- és kelet-európai antikommunista erők lelkes és cselekvő szövetségese volt. Olyan sok mindenben segített bennünket, hogy szinte felsorolni sem lehet. Annyira a gyakorlat embere volt, hogy legalább két helyről is száműzték: a kommunista Csehszlovákiából és a nyugati tudományos körökből. Ez két olyan hely, ahonnan ha kizárják az embert, akkor valószínűleg az onnan kizártnak van igaza. Scruton professzor olyan ember, aki mindig a valóság és az igazság oldalán állt. Amikor még szovjet megszállás volt Közép- és Kelet-Európában, segített a kommunizmus elleni harcban. Azonban nem támogatta vakon a nyílt társadalmak eszméjét, mert eléggé éber volt ahhoz, hogy meglássa annak hibáit, és figyelmeztessen bennünket annak veszélyeire. Ugyanakkor idejekorán látta az illegális migráció veszélyét, és megvédte Magyarországot az igazságtalan bírálatokat megfogalmazókkal szemben. Gyakorlati ember, mert magatartásában az egyetlen állandó jellemvonás a hűség. A szabadságszerető magyar emberek hű barátja volt, és az ma is. Olyan ember, aki tudja, hogy ez a szabadság a nemzetállamokon és a keresztény civilizáción alapul. A magyarok barátja, mert mellettünk áll jóban-rosszban. Ez az igazi lojalitás és ez az igazi barátság. És ezek a dolgok csak a gyakorlatban léteznek.

Tisztelt Professzor Úr!

Örök hálával tartozunk Önnek bölcsességéért és barátságáért. Sir Roger, Isten áldja Önt!