- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/orban-viktor-maltara-utazott/ -

Orbán Viktor Máltára utazott

Az egynapos máltai uniós csúcstalálkozó – amelynek vendéglátója Joseph Muscat máltai miniszterelnök, levezető elnöke pedig Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke – délelőtti munkaülésének témája a migráció lesz, amelyen a 28 uniós állam- és kormányfő a migráció külső dimenziójáról tart megbeszélést. A tanácskozás során várhatóan a Földközi-tenger középső térségében húzódó migrációs útvonalra és a líbiai konfliktus rendezésére helyezik a hangsúlyt.

A délutáni munkaülésen előkészítik az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó Római szerződés 60. évfordulója alkalmából március 25-én rendezendő megemlékezést. Ennek keretében megbeszélést folytatnak a Nagy-Britannia kilépése után 27 tagú Európai Unió jövőjéről.

Havasi Bertalan emlékeztetett: Orbán Viktor december elején tárgyalt Budapesten a máltai kormányfővel, akit biztosított arról, hogy Magyarország nagyra becsüli Málta soros uniós elnökséggel kapcsolatos törekvéseit, és jó partner lesz e hat hónap alatt, mindent megtesz, hogy megoldásokat, eredményeket találjon az EU keretein belül.