Orbán Viktor miniszterelnök beszéde a Türk Tanács állam- és kormányfőinek videókonferenciáján
2021. március 31. Budapest

Mélyen tisztelt Elnök Urak!

Először is hadd fejezzem ki köszönetemet Őexcellenciájának, Tokajev elnök úrnak és tiszteletbeli elnökünknek, Nurszultán Nazarbajevnek, amiért ma összehívtak minket. Természetesen csalódottak vagyunk, hogy nem találkozhatunk személyesen, de remélhetőleg hamarosan esélyünk lesz arra, hogy ne a virtuális térben kelljen a hasonló találkozókat megtartanunk. Több mint szimbolikus, hogy Noruz ünnepe idején beszélünk egymással. A természet megújulása, egy új életciklus kezdete különös jelentőséggel bír 2021-ben, hiszen mindannyian keményen küzdünk azért, hogy legyőzzük a közös, súlyos járványügyi kihívást, de Magyarországon már a pandémiát követő időszakot tervezzük.

Tisztelt Elnök Urak!

Önök voltak olyan nagylelkűek, hogy immár közel három évvel ezelőtt megfigyelőként befogadtak bennünket. Hadd számoljak be Önöknek arról, hogy ebben az időszakban milyen nagy hangsúlyt fektettünk az Önök országaival fenntartott kapcsolataink fejlesztésére. Céljaink között szerepelt, hogy stratégiai szintre emeljük az együttműködésünket mindannyiukkal, és képviseleteket hozzunk létre az összes tagállamban. Ez a folyamat azzal zárult le, hogy éppen egy nappal ezelőtt írtunk alá stratégiai együttműködési megállapodást Mirzijojev elnök úrral Üzbegisztánban, és szintén a közelmúltban nyitottuk meg a nagykövetségünket Kirgizisztánban. Ezek az erőfeszítések és az Önök együttműködés iránti elkötelezettsége kézzelfogható, valódi eredményeket is hozott: a globális kereskedelem 9 százalékos visszaesése ellenére az Önökkel folytatott kereskedelmi forgalmunk a tavalyi évben további 3 százalékkal növekedett, és örömmel látjuk azt a folyamatosan növekvő igényt egyetemi hallgatóik részéről, hogy az egyetemeinkre jöhessenek tanulni, ezt tükrözi az az ötezer pályázat, amelyet az Önök fiataljai nyújtottak be idén, hogy magyarországi ösztöndíjat kaphassanak. Hálás köszönet érte!

Rendkívül hálás vagyok Önöknek, amiért Budapestre küldték a szakértőiket, hogy csatlakozzanak a Türk Tanács európai képviseleti irodájához. Örömmel tölt el minket, hogy a budapesti csapat szerepet fog vállalni a „Türk Jövőkép 2040” nevű program és a tanácsunk következő öt évre szóló stratégiájának előkészítésében. Hálás köszönet érte!

Kérem, engedjék meg, hogy tájékoztassam Önöket a vírus magyarországi visszaszorítására irányuló erőfeszítéseinkről is. Az átoltottsági arány tekintetében jelenleg az első helyen állunk az Európai Unióban. Mára a felnőtt lakosságunk 25 százaléka megkapta legalább az első oltást, ami hamarosan lehetővé teszi számunkra, hogy fokozatosan újraindítsuk a normális életet az országban. Bizonyára azt is tudniuk kell, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, amely elég gyakorlatias ahhoz, hogy a nyugati és keleti vakcinákat egyaránt használja. Sok ország itt Európában ideológiai megközelítése miatt – velünk ellentétben– elutasítja a kínai és orosz vakcinák használatát.

Ugyanakkor mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a vírus teljesen új körülményeket teremt a világgazdaságban is. Ezért, Elnök úr, kérem, engedje meg, hogy aláhúzzam elköteleződésünket amellett, hogy otthont adjunk annak a nagy vállalatközi fórumnak, amelyet a Türk Kereskedelmi és Iparkamara szervez a tavasz végén; annak érdekében, hogy lehetőséget biztosítsunk vállalatainknak, hogy egyesíthessék erejüket a hamarosan induló széleskörű beruházási projektek kapcsán. Szintén szeretném megerősíteni elköteleződésünket a Türk Befektetési Alaphoz való csatlakozás mellett is. Döntő fontosságúnak gondoljuk, hogy megteremtsük azt a pénzügyi hátteret, amely hozzájárul a nagy fejlesztési projektek megvalósulásához az országainkban, és amelyeket vállalataink vihetnek véghez. Mi is készen állunk biztosítani a szükséges költségvetési forrásokat erre a célra.

Tisztelt Elnök Urak!

Hadd zárjam soraimat abban a reményben, hogy hamarosan személyesen találkozhatunk a következő hivatalos csúcstalálkozónkon Törökországban.

Nagyon köszönöm kedves figyelmüket!